Топ-10 письменників, які заробили найбільше

За підсумками року перше місце в десятці посів американський романіст, автор "І прийшов павук" та "Цілуючи дівчат" Джеймс Паттерсон, який заробив 70 мільйонів доларів.

Джеймс Паттерсон

До 2012 року статки Паттерсона мають значно збільшитися - за умовами його останнього на сьогодні контракту, автор популярних трилерів за два роки повинен написати (або виступити співавтором) 11 книг для дорослих і шести книг для дітей.

Слідом за Паттерсоном в рейтингу Forbes розмістилася Стефані Майєр, автор серії романів вампірських "Сутінків", що принесли їй світову популярність.

Стефані Майєр

Романи Майєр, які лягли в основу кіносаги "Сутінки", перекладені більш ніж 30 мовами, і тиражі її книг постійно зростають - у світі продано понад 100 мільйонів екземплярів романів Майєр. За рік письменниця заробила 40 мільйонів доларів.

Замикає трійку лідерів Стівен Кінг, чий дохід склав 34 мільйони доларів. Показово, що 8 з 34 мільйонів письменнику принесли продажі його ранніх творів.

Стівен Кінг

Останній на сьогодні роман Кінга - "Під куполом" - вийшов у листопаді 2009 року і розійшовся тиражем, що перевищує 600 тисяч примірників.

На четвертій сходинці рейтингу найбільш високооплачуваних письменників опинилася Даніела Стіл. Її минулорічний дохід оцінили у 32 мільйони доларів.

Даніела Стіл

За останній рік у письменниці вийшли чотири романи, від кожного з яких вона отримала в середньому по 7 мільйонів доларів. Серед інших надходжень - 1 мільйон доларів від колишнього помічника, якого визнали винним у розкраданні 760 тисяч доларів авторки.

На п'ятій сходинці опинився Кен Фоллетт, який минулого року заробив 20 мільйонів. Його книгу "Стовпи Землі" було адаптовано для телебачення. Прем'єра міні-серіалу, в якому зіграв Дональд Сазерленд, відбулася у липні.

Кен Фоллетт

Фоллетт часто описує у романах місця, де живе й сам. Приміром, письменник має домівки у Стоунхендж, Лондоні, Антигуа та в Південній Африці. Дружина Фоллетта була міністром культури в уряді Гордона Брауна.

Всесвітньо відомим письменник став завдяки роману "Вушко голки", який переклали 30 мовами, а тираж склав 12 мільйонів примірників.

Шостим у рейтингу йде Дін Кунц із 18 мільйонами доларів. 44 з творів Діна Кунца були бестселерами видання New York Times. Успіх серед читачів Діну Кунцу принесла ще перша його книга "Мутанти" (1968 рік). З того часу автор став відомий як майстер гостросюжетних трилерів. Сумарний тираж його книг перевищує 100 мільйонів примірників.

Дін Кунц

На сьомому щаблі опинилася Джанет Іванович, чий минулорічний дохід оцінили в 17 мільйонів доларів. Хоча рівень продажу її книг можна спів ставити з Джеймсом Паттерсоном - близько 20 мільйонів примірників на рік. Свій літературний шлях Іванович почала з любовних романів, але після 12 виданих творів покинула цей жанр заради детективів.

Джанет Еванович

На восьмій сходинці рейтингу опинився Джон Грішем - 15 мільйонів доларів. Новий трилер Грішема "Теодор Бун: дитина юрист" - перша його книга, спрямована на дитячий ринок. Перша книга Грішема "Час убивати" вийшла 1988 року і була екранізована у 1996 році. Бестселером стала його друга книга "Фірма" (1991 рік).

Джон Грішем

На дев'ятій сходинці опинився Ніколас Спаркс із 14 мільйонами доларів. Один із романістів, чиї книжки продаються найбільше, усього продав 55 мільйонів примірників. Кіноадаптації його творів були зроблені доволі не погано і принесли автору ще 300 мільйонів.

Першою великою вдачею Спаркса став роман "Щоденник пам'яті". У 1996 році книга очолила топ продажів за версією New York Times. Шість його романів були екранізовані: "Послання у пляшці", "Спішіть кохати", "Щоденник пам'яті", "Ночі в Роданті", "Любий Джон" та "Остання пісня".

Ніколас Спаркс

Книги про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера зробили Джоан Ролінг першою у світі письменницею, що заробила мільярд. Минулорічний дохід авторки оцінили в 10 мільйонів доларів, з якими письменниця опинилася на почесному 10 місці.

Джоан Ролінг

Існуючі книги й досі приносять Джоан Ролінг прибутки, але без нових бестселерів фінансовий струмок авторки потихеньку пересихає.

За матеріалами Forbes. Фото АР та з сайтів bandp-book-dealers-int.com, scificool.com, blogs.sfweekly.com, swotti.com, top-colleges.com, consumerhelpweb.com

Реклама:

Головне сьогодні