Україна вперше буде в основному конкурсі в Каннах

— 15 квітня 2010, 17:29

Організатори Канського міжнародного кінофестивалю оголосили на прес-конференції в Парижі основних учасників конкурсної програми 63-го фестивалю, що проходитиме з 12 до 23 травня 2010 року на Лазуровому узбережжі.

Україна представляє в рамках кінофестивалю два ігрових фільми - "Щастя моє" Сергія Лозниці (Україна-Німеччина-Голландія) в основному конкурсі і новий фільм Отара Іоселіані "Шантрапа" (Україна-Франція) у спеціальній програмі.

"Не дивно, що я безмежно натхнений, відчуваю радість і гордість за те, що моя мрія здійснилася", - зазначив продюсер Олег Кохан.

Фільм кінорежисера Сергія Лозниці "Щастя моє" змагатиметься за головний приз з 15 фільмами-учасниками основного конкурсу, серед яких "Стомлені сонцем-2" Німіти Міхалкова, "Обурення" Такеші Кітано, "Принцеса Монпельє" Бертрана Таверньє, "Поза законом" Рашида Бушареба, "Знімати" Матьє Амальріка, "Ще один рік" Майка Лі та інші картини.

У рамках спеціальних позаконкурсних програм будуть представлені новий фільм Отара Іоселіані "Шантрапа" за участю Богдана Ступки, а також картина Вуді Аллена "Ти зустрінешся з високим темноволосим незнайомцем", "Волл Стріт. Гроші не сплять" Олівера Стоуна.

Головою журі основного конкурсу 63-х Канн став американський режисер Тім Бертон, разом з ним у журі актриси Кейт Бекінсейл (Великобританія) і Джованна Меццоджорно (Італія), директор Національного музею кінематографії Альберто Барбера (Італія), кінорежисери Емманюель Каррер (Франція) і Віктор Ерісе (Іспанія), актор Бенісіо Дель-Торо (Пуерто-Рико), а також режисер, актор і продюсер Шекхар Капур (Індія).

Журі конкурсу "Особливий погляд", програма якого зосереджена на фільмах експериментального напрямку, очолить француженка Клер Дені.

Відкриється фестиваль позаконкурсним показом фільму "Робін Гуд" Рідлі Скотта, а ведучою урочистої церемоній відкриття і закриття в Палаці фестивалів стане акторка Крістін Скотт Томас, що змінила цього року Едуарда Баера, якому цей обов'язок було довірено у 2008 і 2009 роках.

П'ять років тому, на 58-му Канському кінофестивалі молодий український режисер Ігор Стрембіцький став власником Золотої пальмової гілки за короткометражний фільм "Подорожні".

Реклама:

Головне сьогодні