Сучасні художники "загодовують" Ісуса

— 24 березня 2010, 14:34

Таке несподіване відкриття зробила група вчених з університету графства Корнуолл, що на південному заході Англії, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Вивчивши десятки робіт, що зображують останню вечерю Ісуса Христа з апостолами, експерти встановили: основні блюда, шматки хліба, та й самі столові прилади з кожним роком збільшуються в розмірах.

Таку тенденцію вдалося простежити у таких відомих живописців як Ель Греко, Леонардо да Вінчі, Лукас Кранах Старший і Рубенс.

Особливо разюче гастрономічна гигантоманія у творчості художників простежується в період між XVI і XX століттями. На картинах, написаних на початку минулого тисячоліття та в його кінці, обсяги трапези відрізняються вже майже вдвічі.

Крім того, оскільки в Біблії не уточнюється, що саме їли Христос з учнями під час "Таємної вечері", деякі живописці згодом стали прикрашати їхній стіл усе більш вишуканими стравами.

Мистецтво відбиває реалії епохи, переконаний один з авторів дослідження професор Брайан Вансінк. Художники різних часів зображували те, що, скоріш за все, бачили у себе на столах.

"У часи Христа люди були більш помірними в їжі, ніж тепер", - вважає Шарлін Шоні з британської благодійної організації Weight Concern, що займається проблемами ожиріння.

"Більше того, 20 років тому чіпси, приміром, випускалися в упаковках вагою 20 грамів. А зараз їх фасують у 30-, 50-, а то й 60-грамові пакети. Наше уявлення про розумну достатність дуже змінилося", - додає вона.

Втім, ще не пізно все повернути, вважає Шарлін Шоні. На її думку, суспільству і всій харчовій промисловості варто замислитися про менші порції, тобто такі, що можна побачити на найперших біблійних полотнах.

Реклама:

Головне сьогодні