Модне літо 2010: ділові 90-ті та романтичні 60-ті

У моді нинішнього літа чітко проглядається ностальгія за 90-ми роками минулого століття з їхнім образом ділової дами, прямим силуетом у крої, пристрастю до масивних золотих прикрас. А якщо пригледітись, то на подіумах можна помітити навіть славнозвісні туфлі-лодочки.

Серед провідних світових дизайнерів намітилась тенденція не лише брати за основу певні елементи чи деталі минулого, а й повністю копіювати модні колись образи.

Єдина відмінність сучасного літа і моди 90-х років у кольорах. Поширені тоді насичені відтінки і контрастні поєднання кольорів замінено на пастельні гами.

Сукня в стилі 90-х від Людмили Кисленко
Масивним трендом цього літа стануть романтичні 60-ті. Основні настрої цих років реалізовані в сучасній моді міста: природні екологічні відтінки в ансамблях, використання переважно натуральних матеріалів, шкіри, соломки, велика кількість прикрас, зручне взуття. Від 60-х років у сучасну моду приходить багатошаровість в одному ансамблі і певне прагнення до еклектики.

Як відголос поєднання цих двох дуже відмінних за своєю суттю модних напрямків, серед дизайнерських пропозицій з'являється колоніальний стиль з притаманним йому потягом до натуральних матеріалів і зручного практичного одягу, і стиль "сафарі", який пропонує модницям "хижі" принти і блиск золота.

Трикотажна сукня в стилі "сафарі" від Rito
Окрім іншого, в літній моді вже відчуваються елементи стилю "мілітарі", що за прогнозами стилістів та дизайнерів стане мега-популярним цієї осені.

Для ділової моди актуальними стануть зручні брючні костюми чоловічого крою. Приголомшлива тенденція останніх років серед модних домів продавати свої чоловічі колекції переважно жінкам, що пов'язана, в першу чергу, з прагненням до зручності, призвела до того, що чоловічий маскулінний стиль в одязі піднесли в ранг тренду.

Жіночий діловий костюм від Віктора Анісімова
Тому вже цього літа в жіночій моді з'являються дизайнерські пропозиції костюмів чоловічого крою. Це, як правило, жакет вільного і навіть широкого крою, безформний, висячий, задовгий, зі спадаючими плечами і заширокими рукавами, а також з усіма притаманними чоловічому піджаку оздоблювальними елементами: відкладним коміром і вилогами, бічними кишенями і верхньою нагрудною кишенькою, шліцами на рукавах.

Доповненням до такого жакету "з чужого плеча" слугуватимуть широкі класичні брюки зі складками по талії, дещо звужені донизу. Стрілки на таких брюках не напрасовують.

Жакет "з чужого плеча" в прочитанні Олени Голець
Із сезону в сезон змінюється мода на блузи і сорочки. Непрості за кроєм літні романтичні блузи обов'язково пишно оздоблені рюшами і драпіровками. Інколи вони нагадують бутони квітів. До слова, декор квітами з тканини знаходить місце і в сукнях, і на літніх топах.

А от жіночі сорочки більше нагадують чоловічі не лише покроєм, але і за декоративними деталями: широкі манжети на ґудзиках, відкладний комір на стійці, построчена планка, погони, кишені і навіть закруглений низ. Такі рубахи носять навипуск зі шкіряними ремінцями або заправленими в спідницю чи брюки. Сміливі модниці матимуть нагоду одягнути влітку довгі сукні-сорочки з прозорої тканини.

Сукня-рубаха з рослинним малюнком від Лілії Пустовіт
Щоліта під особливим прицілом дизайнерів опиняється сукня. Цього сезону актуальні легкі та зручні бавовняні сукні і сарафани з легких натуральних тканин; шовкові сукні з рослинними принтами чи малюнками, що імітують шкіру тварин; сукні з гігантським сюжетним принтом або, навпаки, дрібним квітковим візерунком; коктейльні сукні на одне плече; трикотажні сукні-футболки чи сукні-майки.

Must-have цього літа - широкий і довгий невагомий сарафан або сукня з тонкого шовку, однотонна чи з дрібним друкованим рослинним малюнком. Такий одяг, незважаючи на його певну легковажність та неофіційність, можна запросто вдягати в офіс, вдало комбінуючи легкі сарафани і тонкі шовкові, часом навіть прозорі, квітчасті сукні з блузами, жакетами та кардиганами з цупких однотонних матеріалів.

Легкий сарафан він Вікторії Гресь
Романтичним дівчатам підійдуть закорочені варіанти жакетів, оздоблені воланами та рюшами. Такі жакети добре поєднуються з короткими шифоновими сукенками чи довгими трикотажними майками-сукнями.

Модні топи своїм кроєм схожі на довгі літні майки, а шовкові сарафани нагадують подовжений варіант блузи. Такий одяг можна носити без нижньої частини або з вузькими джинсами-легінсами (джегінсами).

