Тест

Прем'єри тижня: пустельні пригоди та французькі дуелі

Паркур до нашої ери

Стрічка "Принц Персії. Піски часу" базується на однойменній комп'ютерній грі 2003 року, а такої на її двох продовженнях. Продюсер стрічки Джеррі Брукгаймер заявив, що при написанні сценарію творці картини керувалися принципом: "з усього потрошку", і тому вмістили у "Принца Персії" найцікавіші елементи усіх трьох ігор.

У результаті, сюжет фільму став не лише казково-фантастичним, але й дещо заплутаним, тож для його сприйняття необхідне неабияке почуття гумору, особливо якщо ви у "Принца Персії" ніколи не грали.

Дія картини розгорається у Персидській імперії близько 1500 років тому. Цар Шараман зі своїм братом Назімом мудро править країною. У нього зростає двоє синів. Та якось на базарі цар помічає хлопчика-сироту Дастана, який не побоявся вступитися за свого друга перед кровожерним царевим охоронцем. Вражений сміливістю хлопця, Шараман забирає його до палацу, виховує його як сина та дає йому титул принца.

Через 15 років троє синів царя, за вказівкою свого дядька, беруть у облогу священне місто Аламут, підозрюючи, що городяни продають новочасну зброю ворогам Персії. Дастан здобуває перемогу для свого війська, але дуже швидко виявляється, що Аламут зброєю не торгував. Тим часом персидський цар гине від отруєння і підозра падає на Дастана. Він змушений тікати.

Випадково йому до рук потрапляє чарівний кинджал. Цей артефакт був колись спущений на землю богами. Власник кинджалу може повертати час назад і змінювати минуле на власний розсуд. Аби зброєю не заволоділи злочинці, її ховали у храмі Аламута. Тепер місто зруйноване, а на кинджал полюють невідомі негідники. Та якщо він потрапить до поганих рук - на землі розпочнеться страшні піщана буря, яка знищить все живе.

Єдиний вихід - повернути кинджал до храму. Дастан повинен повернутися до міста, де його шукають як зрадника. Допомагає юнакові чарівна принцеса Таміна - володарка Аламута і головна жриця Храму.

При написанні сценарію до стрічки "Принц Персії", її творці керувалися персидським епосом "Шахнаме" (звідти імена Дастан і Таміна), оповіддю "Алі Баба та сорок розбійників", історією Персії та власною фантазією.

Проект був запущений у життя ще 2004 року, тож в історії Дастана знайшли своє відображення реальні політичні події, які тоді турбували Америку. Скажімо, персидське військо шукає неіснуючу зброю, так само як це робили американські війська в Іраку. Втім, продюсер картини Джеррі Брукгаймер запевнив, що "Принц Персії" не висловлює жодних політичних декларацій.

І справді, головує у цій стрічці аж ніяк не критика політики США на Близькому Сході. Та й сам Близький Схід творців стрічки не надто цікавив - вони зняли чергову західну казочку, де східна екзотика (шейхи, палаци, страуси, принци й принцеси, шовки та арабські скакуни) є бутафорією для романтичних пригод двох закоханих. Дія відбувається на тлі величних персидських пісків (їх знімали у Марокко) - нічого у кінозображенні з часів "Лоуренса Аравійського" так і не змінилося.

"Принц Персії" нагадував би старомодну голлівудську мелодраму, якби не один цілком сучасний елемент - паркур, що став популярним у кіно після "Борна" та "Казино Роялю".

Джейк Ґілленгол, який зіграв Дастана, спеціально тренувався, аби опанувати мистецтво швидкісного пересування по дахах. Тренував його сам засновник паркуру - француз Давид Бель. А роль Дастана у дитинстві зіграв хлопчик, який вже в десять років є професійним паркуристом.

Паркур - це, здається, єдина принада "Принца Персії". Втім, він виглядає досить ексцентрично на фоні кинджалу часу, Пісочного годинника богів, від якого залежить доля світу та псевдосхідної псевдомудрості. Зрештою, чого ще було чекати від Джеррі Брукгаймера - продюсера, який спеціалізується на пафосних, але до болю безглуздих блокбастерах?

Красиві люди у красивому одязі на фоні красивої природи та архітектури - рецепт фільму-розваги вже багато років залишається незмінним. Хоча у "Принці Персії" є одне цікаве сюжетне нововведення. Зазвичай герой, перед тим як стати переможцем, повинен побути невдахою, а потім, в результаті складних душевних та фізичних трансформацій, збагнути своє Призначення.

Принц Дастан із самого початку - героїчна постать. Він ні в чому не сумнівається, і ні в чому не помиляється. Дві години екранного часу він витрачає лише на те, аби покарати родичів, які "зарвалися", і посміли поставити під сумнів його ідентичність. Та й дівчина із самого початку на нього увагу звернула. Така собі історія про персидського мажора, який доказує всім, що він не "лох". Але для відпочинку фільм цілком підходить.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Секс у великій пустелі

Перша повнометражна стрічка, знята на основі популярного серіалу "Секс і місто", вийшла два роки тому. Друга частина пригод чотирьох подруг з Нью-Йорка не забарилася. Цього разу Керрі, Саманта, Шарлотта і Міранда полишать своє місто заради нових пригод в Арабських Еміратах.

Перша стрічка "Секс і місто", як відомо, завершилась весіллям Керрі та Супермена, вагітністю Шарлотти та возз'єднанням родини Міранди, яка ледь не розпалася через зраду її чоловіка. Через два роки у подруг знову виникають проблеми. Керрі здається, що її шлюб втратив запал та пристрасть, Шарлотта втрачає контроль над своїми двома дітьми, Міранда розривається між роботою та домом, а у Саманти розпочався клімакс.

Арабський шейх запрошує Саманту відпочити в Еміратах, і заодно підготувати піар-акцію його п'ятизіркового готелю. Вона, звісно, згодна летіти лише зі своїми подругами. У Еміратах на дівчат очікують чотири білі "Майбахи", номер-люкс, власні лакеї та безліч подарунків від щедрого шейха. У цій казці Керрі, Шарлотта і Міранда мають змогу подумати над власним життям та переосмислити деякі цінності. А поки заміжні подруги сушать голову сімейними проблемами, легковажна Саманта вирушає на пошуки любовних пригод.

Єдине, що заважає їй повністю насолодитися відпочинком в Еміратах, - це суворі закони, які забороняють жінкам оголюватися на вулиці, а також обійматися із чоловіком привселюдно. За це передбачена в'язниця. Та Саманта не збирається здаватися...

Творець серіалу "Секс і місто" та режисер його обох повноекранних версій Майкл Патрік Кінґ вирішив звернути свій ностальгійний погляд на старі голлівудські мелодрами, де чоловіки завжди ходили у стильних костюмах, жінки у вишуканих сукнях, а любов розгорталася на тлі багатих, розцяцькованих інтер'єрів.

Вже перші кадри фільму демонструють атмосферу старомодної помпезності - дівчата потрапляють на ґейське весілля, де співає хор симпатичних хлопців у блискучих циліндрах, штучні водойми прикрашають живі лебеді, а "молочені" (молодий та наречений), які вдягнені в білі костюми, беруть обручки з рук самої Лайзи Мінеллі.

Та навіть удома подружки ходять виключно у модному одязі з останніх колекції, носять босоніжки на шпильках та демонструють довершений макіяж. В Арабські Емірати дівчата везуть кількадесят чемоданів із новинками модної індустрії і демонструють їх не лише у своєму готелі, але й на ринку та навіть у пустелі. Втім, виявляється, що не тільки жительки Нью-Йорка носять спідниці від Валентіно та сукні Дольче і Габана. Арабські жінки також не відстають від моди, ховаючи під своїми чорними балахонами ґламурний одяг.

"Секс і місто 2" триває 144 хвилини, але дивишся його на одному диханні. Стрічці не бракує ані динамізму, ані дотепності. За "масні" жарти, як завжди, відповідає Саманта, за рефлексію - Керрі, голос совісті втілює Шарлотта, а Міранда - здоровий глузд. Щоправда, Майкл Патрік Кінґ дозволяє собі дещо відійти від розгортання сюжету і помилуватися своїми героїнями та їхнім вбранням. Подружки виступають, немов моделі на подіумі, щоразу у новій сукні, у новому взутті та капелюшку.

Проте ці "ліричні відступи" не виглядають нав'язливо, а органічно вписуються у саму стрічку. "Секс і місто 2" не такий мелодраматичний, як перша частина, тому значно веселіший та оптимістичніший. Зрештою, стрічка має непоганий терапевтичний ефект, адже попри всі негаразди, подруги розуміють, що саме вони відповідальні за власне щастя і вчаться радіти з того, що мають.

Якщо раніше західні кіногерої вирушали на Схід за таємними сексуальними практиками, то сучасні сексуально досвідчені жінки їдуть до жагучих арабів, аби повчитися родинним цінностям та шлюбним обітницям. Творці картини дозволяють собі іронізувати над цим фактом. Втім, попри усі свої достоїнства, "Секс та місто 2" не виходить за межі вторинного розважального кіно-продукту, хоча і професійно зробленого.

Оцінка фільму 4 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

"Завтра на світанку"

Назва стрічки Дені Деркура відсилає нас до вірша Віктора Гюго "Завтра на світанку", написаного в пам'ять про загиблу дочку.

Картина розповідає про піаніста Матьє, який на деякий час покидає дружину та сина, аби доглядати за хворою матір'ю та молодшим братом Полем. Брат виявляється членом таємної організації, яка реконструює життя наполеонівської епохи. Поль та його друзі одягаються у старовинні костюми, відтворюють старі битви та навіть проводять дуелі. Матьє виявляється втягнутим у цю гру, яка скоро стає небезпечною.

Стрічка "Завтра на світанку" потрапила у програму "Особливий погляд" Канського фестивалю у 2009 році.