Кустуріца зі скандалом залишив кінофестиваль в Туреччині

— 11 жовтня 2010, 12:44

Знаменитий сербський режисер Емір Кустуріца в якості протесту покинув журі 47-го міжнародного кінофестивалю "Золотий апельсин", що проходив в Анталії.

Про це, як повідомило в неділю місцеве телебачення, він заявив на прес-конференції і сказав, що найближчим часом поїде з Туреччини.

Причиною такого скандального демаршу стали, за словами, режисера, звинувачення на його адресу членів деяких громадських об'єднань.

Вони засудили рішення організаторів фестивалю і влади запросити в журі Кустуріцу у зв'язку з тим, що він "підтримував геноцид мусульман з боку сербів у Боснії", пишуть "Вести.ру".

Кустуріца після такої зустрічі в Анталії заявив, що "в атмосфері, що склалася, неможливо займатися мистецтвом", і повідомив про рішення вийти зі складу журі.

[L]"Всім відомо, що я антиімперіаліст. На цих ідеях я побудував своє життя і роботу. І подібні напади на мене не мають сенсу. Я боровся за єдину Югославію, і в цьому контексті треба розуміти мої підходи", - сказав режисер.

За словами Кустуріци, він не збирається захищатися від нападок.

"Я лише подякую меру Анталії Мустафі Акайдину за виявлений інтерес і теплоту, а міністра культури Туреччини вважаю ворогом", - зазначив режисер, пояснивши, що міністерство культури не має права підтримувати подібні акції протесту і висловлені звинувачення.

Акайдин, у свою чергу, заявив, що протести проти Кустуріци - це "прояв подвійних стандартів і політична провокація".

Реклама:

Головне сьогодні