Окрім іншого, в якості сукні можна одягнути довгу сорочку. Подібний образ певною мірою нагадуватиме колоніальний стиль.

У цьому стилі модні зараз і ділові сукні-футляри з бавовняних тканин, і популярні сукні-мішки прямого крою до долу.

Сукня-мішок від Ірини Каравай
Не зникають з модних подіумів сукні з рукавом "летюча миша". Це особливо помітно у вечірніх нарядах.

У поле уваги модників потрапляє і така вже дещо пережита деталь одягу як жилет. Короткі приталені жилети комбінують з широкими брюками або пишними спідничками, довгов'язі безформні жилети актуально вдягати із сарафанами і довгими сукнями або з короткими шортами, жилети в колоніальному стилі з паском та кишенями пасуватимуть до шортів-бермудів. В тренді опинилися високі бавовняні шорти з підкоченим низом.

Шорти-бермуди від дуету Земскова/Ворожбит
Не виходить з моди фаворит весняних колекцій - комбінезон. Літні комбінезони виготовляють з легких тканин - шовку, шифону, бавовняного трикотажу. Їх часто роблять широкими і щедро задрапірованими. Наймоднішими вважаються комбінезони із завищеною лінією талії.
Шовковий літній комбінезон від Анни Бублик
Спідниці цього літа стають довшими і пишнішими. Актуальні спідниці циганського крою з поєднанням різноманітних візерунків, але з тонкої матерії, що в кінцевому результаті створює ефект багатошаровості. Коротші спідниці-фонарики по коліно стильно виглядатимуть з великою кількістю рюшів, часто мереживних.
"Циганська" спідниця від Андре ТАНа
В особливому тренді в'язані речі. В цьому сезоні плетеними можуть бути буквально будь-які деталі гардеробу: топи, блузи, накидки, спідниці, сукні, жакети, і вже звичні кардигани та светри. На модному олімпі опинилися кофтинки "з бабусиної скрині", зв'язані з грубої пряжі, з ефектом неідеального плетення, вдягнуті поверх бавовняної сукні, оздобленої філейним мереживом.
"Бабусина" кофтинка від Rito
Не полишає фантазію дизайнерів джинс. В моді цупкий важкий денім. Модний в цьому сезоні синій та ультрамариновий джинс виварюють та витирають. З нього роблять жакети, жилети, широкі штани-труби, джинси-банани і ультрапопулярні джинсові комбінезони.

Грубий денім цього літа комбінують з тонкою шкірою та білою бавовною.

Натуральна шкіра також актуальна. Переважно її використовують для виготовлення аксесуарів, рідше - для курток, жакетів, спідниць. Серед фаворитів сезону тонка теляча шкіра обов'язково рудого кольору, а також шкіра екзотичних рептилій.

Біла сукня з анімалістичним принтом та руда шкіряна куртка від Лариси Лобанової
Влітку завжди актуальні натуральні тканини - бавовна, шовк, льон, бавовняний трикотаж. Серед блискучих матеріалів в тренді лише тканини з металізованими нитками.

У модній кольоровій гамі цього сезону опинилися світлі натуральні відтінки оливкового, кремового, бежевого, помаранчевого, індиго. У кольорових рослинних принтах переважають пастельні відтінки, вигорілі, вилинялі кольори. Хітом сезону можна вважати білий колір натуральної фактури і його модифікації: колір небіленого льону, античний білий, слонова кістка, екрю.

Шанувальникам чорного кольору варто обрати чорний "випраного" відтінку.

Яскраві кольори допустимі лише в аксесуарах і в окремих елементах одягу. Це тонка руда шкіра, червоний чи бірюзовий гладкий шовк, золота тканина з бахромою чи матовими зістарено-золотавими лелітками, отрутно-жовтий колір окремо від інших поєднань.

Зістарено-золота сукня від Христини Бобкової
Окрім квіткових та анімалістичних принтів, в моді будуть тоненькі різнокольорові смужки, горошки та переходи кольорів, а також випрані заломи і патьоки, ефект вицвітання тканини. Не позбавлені уваги африканські мотиви і стилізований камуфляж.

В оздобі поширені романтичні елементи: рюші, оборки, бахрома, квіти з тканини, китиці, бахрома. Блискучі лелітки, стрази та каміння не в моді. Вітається цього літа нашарування в одязі, і чим тонші та різнобарвніші шари одягу - тим краще. Сучасна дівчина таким чином більше нагадує тропічного метелика чи лісову мавку, а часом справляє враження грайливої японської гейші.

Абсолютно не в моді спортивний стиль. Серед аутсайдерів цього літа одяг із синтетичних матеріалів, трикотаж біфлекс, панчохи з лайкровим блиском. Втратили свою актуальність графічні геометричні принти, поєднання контрастних кольорів, особливо чорно-біле, короткі вузькі спідниці, брюки та джинси із заниженою талією.

Реклама:

Головне сьогодні