Стартував проект "7 чудес України: замки, фортеці, палаци"

— 24 березня 2010, 17:04

Третій етап акції в середу презентував Микола Томенко. При цьому він пояснив, чому в третьому проекті увагу буде приділено саме замкам та фортецям:

"Попри достатньо велику увагу до цих об'єктів, ми, на жаль, кожен рік все більше і більше з різних причин (крім занепаду та руйнування, це і оренда, і приватизація, і переведення з одного статусу в інший) їх втрачаємо".

Тому, за словами ініціатора ідеї, основною метою проведення акції є своєрідна інвентаризація, опис всіх замків, фортець та палаців України.

"Складання своєрідної карти замків, фортець та палаців України, аналіз сучасного стану збереженості цих пам'яток, розкриття їх історико-культурного потенціалу і встановлення перспектив залучення у музейно-екскурсійну, готельну й туристичну сфери", - додав Томенко.

Кінцевим же результатом проведення акції Микола Томенко визначає розробку комплексної стратегії підтримки, реконструкції та відновлення архітектурно-історичних пам'яток за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів приватних осіб.

Розповідаючи про схему проведення акції, Томенко повідомив, що вона буде проходити в три етапи.

Так, на першому етапі будуть зібрані пропозицій щодо її учасників. Під час другого етапу відбудуться представлення областями своїх номінантів, а напередодні Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні - 27 вересня 2010 року відбудеться визначення 21 фіналіста акції.

Останній етап - визначення переможців шляхом експертного та інтернет-голосування - триватиме до грудня 2010 року.

В результаті проведення акції будуть обрані 7 чудесних замків, фортець, палаців України і 7 замків, фортець, палаців, які знаходяться під загрозою швидкої руйнації та зникнення.

Презентуючи новий проект, Микола Томенко, водночас наголосив, що розпочата минулого року акція "7 чудесних туристичних маршрутів" триває.

"Матеріали, які є на сьогоднішній день, засвідчують, що ми лише на початковому етапі формування таких економічно-обґрунтованих і організаційно-підкріплених туристичних маршрутів, які могли би конкурувати, скажімо, з європейськими туристичними маршрутами", - сказав він.

Томенко повідомив, що організаційний комітет ухвалив рішення, що акція по визначенню туристичних маршрутів буде проходити паралельно і розглядатиметься як кількарічна.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні