Серпневий зорепад досягне максимуму в ніч на п'ятницю

— 12 серпня 2010, 10:58

Дві найближчі ночі і в усій Північній півкулі Землі можна буде побачити знаменитий серпневий зорепад - метеорний потік Персеїди.

Розрахунковий максимум потоку в 2010 році припадає на ніч з 12 на 13 серпня близько 2-5 годин за київським часом.

У нинішньому році активність потоку знову очікується трохи вище середнього, тобто у спостерігачів є хороші шанси бачити "падаючі зірки" не рідше одного в хвилину, пише Газета.ру.

В нічна п'ятницю буде спостерігатися максимум метеорного потоку Персеїди. Цей найбільш "надійний" потік кожен рік починаючи з кінця липня і протягом майже цілого місяця демонструє спостерігачам серію красивих метеорів. Саме через активність цього потоку в народі вважається, що основний зорепад буває саме в серпні.

Будь-який метеорний потік - це, по суті, зустріч Землі з роєм космічного сміття, твердими частинками невеликих розмірів, які рухаються по своїй орбіті навколо Сонця. Космічні частинки, потрапляючи з великою швидкістю в атмосферу Землі, згорають, і цей процес спостерігачі бачать як явище метеора, яке в народі називають "падаючою зіркою".

Жодної небезпеки людям метеорні потоки не несуть, оскільки частинки, які згорають в атмосфері, за своїми розмірами можна порівняти з найдрібнішої піщинкою.

Метеорні потоки тому повторюються суворо через рік, в одні і ті ж числа, що орбіти Землі й потоку мають фіксовану область перетину один з одним. Наша планета проходить цю область не в один момент, а протягом певної кількості днів, так як рій метеороідних частинок має чималеньку ширину. При цьому рій найчастіше містить деякі області з більшою щільністю частинок, і якщо Земля зустрічає на своєму шляху ці ущільнення, то кількість спостережуваних метеорів різко зростає.

Подібна ситуація мала місце з потоком Персеїд в 2009-му році, коли земна орбіта перетиналася з частинками, сильно обуреними Сатурном, а також ж зі шлейфами метеороїда, освіченими після чергових появ (у 1610, 1737 і 1861 роках) близько Сонця прародительки Персеїд, комети Свіфта - Туттля. У максимумі торішнього потоку спостерігачі зафіксували трохи менше 200 метеорів на годину, що в цілому підтвердило прогнози Всесвітньої метеорної організації.

У нинішньому році у своєму максимумі Персеїди повинні "видати" близько сотні метеорів на годину.

Це менше, ніж у минулому році, так як обурена Сатурном хвиля метеороідних частинок вже пройде. Але в цілому потік буде знаходитися трохи ближче до орбіти Землі, ніж звичайно, що має підвищити його активність. Крім того, розрахунки показують, що в нинішньому році Земля пройде через низку згустків частинок потоку Персеїд, освічених, згідно з розрахунками, в 441, 1479 і 1862 роках.

Реклама:

Головне сьогодні