У Каннах розпочався кіномарафон

— 12 травня 2010, 17:41

Офіційно фестиваль відкриється тільки ввечері, коли відбудеться гала-прем'єра фільму "Робін Гуд" Рідлі Скотта.

Однак перші покази, в тому числі і цього фільму, почалися вранці 12 травня, пише IndieWIRE.

У цьому році за Золоту пальмову гілку боротимуться 19 режисерів. Серед них - китаєць Ван Сяошуа з картиною Chongqing Blues ("Чункінгскій блюз"). Головний герой фільму - капітан, який повернувся до міста, де був убитий його син.

Серед інших конкурсантів - французький актор Мат'є Амальрік (він грав лиходія в останній серії "бондіани") з фільмом On Tour ("Турне"). Для Амальрік картина стане дебютом в режисурі, пише ВВС.

Також привіз до Канн свою картину і Махамат-Салех Харун Screaming Man ("Людина, що кричить") - драму про громадянську війну в Чаді.

Тайський режисер Апічатпонг Вірасетакул приїжджав до Канн двічі і жодного разу не залишався без нагород. Зараз кінематографіст представить фільм Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives ("Дядечко Бунмі, який пам'ятає свої минулі життя") - це історія про реально існуючого і нещодавно померлого вчителя.

Мексиканець Алехандро Гонсалес Іньярріту навмисне перекрутив назву свого фільму Biutiful ("Краса"). У фільмі, знятому в Барселоні, грає лауреат "Оскара" Хав'єр Бардем.

У ще одному конкурсному фільмі - Certified Copy ("Завірена копія") іранця Аббаса Кіаростамі головну роль зіграла французька актриса Жюльєтт Бінош. Режисер уже ставав володарем головної нагороди Канн у 1997-му році. Критики кажуть, що цього року він може повторити колишній успіх.

Честь британського кіно на фестивалі будуть відстоювати Кен Лоуч з картиною Route Irish ("Ірландським маршрутом") і Майк Лі з картиною Another year ("Ще один рік"). У картині Лі, який узяв у Каннах "золото" в 1996-му році, знялися Джим Бродбент і Імельда Стонтон.

З'явиться на екрані і фільм Of Gods and Men ("Люди і боги ") француза Ксавьє Бовуа - драма про життя ченців, які відстоюють свої переконання. Бовуа виступив не тільки як режисер, а й автор сценарію фільму.

Housemaid ("Покоївка") південнокорейського режисера Іма Сон-Су - рімейк однойменного фільму 1960-х років. Головна героїня трилера заводить роман з членом сім'ї, на яку працює покоївкою.

Єдиний фільм, який представлятиме Голлівуд є Fair Game ("Чесна гра") Дуга Лиману з Наомі Уоттс і Шоном Пенном. Режисер "Ідентифікації Борна" і "Містера і місіс Сміт" буде вперше боротися за приз у Каннах.

Фільм Микити Михалкова "Стомлені сонцем-2" покажуть на фестивалі у скороченій, двогодинній версії.

Вперше в основному конкурсі кінофестивалю в Каннах Україна представить фільм - "Щастя моє" Сергія Лозниці.

Фільм британського режисера Кена Лоуча Route Irish ("Ірландський маршрут") був доданий до програми фестивалю в останній момент. Драма розповідає про двох відставних військових, які вирішили відправитися найманцями в Ірак.

Poetry ("Поезія") Лі Чан Дона - один з двох південнокорейських фільмів на фестивалі. Мелодрама розповідає про долю пенсіонерки, яка шукає сенс життя.

Француз алжирського походження Рашид Бушареб представить фільм "Поза законом" про боротьбу за незалежність Алжиру. Представники партії Саркозі вимагали відкликати фільм з конкурсу: політикам не сподобався критичний погляд на винищення французькою армією восьми тисяч алжирців у Сетіф в 1945-му році.

Знаменитий японець Такеши Кітано привезе до Канн Outrage ("Лють"). У картині Кітано розробляє улюблену тему гангстерів-якудза.

Побачить фестиваль і фільм La Princesse de Montpensier ("Принцеса Монпансьє") Бертрана Таверньє - історична мелодрама, дія якої розгортається в XVI столітті

Угорський режисер Корнел Мундружо став лауреатом Канського кінофестивалю в 2008-му році. У картині Tender Son - The Frankenstein Project ("Ніжний син. Проект Франкенштейн") Мундружо досліджує проблему відносин батьків і дітей.

Однак ім'я кращого режисера і назву кращого фільму буде названо 23-го травня. Саме толі буде вручено головний приз Канського фестивалю.

Реклама:

Головне сьогодні