Тест

Пінчук втретє потрапив до сотні найвпливовіших діячів світу мистецтва

Рейтинг The Power 100 видання публікує наприкінці кожного року - до нього потрапляють найпомітніші постаті світу мистецтва, які оцінюються за їхнім впливом на ситуацію в сучасному мистецтві на міжнародному рівні, фінансовими внесками та діяльністю протягом останніх 12 місяців.

До рейтингу потрапляють художники, колекціонери, фалеристи, куратори, директори музеїв та фондів й організатори найбільших арт-ярмарків.

Фігурантів престижного списку видання поетично називає "танцюристами, що провели минулі 12 місяців, обертаючись навколо слизької жердини влади в сучасному мистецтві" та пропонує переглянути, кому за останній рак вдалося видертися нагору, а хто зісковзнув униз, або ж взагалі упав.

Першу сходинку в рейтингу цього року посів галерист Ларрі Гагосян, власник мережі Gagosian Gallery, який здійнявся на вершину з минулорічної п'ятої сходинки.

Йому належать три арт-галереї у Нью-Йорку, дві в Лондоні, а також у Лос-Анджелесі, Римі та Афінах. У жовтні ж Гагосян відкрив нову галерею в Парижі.

Другу сходинку посідає швейцарський куратор, критик та фахівець з історії мистецтва Ганс Ульріх Обріст.

Він є директором з міжнародних проектів лондонської Serpentine Gallery та автором проекту The Interview Project.

Джефф Кунс, Віктор Пінчук та Деміен Херст. Роботи обох з найдорожчих художників сучасності виставлялися в центрі Віктора Пінчука

Видання називає Обріста "швейцарською динамо-машиною", а французький скульптор та художник Крістіан Болтанскі якось сказав про нього так: "Він не має іншого життя. Я не можу уявити Ганса, який дивиться телевізор або грає у гольф".

На третій сходинці розташувався швейцарський галерист Іван Вірт. Президент Hauser & Wirth's почав продавати твори мистецтва з 7 років, а свою першу галерею відкрив, ще будучи школярем.

На четвертому місці перебуває німецький галерист Девід Цвірнер. Цього року ним було придбане вже третє приміщення у Нью-Йорку. Нова галерея, що розміститься в триповерховій будівлі вартістю в 8 мільйонів доларів, прийме відвідувачів у 2012-му році.

Минулого року Цвірнер мав певний клопіт - на нього подав до суду колекціонер, який стверджував, що галерист вніс його до "чорного списку" покупців творів південноафриканської художниці Марлен Дюма.

П'яту сходинку посідає директор нью-йоркського Музею сучасного мистецтва Гленн Д. Лоурі. За останній рік експозиції музею, де, зокрема, були представлені картини та фотографії Тіма Бертона, відвідали три мільйони осіб.

На шостій сходинці опинилася швейцарська куратор Байс Карігер, одна з засновників арт-журналу Parkett та видавець журналу Tate Etc.

Карігер призначено куратором 54-ї Венеціанської бієнале сучасного мистецтва, що відбудеться в 2011-му році.

На сьомій сходинці перебуває один з директорів Британської національної галереї сучасного та британського мистецтва Tate сер Ніколас Серота. Своє лицарське звання він одержав у 1999-му році.

Восьму сходинку посів американський філантроп та колекціонер Елі Броуд. Його зібрання творів мистецтва оцінюють у мільярд доларів.

Віктор Пінчук та Маріко Морі. Роботи сучасної японської художниці виставлялися в PinchukArtCentre у 2008 році

На дев'ятій позиції перебуває критик, експерт з історії мистецтва та куратор Розалі Голдберг. В минулорічному рейтингу вона посідала лише 59-ту сходинку.

У 2004-му році Голдберг заснувала некомерційну мистецьку організацію Performa, яка займається дослідженням, розвитком та презентацією творчості світових представників візуального мистецтва.

Завершує десятку французький колекціонер, власник аукціону Cristie's Франсуа Піно. За час існування рейтингу бізнесмен двічі посідав у ньому першу сходинку (в 2006-му та 2007-му роках). Його колекція оцінюється у 1,4 мільярдів доларів.

У 2009-му році Піно узяв шлюб із відомою акторкою Сальмою Хайєк.

Українець Віктор Пінчук увійшов до "топ-100" найвпливовіших персон світу мистецтва вже втретє. У 2008-му та 2009-му роках він посів у ньому 67-е та 53-є місце відповідно.

"Цього року Віктор Пінчук розширив свій вплив, увійшовши до складу правління MOCA в Лос-Анджелесі та запровадивши Future Generation Art Prize - міжнародну премію для молодих художників", - відзначає видання, говорячи про зміну позиції Віктора Пінчука в рейтингу.

"Ця премія, що присуджується раз на два роки міжнародним журі, до складу якого серед інших входять Деніел Бірнбаум, Роберт Сторр та Ай Вейвей, буде вручена молодому митцю, який отримає в якості призу 100 000 доларів в грудні місяці", - йдеться у статті.

До слова, в 2010-му році Пінчук став першим в історії українським громадським діячем, який увійшов до списку 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time.

До цьогорічного ж списку Art Review The Power 100 також увійшли: відомий бізнесмен та колекціонер Стівен А. Коен (32-е місце) та один із найдорожчих художників сьогодення Деміен Херст (53-є місце).

Фото з сайту PinchukArtCentre