Тест

Випускний бал: як стати принцем чи королевою

Вибрати випускну сукню непросто. Адже хочеться виглядати якнайкраще, бути справжньою королевою шкільного балу. Інколи дівчата хочуть все красиве і одразу, але це може стати перебором.

Окрім цього, молоді дівчата зазвичай дуже критичні до себе. Тому в підготовці до випускного варто скористатися допомогою навіть не подруг-одноліток, а старшої сестри, мами, стиліста.

Головне у виборі сукні - підкреслити красиві риси своєї фігури. Для випускної сукні можна обрати будь-який фасон. Але є основні правила, що допоможуть не спотворити свій зовнішній вигляд невдало підібраним вбранням, і виграшно підкреслити зовнішність.

Дівчатам, які соромляться широких стегон, варто обрати сукню з легкої тканини із завищеною талією. Такий силует підійде і дівчатам з не дуже довгими ногами. До слова, стиль ампір вважається ознакою аристократичності.

Повненьким дівчатам є сенс підібрати сукню з невеличкими рукавчиками. Занадто облягаючий наряд - не ваш варіант. Від сукні з оголеним верхом теж варто відмовитись.

Надзвичайної краси вечірня сукня

Щоб виглядати вищою, варто обрати вузьку облягаючу сукню за коліно чи довгу до долу. А зовсім низеньким красуням підуть міні-сукні, але не декольтовані.

Найвигідніша довжина для неідеальних ніг - за коліно.

Корсетні сукні підкреслять талію та зроблять її вужчою. А дівчатам без вигинів можна порекомендувати драпіровані сукні з широким тугим поясом, що візуально окреслить талію.

А ще важливо не переборщити з прикрасами та аксесуарами. Те, що справді може знадобитись, - маленька сумочка-клатч, щоб вмістити помаду та телефон. У цьому сезоні її модно носити на ремінці через зап'ясток. Пам'ятайте: сумочка - це лише аксесуар, вона не повинна привертати до себе зайву увагу.

Провідні дизайнери радять дівчатам цього вечора ще не вбиратися у класичні вечірні сукні до долу, а віддати перевагу молодіжним варіантам з пишними спідницями та невеликим верхом. Хоча багато дівчат цього дня намагаються виглядати дорослішими - важливо підкреслити саме юний вік випускниці.

Надміру відверта сукня також не пасуватиме для випускного балу. Не обирайте і занадто коротку сукню, щоб не виглядати вульгарно.

Часом варто звернути увагу на сукню, яку дівчина зможе вдягти знову, а не лише у випускний вечір. Але це неодмінно має бути вечірній варіант, щоб не нагадувати собою домашній сарафан. Класична довга вечірня сукня теж має всі шанси не стати вбранням "на один вечір".

Чорна вечірня сукня з завищеною талією

З особливою увагою молодим дівчатам варто поставитись до вибору білизни до випускної сукні. На переконання дизайнерів та стилістів, вдало підібрана білизна - це запорука того, що вбрання сидітиме на фігурі ідеально.

Не можна забувати і про зручність. Якщо вже на примірці вам у сукні важко дихати чи вона викликає певний дискомфорт, не варто сподіватись, що ви зможете пережити в ній свій випускний вечір.

Та сама порада стосується і взуття. Настійливо рекомендовано придбати собі зручне взуття з оптимальною висотою підборів. Не обирайте туфлі чи босоніжки з висотою підборів вище 7 сантиметрів. У такому взутті нога швидко втомлюється. Підбирайте таку пару, яка одразу зручно сидітиме на нозі, не сподіваючись, що до випускного балу ви їх розносите. Адже, скоріш за все, на це просто не буде часу.

Не забувайте і про те, що ночі в кінці травня можуть бути прохолодними, тому варто заздалегідь попіклуватися про утеплюючі деталі свого наряду - жакетик, комір, горжетку чи палантин.

Останнім часом серед випускниць намітилась тенденція обирати для випускного вечора одразу дві сукні. Одну безпосередньо для церемонії, іншу - для зустрічі світанку, що переважно відбувається на човні.

Якщо для першої події пасуватиме більш класичний строгий варіант, то вже для святкування в неофіційній обстановці підійде коктейльна сукня дискотечного формату.

Розкішна мережевна сукня до колін

Серед фаворитів цього сезону бузкові, лілові, ніжно-рожеві та небесно-блакитні відтінки. Для смуглявих дівчат підійдуть також актуальні бежеві, кремові, золоті та світло-пісочні відтінки, а також білий колір.

Зовсім не актуальний чорний колір. Натомість особливо виграшно виглядатиме сукня з модним цього сезону поєднанням контрастних кольорів: синього з червоним, фіолетового з салатовим, зеленого з червоним та навіть жовтого з чорним.

