Тест

У зіниці Мони Лізи знайшли таємничі ініціали

Вважається, що на картині художник зобразив Лізу Герардіні, однак автор нового дослідження стверджує, що це омана.

За словами професора Сильвано Вінчеті, керівника італійського Національного комітету з культурної спадщини, це спростовують самі ініціали - латинські CE.

Також, за словами Вінчеті, на звороті полотна записані цифри 149, ще однієї цифри не вистачає. На думку історика, якою б не була стерта цифра, повністю число вказує на рік написання картини.

Таким чином, Вінчеті зробив висновок, що да Вінчі писав "Мону Лізу" у 1490-х роках, а не в 1503 або 1504, як говорить загальноприйнята теорія.

[L]

Більш того, він вирішив, що сама картина була написана в Мілані, у той час як Ліза Герардіні була дочкою флорентійського купця.

Вінчеті вважає, що моделлю да Вінчі була якась жінка з придворного почту герцога Людовіка Сфорца, що був покровителем художника і прийняв його на службу в 1482 році.

Крім ініціалів CE Вінчеті знайшов в іншій зіниці Мони Лізи ініціали LV, що, як він вважає, вказують на автора картини.

Також під однією з арок зображеного на тлі мосту художник, припускає Вінчеті, зобразив цифри 72 (або комбінацію L2). Що це означає, він сказати поки не може, але пообіцяв, що незабаром представить більш повні результати свого дослідження.

Усі свої відкриття Вінчеті зробив за допомогою значного збільшення фрагментів картини, оскільки виявлені ним елементи неможливо побачити неозброєним оком.

"Леонардо да Вінчі дуже любив використовувати символи та коди для передачі своїх послань, і він повідомив нам особистість моделі через очі, які вважав дзеркалом душі та засобом передачі інформації", - заявив Вінчеті.

Леонардо да Вінчі - далеко не перший проект Сильвано Вінчеті. Зокрема, раніше в 2010 він заявив, що знайшов останки Караваджо.

Також Вінчеті займався розкриттям могил Данте, Петрарки та Піко делла Мірандоли. У січні він пообіцяв ексгумувати і останки Леонардо да Вінчі.

"Лента.ру" за матеріалами The Guardian