Книжковий світ: письменники та стололази

З 11 по 14 листопада тривав щорічний осінній книжковий ярмарок "Книжковий світ 2010". Виставка продовжує окреслену рік тому стратегію розважальної програми, де б відвідувачів приваблювала не тільки література.

Цього року програму для зручності розбили на складові. В результаті розклад заходів виглядав міждисциплінарно. Протягом чотирьох днів до книжки намагалися припасувати театр, кіно, інтернет, образотворче мистецтво, музику.

Юрій Винничук

Театральна програма зібрала чимало глядачів незалежно від вистав та їхньої якості. Про якість варто сказати окремо. Відчувалася відсутність професійної складової, бо представлені спектаклі були самодіяльними.

З іншого боку, можна говорити про створення особливого поля обміну. Актори різних студій гіпотетично могли подивитися вистави один одного та замислитися про рівень, перспективи і сенс власної роботи. На жаль, таки невідомо, чи цей обмін досвідом відбувся.

Сергій Пантюк

Кіно-програма потішила двома вечорами українського кінематографу. Щоправда, вони відбулися в геть непридатному для кінопоказів місці - на майданчику "У Пегаса". На практиці локація виявилася кількома рядами нічим не відгороджених лав поруч із входом-виходом з приміщення.

Саме там показали випробувану під час "Країни мрій" програму "Відкрита ніч" і допрем'єрний показ фільму Михайла Іллєнка "Тойхтопройшовкрізьвогонь".

Натомість у суботу та неділю відбулися більш затишні покази в актовій залі, але в не надто привабливий для цього час - о 10.30 в суботу та о 13.00 в неділю.

Марія Матіос

На тому ж таки прохідному майданчику "У Пегаса" відбулася низка читань, презентацій і круглих столів. Наслідки незмінні - протяг, не надто добрий звук і постійний рух відвідувачів, які подекуди на хвильку-дві зупинялися послухати. Як учасник одного з круглих столів хочу побажати організаторам знайти іншу більш інтимну локацію.

У цей самий час із Літературної кав'ярні звично пахло їжею та програмою "Книжка і кухня". В кулінарній майстерності вправлялися і порівняно далекі від літератури Василь Вірастюк, Ольга Сумська, Наталія Розинська, і фахові письменники на кшталт Світлани Поваляєвої та Міли Іванцової.

Василь Вірастюк

Мав бути й Любко Дереш, але з ним вийшла майже скандальна історія - він просто не з'явився на свій захід. Його партнерці Світлані Поваляєвій довелося викручуватися самостійно. Відтак публіка так і не скуштувала страву "Чатні з рисом". До речі, запитання "Куди пропав Дереш?" досі актуальне...

Програмою літературної кухні незадоволений Степан Процюк: "Це варення їжі, де письменник стає шоуменом, мені не подобається. Це дуже далекий від літератури захід. Але він приваблює багато глядачів".

Андрій Кокотюха більш категоричний: "На кухні витрачають свій час ті, кому немає чого робити на стендах із книжками".

Ольга Сумська та Дмитро Капранов

Цільову аудиторію "Літературної кухні" окреслив Михайло Бриних: "Найбільше народу збирає кухня та театральний майданчик. Народ любить поїсти на халяву. Я серед публіки впізнаю досвідчених столололазів. Вони там днюють і ночують - так створюється масовість".

Літературна кав'ярня - джерело не лише нових запахів. Зазвичай за кутовими столиками тихенько ведуть переговори українські видавці. Наприклад, у суботу довго про щось між собою спілкувалися Світлана Скляр (КСД) і Микола Кравченко ("Нора-Друк"). Цікаво, хто і чиї права збирається викупити?

Галина Вдовиченко та Андрій Кокотюха

Власне літературна програма скандалів не принесла - її наповнили переважно автограф-сесіями. Публіка ходила, купувала книжки, в міру активно брала автографи. Пожвавлення було помітним у четвер, коли на виставку приїхав Леонід Кравчук. Колишній президент представив свою книжку та роздав автографи всім спраглим.

Юрію Винничуку літературна програма не сподобалася: "Людей багато, але програма слабенька. Це не може порівнятись із тим, що відбувається у Львові. Тут немає багатьох видавництв і багатьох письменників, які могли би щось презентувати".

Леонід Кравчук

"Я особисто більше не збираюся щось тут презентувати - це гибле діло. Тут все якось так організовано, що все катастрофічно. От була презентація на першому поверсі - а там прийшло всього осіб двадцять. Та й на автограф-сесії дуже мало людей підійшло".

Натомість Люко Дашвар бачить прогрес: "Минулого року був грип, тому порівняно з минулим роком тут набагато веселіше".

Ірен Роздобудько навпаки - бачить схожість зі Львовом: "Це вже схоже на Львів - ми йшли та не могли протиснутися. Перше враження - як у Львові".

Богдан Жолдак

Загалом літературна програма пройшла без участі низки важливих видавництв і авторів. Письменницький список персоналій дуже скромний - з-поміж зірок відзначилися хіба що Марія Матіос, Андрій Курков, Люко Дашвар, Ірен Роздобудько, Світлана Поваляєва.

Літературній складовій виставки дуже пішло на користь проведення літературної конференції "Дні фантастики в Києві". Сюди завітали безперечні зірки Сергій Дяченко, Г.Л. Олді, Анджей Сапковський. Останній, до речі, розповів, що пише нову книжку про Відьмака, а Дяченко представив нову книжку "Мигрант".

Крім того, деякі видавці просто проігнорували виставку.

Ірен Роздобудько, Міла Іванцова, Галина Вдовиченко та Лариса Денисенко

Ятка видавництва "Факт" заховалася так, що можна було легко не помітити. Це можна пояснити чутками про фінансові проблеми та низку неповернутих боргів. Про матеріальну нечистоплотність уже вголос говорять Володимир Діброва і Тетяна Кремінь.

Зате відсутність дитячого видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" та харизматичного Івана Малковича пояснити важче. Ця лакуна мала подвійні наслідки. З одного боку, бракувало їхніх красивих книжок, а з іншого - вдалося помітити нові дитячі видавництва, котрі теж роблять якісну дитячу літературу.

Осінній "Книжковий світ 2010" незмінний - все та ж середня якість проведення. Найкраще про це сказала Люко Дашвар: "Ця виставка не має ні національного, ні міського значення - це локальний захід. Це не Львів із його неповторною атмосферою".

Усі фото з сайту "Буквоїд"

Реклама:

Головне сьогодні