Комедійні прем'єри тижня: греки, кандидат у депутати та новоспечений татусь

Душевний фільм під грецьким соусом...

Картина Фатіха Акіна "Душевна кухня" вийшла у європейський прокат ще рік тому і лише зараз нарешті потрапила в українські кінотеатри.

Втім, таке відставання від усього цивілізованого світу має й позитивні наслідки - тепер ми точно знаємо, що на цю стрічку варто сходити, адже дві престижні премії - спеціальний приз журі та нагорода молодому кінематографісту Венеційського кінофестивалю - говорять самі за себе.

2009 року Фатіх Акін, який уславився мистецькими драмами з життя турецьких емігрантів у Німеччині, здивував глядачів та критиків своєю безтурботною комедією "Душевна кухня".

У ній також ідеться про емігрантів, щоправда, не турків, а греків, проте жодних натяків на соціальні проблеми у картині немає.

"Душевна кухня" розповідає легковажну історію про двох братів Казанзакісів, які змогли відбити свій ресторан у загребущого німецького ріелтора та ще й заробити трохи грошей.

Зінос Казанзакіс - власник ресторану "Душевна кухня", де з року в рік місцеві бідняки харчуються смаженою рибою та піцою. Заробітку вистачає і йому, і його нечисленному персоналу, аж доки одного дня усе не йде шкереберть.

Спочатку дівчина Зіноса від'їжджає у Шанхай робити кар'єру журналістки, а його братик-рецидивіст просить якоїсь роботи в ресторані, щоб частіше відлучатися з в'язниці.

Згодом "Душевну кухню" обсідають санстанція із податковою, новий кухар розлякує усіх клієнтів своїми екзотичними стравами, а ліпший друг намагається привласнити ресторан. І насамкінець Зінос ушкоджує спину та змушений обходитися без лікарів, оскільки не має медичного страхування.

За два роки до того інший венеційський переможець Абделатіф Кешиш у своєму схожому за фабулою фільмі "Кус-кус та барабулька" зумів перетворити сюжет про зникнення казанка із крупою на трагічний життєвій фінал свого героя. Персонажі Фатіха Акіна виплутуються ще зі складніших життєвих ситуацій легко та невимушено.

Акін виявився просто створеним для комедійного жанру, вміло маневруючи між іронією, пародією та відвертою клоунадою. Особливо запам'ятовується сцена, де одному з героїв вдається взути (у метафоричному значенні цього слова) податкову інспекцію, а також епізод на аукціоні, де незмінно елегантний Удо Кір душиться ґудзиком.

Зрештою, "Душевна кухня" - стрічка насамперед розважальна. Цій картині можна легко вибачити усі кінематографічні умовності, адже вона надзвичайно дотепна, легковажна і, що найголовніше - душевна.

Оцінка фільму 5 з 5

"Встигнути до..."

Нова картина Тодда Філліпса - режисера картини "Старські та Гатч" із Беном Сіллером та Овеном Вілсоном, а також минулорічного хіта "Похмілля у Вегасі". Він знаний як постановник пародійних, навіть часто знущальних та неполіткоректних фільмів.

За сюжетом стрічки Пітер Гайнмен - керівник великого лос-анджелеського підприємства - намагається встигнути до дружини, яка от-от народить. Проте єдиний шанс потрапити додому вчасно - це скласти компанію ексцентричному та зарозумілому акторові Ітану, який не переминає познущатися з новоспеченого татуся...

У головних ролях: Зак Галіфіанакіс, Роберт Дауні молодший, Джеймі Фокс та Адам Аркін.

"На ізмєнє"

Стрічка російського режисера Алєксандра Атанєсяна, знята за мотивами п'єси Рея Куні "Не обслуговується". Дія п'єси перенесена із Англії минулого сторіччя у Росію наших днів.

Кандидат у депутати Державної думи з міста Великі Луки Пьотр Соломатін прибуває до Москви на роботу, але замість виконання своїх службових обов'язків їде у дорогий готель, щоб зустрітися зі своєю секретаркою та коханкою Єлізавєтою.

Любовні ігри Пєтра перериває жахлива подія - на своєму балконі він знаходить невідомого мертвого чоловіка, придушеного віконною рамою. Виявляється, що це був детектив, найнятий чоловіком Єлізавєти, аби застати коханців на гарячому.

Розповісти про інцидент Соломатін не може, оскільки тоді його кар'єра буде зруйнована. Він доручає своєму помічникові розібратися з усім. Згодом у справу втручається все більше й більше людей, а серед них ...сам детектив, який і не думав помирати.

У головних ролях: Андрєй Панін, Нонна Ґрішаєва, Алєксєй Панін, Алєксандр Ґоловін.

Реклама:

Головне сьогодні