Сукня може бути як однотонною, так і з малюнком. Цієї весни на світових подіумах стали дуже популярними кольорові принти, як з дрібним квітковим візерунком, так і великим сюжетним малюнком. Цю тенденцію можна використати і для випускної сукні.

Як завжди, широко розповсюджений атлас, легкі шовкові тканини, прозорі натуральні шифони, мережива та гіпюри, шовкові трикотажі. Від велюрів та оксамитів, а також важких парчевих тканин варто відмовитись.

Скільки коштує "королівська" сукня

Якщо ваша хрещена - не фея з чарівною паличкою, то про сукню для випускного балу доведеться подбати самотужки. "Українська правда. Життя" дізнавалася, де і за скільки випускниці можуть придбати святковий наряд.

Для більшості дівчат випускна сукня - чи не перше вечірнє вбрання. Тому і пошук наряду для шкільного балу пов'язаний у дівчат та їх матусь з винятковим клопотом.

Наталія, продавчиня одного зі столичних ринків, розповідає, що дівчата ставляться до підбору випускної сукні аж занадто вибагливо.

Світло-блакитна сукня-трансформер

Цього сезону попитом серед її клієнтів користуються найрізноманітніші фасони вечірніх суконь: від шикарних бальних нарядів з кринолінами до класичних вузьких довгих суконь чи коротких коктейльних платтячок-фонариків.

"Якщо дівчина вдягне коктейльну сукню, навіть за умови, що та їй справді личитиме, а її однокласниці прийдуть на вечір у довгих вечірніх вбраннях, то вона просто потьмяніє на фоні подруг. Так само дівчина у корсетній сукні з широкою спідницею виглядатиме королевою поруч з іншими випускницями", - розмірковує Наталія.

"Тому часто дівчата заздалегідь домовляються про стиль свого випускного вечора, і приходять до мене вже з конкретними побажаннями", - додає вона.

Цього року, як розповідає Наталія, дівчата особливо вподобали сукні з відкритою спиною. Також юні леді віддають перевагу сукням, розшитим бісером або прикрашені камінням.

В її магазинчику можна придбати сукні виробництва Індії, Китаю, Туреччини та Польщі. Особливо хвалить продавець турецькі сукні за красу та якість. Асортимент постійно поповнюється новими моделями на весь період випускної кампанії, тому шанси прийти на випускний вечір в однакових сукнях мінімальні.

Ціна сукні, придбаної на ринку, становитиме від 300 до 1500 гривень за коктейльну сукню та від 500 до 3000 гривень - за корсетну.

Модний дім "Юнона", найпопулярніший вітчизняний виробник вечірніх та весільних нарядів, пропонує у своїх магазинах випускні сукні переважно корсетного типу.

До слова, такі сукні дуже універсальні. Комплект зі спідниці та ліфу в подальшому можна одягнути в інших варіантах. І якщо корсети зараз не такі популярні у вечірній моді, як колись, але вони дуже вигідно підкреслюють фігуру. До того ж, корсети найчастіше роблять з регульованою шириною, що дуже зручно.

Сукня для справжньої леді

У магазинах дому можна придбати сукню з останньої весняної колекції. Продавці магазинів навіть ведуть реєстр своїх клієнток-випускниць.

"Ми записуємо номер придбаної моделі, номер школи та класу, щоб не продати однакову сукню декільком дівчатам з однієї школи. Кожна дівчина хоче бути індивідуальністю!", - розповідає продавець-консультант магазину.

Корсетна атласна сукня з колекції дому обійдеться від 2,5 тисяч гривень, дорожче - сукні з гіпюром та розшиті бісером чи камінням, окремо корсет коштуватиме близько 900 гривень.

Усі сукні, представлені у роздрібній мережі, виготовлені в 44-му розмірі, тому на повніших дівчат доведеться відшивати вбрання окремо, що займе трохи часу. Окрім цього салон модного дому пропонує й індивідуальний пошив випускних суконь, але вартість такого задоволення стартуватиме від 6 тисяч гривень.

Окрім регулярної сезонної колекції, модний дім нещодавно представив нову круїзну колекцію, в якій багато коротких коктейль них суконь і яка вже надійшла в продаж. За словами дизайнера дому Інни Черняк, нова колекція буде дещо дорожчою, ніж зазвичай, через велику кількість ручної роботи та авторські тканини з принтами.

Майже всі українські дизайнери охоче беруться за пошив випускних суконь. А дизайнер Андре ТАН навіть розмістив пропозицію для випускниць на своєму офіційному сайті.

Він обіцяє надати дівчині професійну консультацію стиліста, зробити ексклюзивний ескіз випускної сукні з урахуванням особливостей фігури, підібрати якісну тканину та втілити мрію дівчини в життя.

