Андрухович презентував "Цинамон" - вже не "Самогон", але ще не "Абсент"

— 31 березня 2010, 12:59

Проект "Цинамон" поєднує в собі поезію, музику та відео. Тексти Юрія Андруховича зі збірки "Екзотичні птахи та рослини" у виконанні автора завдяки музикантам з польського гурту "Карбідо" отримали несподівану музичну форму.

Як кажуть самі автори, "вона є поєднанням досконалої стриманості традиційного радіоспектаклю з енергетикою пост-року". Альбом складається з 12 звукових картин на одному диску та 5-частинної сюїти "Індія" - на додатковому, повідомляє Радіо "Свобода".

"У музичному центрі ви слухаєте цей аудіо-диск як нормальний, якщо ж вкладаєте його в комп'ютер, там з'являється ще можливість прочитати тексти, подивитися відеокліп на одну з цих речей, а також кілька фрагментів моєї прози, які я теж читаю в супроводі музикантів "Карбідо", - розповідає Юрій Андрухович.

"Цинамон" виникав у мандрівній студії звукозапису: альбом народжувався в Утрехті, Дрогобичі, Варшаві та Вроцлаві, партію ударних Цумтор частково було записано в швейцарському Гальденштайні, а деякі звуки були схоплені на вулицях Єрусалима і Гонконгу.

Перше виконання напрацювань до "Цинамону" відбулося під час Міжнародного фестивалю Бруно Шульца в Дрогобичі в травні 2008-го, адже саме творчості Шульца проект завдячує своєю назвою.

"Цинамон" - це ілюзія до "Цинамонових крамниць" Бруно Шульца, пояснив Юрій Андрухович. За його словами, в перекладі українською це могло б звучати як "корицеві крамниці" або ж "цинамонові крамниці".

"Якась атмосфера, якийсь флер чогось екзотичного з якоїсь Індії чи Аравії, з якихось далеких світів, що водночас закинуте в затхлу і досить консервативну, дегенеративну атмосферу малесенького галицького містечка. Це ніби те, в чому перегукується зі світом Бруно Шульца", - сказав Юрій Андрухович.

За словами письменника, уже є відгуки польської музичної критики. Всюди зазначається, каже Юрій Андрухович, що Цинамон є значно глибшим і більш самостійним, порівняно із "Самогоном".

Андрухович зауважив, що проект існує завдяки співфінансуванню двох польських інституцій (Польського Інституту в Києві та Інституту Адама Міцкевича), а також Швейцарської культурної фундації "ПроГельвеція".

Однак від українських - ніякої матеріальної підтримки, зауважив Юрій Андрухович. "Ми дуже дякуємо Міністерству культури і туризму України за те, що вони, навіть не маючи коштів, підтримують наш проект", - зауважив письменник.

Від14 квітня з Івано-Франківська розпочнеться всеукраїнський промо-тур "Цинамон" із гуртом "Карбідо". Спеціально для "Цинамону" готують відео-проекцію, що супроводжуватиме виступ.

Реклама:

Головне сьогодні