У сільському музеї на Харківщині зберігаються оригінали Пікассо і Малевича

— 29 червня 2010, 11:50

У музеї села Пархомівка на Харківщині можна побачити понад сім тисяч експонатів - оригінали Малевича, Пікассо, Гогена, Реріха, Врубеля, Айвазовського, Сєрова, Рєпіна та інших.

Засновник сільського музею світового значення - звичайний учитель історії Афанасій Луньов. Переїхавши після війни в Пархомівку, він вирішив долучити дітлахів до прекрасного, передає "Первый канал".

У 50-х роках минулого століття на блошиних ринках серед іржавих цвяхів він знаходив картини братів Бенуа і Гомеса, а своїм учням як домашнього завдання пропонував пошукати на бабусиних горищах предмети старовини. Іноді траплялися справжні раритети.

Надалі Пархомівська галерея поповнювалася завдяки зухвалим на ті часи експериментам Луньова. Разом зі своїми підопічними вчитель розсилав листи до музеїв по всьому світу з одним проханням - поділитися картинами із запасників.

Як кажуть учні Луньова, він умів переконувати чиновників від мистецтва. Були випадки, коли цінні експонати діставалися колекціонерові в обмін на старий самовар або глечик.

"Пабло Пікассо, "Портрет Жуліо Пері", "Голуб з оливковою гілкою" - ці дві роботи відомого майстра нашому художнику подарував відомий письменник Ілля Еренбург, а йому особисто ці роботи подарував Пабло Пікассо", - розповіла завідуюча художнім Пархомівським музеєм ім. А. Ф. Луньова Олена Семенченко.

Щоб привернути увагу всього світу до Пархомівки, вчитель Луньов відшукав в архівах довідки про видатних односельців. Так, з'ясувалося, що в юності тут жив знаменитий художник Казимир Малевич.

Пархомівці розповідають туристам, що саме в їхньому селі Малевич пристрастився до малювання. Починав з розпису печей в будинках. Але де ж точно знаходився будинок автора "Чорного квадрата", ніхто до цих пір відповісти не може.

Справжню вартість полотен сьогоднішні Пархомівські хранителі фондів не називають, щоб уберегтися від злодіїв. Останні кілька разів навідувалися в сільський музей, поки тут не виставили охорону.

Експозицію навіть хотіли перевезти до Харкова чи Києва. Але засновник сільській галереї світового значення Луньов заповів свою колекцію державі з однією умовою - щоб музей завжди залишався в Пархомівці.

До слова, днями у Німеччині було знайдено картину Караваджо, викрадену з Одеського музею західного і східного мистецтва два роки тому, передає ВВС.

Поліція заарештувала в Берліні чотирьох членів міжнародного злочинного угрупування.

Картину італійського художника періоду барокко троє українців і росіянин намагалися продати.

Написане приблизно 400 років полотно "Взяття Христа під варту" або "Поцілунок Іуди" оцінюють у десятки мільйонів доларів. За деякими даними вона може коштувати до 100 мільйонів доларів.

Реклама:

Головне сьогодні