В студії Андре ТАНа "Українській правді. Життя" розповіли, що пошив дизайнерської сукні займе від двох до трьох-чотирьох тижнів, якщо сукня складна корсетна чи зі шлейфом. При цьому знадобиться мінімум дві студійні зустрічі.

Сукня для принцеси

Враховуючи те, що цього року випускні вечори призначено на 25 травня, то замовлення на пошив суконь почали надходити в студію ще наприкінці лютого. Серед клієнтів дизайнера переважно діти постійних клієнтів, а також ті, хто дізнався про акцію з медіа, та дівчата, які завжди мріяли мати сукню від Андре ТАНа.

Для тих, хто вже не встигне скористатися пропозицією дизайнера, можна підібрати готове вбрання з колекції вечірніх суконь. Вечірня сукня "від ТАНа" обійдеться від 450 євро.

Ірина, мама випускниці, розповідає, що не пожалкує грошей на випускне вбрання для своєї доньки. "Випускний вечір в її житті буде лише один раз! Навіть нареченою можна стати декілька разів", - пояснює вона.

Саме тому батьки інколи витрачають шалені гроші на підготовку своїх юних леді до шкільного балу.

Ірина уточнює: "У нас все буде в межах розумного. Донька й сама це розуміє. А сукню шитимемо на замовлення у знайомої кравчині, але з якісної натуральної дизайнерської тканини. Тому загалом це вийде і недорого, і ексклюзивно".

"Більше уваги ми приділили її зовнішності. Для цього донька пройшла курс у косметолога, отримала поради з догляду за волоссям, збирається трохи засмагнути", - ділиться мама випускниці.

Стиліст-перукар одного з провідних київських салонів краси Наталія розповідає, що останнім часом тенденція до складних вечірніх зачісок пішла на спад. Молоді дівчата більше тяжіють до легких зачісок, натурального вигляду волосся, природних форм.

"Останніми роками стали дуже популярними зачіски з дещо недбалим виглядом, інколи навіть розпатланим. Трендом вважається вигляд "щойно з душу". Юним дівчатам можна порадити зробити легку повітряну зачіску з плетенням або просто підколоти волосся", - підказує стиліст.

З простого юнака на принца

Юнакам зазвичай батьки приділяють менше уваги при виборі костюму для випускного вечора. Хоча для хлопців також є декілька цінних порад.

Стандартний джентльменський набір випускника складається власне з костюму (з нього зазвичай і розпочинають), сорочки, краватки, взуття та відповідних аксесуарів.

Купувати костюм у жодному разі не варто самому. Лише фахова людина справді зможе підказати, чи добре на вас сидить та чи інша модель. Інколи і мама - не найкращий порадник.

Для шкільного балу стилісти радять обирати піджак молодіжного фасону, тобто, приталений, не дуже широкий, з природною лінією плеча. Юним модникам пропонують не боятися навіть сміливих нестандартних дизайнерських варіантів.

У виборі костюму не керуйтесь планами "на виріст". Такий костюм матиме вигляд "з чужого плеча".

Спробуйте відмовитись від моделей у смужку, клітинку. Для шкільного вечора краще підібрати модель з однотонної тканини. Допустиме лише поєднання фактур.

У цьому сезоні популярні темно-сині, темно-сірі, асфальтні кольори, насичений блакитний і темний брудно-рожевий. Дещо здали позиції популярні в минулих роках світлі пісочні та бежеві кольори.

А от чорний костюм виглядатиме занадто урочисто. Але якщо саме ваш випускний вечір вимагатиме подібного дресс-коду, сміливо купуйте чорний.

Обирайте костюм з легкої тканини - тонкої вовни з шовком, бавовни з додаванням пружних синтетичних волокон чи обробленого цупкого льону. Деякі виробники пропонують навіть літні моделі з полегшеною підкладкою.

Більшість торгівельних марок, представлених на українському ринку, пропонують акції та знижки для випускників.

У відомій широкому загалу фірмовій мережі магазинів "Михаїл Воронін" регулярна акція "Випускник" розпочалася вже 20 березня і триватиме аж до 27 травня. Виробник пропонує для школярів, ліцеїстів та навіть студентів нову молодіжну колекцію зі знижкою 10%, та обіцяє наявність розмірів від 42-го.

Сорочку та краватку краще підібрати в тій же кольоровій гамі чи з легким відхиленням від неї. Контрастні поєднання будуть недоречними. Зверніть увагу, що краватки чорного кольору доречні лише на траурних церемоніях.

Широкі краватки юнакам не пасують. Цього сезону повернулися в моду вузькі краватки, часом навіть закорочені.

І не забудьте відпрасувати нову сорочку від заминів упаковки!

Фото надані інтернет-магазином onlady.com.ua на правах реклами