Тест

Зимова мода: від светрів з оленями до карпатських кожушків

Подорож на північ

В одному можна бути впевненим - наступає скандинавська зима. Названа так не через температурний прогноз, хоча і таке має місце, а через велику пристрасть до національного північного колориту. Візерунки у сніжинки та олені вже стали звичною справою навіть у нашому регіоні.

Супутник Санта Клауса буде цієї зими ідолом для поклоніння. Зображення оленя носитимуть у всіх його варіантах: графічне чорно-біле, різнокольорове зображення, у якості гобелену а-ля бабусині настінні велюрові килимки, примітивізм у стилі Марії Примаченко, навіть в американському мультиплікаційному варіанті.

Тож якщо раптом ви чи ваші знайомі їдуть до Лапландії, обов'язково попросіть їх привезти звідти теплого двоколірного візерунчастого светра, такого довгого, щоб він міг прикривати навіть коліна.

У такому ви не лише не змерзнете під час прогулянок морозними вихідними ранками, але цілковито комфортно почуватиметесь з кружкою глінтвейну, сидячи перед каміном або телевізором довгими зимовими вечорами. Згорнувшись клубочком на канапі, його можна буде навіть натягнути на п'яти.

А якщо вам вдасться підібрати до нього ще й легінси в подібний візерунок, тоді вже сміливо можна і в місто, приміром, за новорічними подарунками.

Серед трикотажного асортименту в нагоді стануть кофти і гольфи під горло з обов'язково високим вузьким коміром. Нікуди не подінуться трикотажні сукні. До того ж, ще й досі в моді кофтинки крою летюча миша, що ними рясніли журнали з рукоділля 80-х років минулого століття. Але тепер вже у вигляді довгих суконь і комбінезонів.

Не забудьте придбати собі модну тепер шубу зі штучного хутра. Не відомо, як там у нетрях Лапландії, але серед модних європейських новинок нема натуральних шуб.

Дизайнери пропонують нам перевтілитися на цю зиму в образи м'яких іграшок: від плюшевих ведмедиків в коротких напівшубках з коричневого густого хутра до білого ведмедя в довгов'язій шубі з хутра з довгим збитим ворсом.

У такому волохатому наряді можна замахнутися на образ снігової людини - тільки б нікого не спантеличити своїм модним виглядом. Тому вдягніть ременя - у вас легше буде впізнати людину.

Справжнє полювання

По іншу сторону барикади залишаться дівчата, звиклі до натурального хутра і шкіри. Бежеві дублянки зі стриженою на вивороті цигейкою нагадуватимуть про зимове полювання на дикого звіра.

А якщо вбратися у замшевий довгий плащ з високими шкіряними чоботами, то можна вже й на кінні лови. Спробуйте себе у ролі справжньої міледі з "Трьох мушкетерів" або дівчини-амазонки. Білі, бежеві, руді, сірі кольори залишаються фаворитами для такого одягу.

Даний зимовий образ цілком естетичний та не надміру гламурний. Золотої середини може додати гобеленовий утеплений жилет з хутряними оздобами. Варто зупинити вибір на незамислуватих вовняних жилетах чи навіть валяних. Можна вдягнути також жилет-трансформер з довгими пілочками. У такий жилет-шарф можна просунути руки і намотати кінці навколо шиї та тіла.

Дутики

Інколи треба надавати перевагу простим зручним речам. Ще наші бабусі запровадили моду на стьобані ватні фуфайки. Вже у наш час дизайнери замінили їх на пуховики з водонепроникної тканини.

У будь-якому випадку, виглядати стильно допоможуть нові сучасні способи фактурного стьобання і блискучі, майже лакові тканини.

Зимові куртки обов'язково мають бути дуже наповненими і прошитими горизонтально. Якщо ви пригадаєте старий добрий мультик про Новий Рік у Простоквашино, вам неодмінно захочеться дійти до дачі на лижвах у короткій дутій курточці а-ля монстр-морячок з "Мисливців за привидами".

Зимові куртки роблять не лише з плащових та шовкових блискучих тканин, але й бавовняної саржі, вовни з начосом. Для теплої зими підійдуть короткі стьобані болеро і напівпальта. В цьому разі, стьобання може бути не чітко заводським візерунчастим, але й повторювати рельєфи виробу, що виглядатиме більш привабливо, дорого й охайно.

Звичні вовняні пальта теж можна доповнювати дутими деталями: коміром, кишеньками, манжетками.

Зі стьобаних утеплених тканин темних кольорів у цьому сезоні популярні майже всі елементи одягу: від жилетів і жакетів до спідниць, шортів і сукенок. Поєднання в одному костюмі прострочених ромбів, квадратів, смуг може навіяти навіть думки про польоти в космос.

До такого набору не вистачатиме лише дутих рукавиць, хутряних навушників і великих сонцезахисних окулярів. Навіть сумки із зимових колекцій виготовлені з простроченої плащовки. Але про це докладніше в наступному матеріалі.

Сільські настрої

Актуальне зараз тяжіння до етнічності. Можете сміливо вдягати жилетки, керсетки з ручними вишивками, аплікаціями, жупани і кожухи із зубатими оздобами у карпатському стилі.

Нестандартний підхід до одягу оцінять усі, тим паче, що деякі з цих цілковито автентичних речей неможливо придбати з бірками модних європейських будинків моди.

Можна не соромитись і накинутої хустки. Хоча цю тенденцію французи вже підгледіли в російській глибинці.

Зимові кожушки можна запросто носити з трикотажними сукнями або ж довгими спідницями. Не обирайте дуже широких та рябих спідниць, бо виглядатимете як матрьошка.

Якщо ж ви є прихильницею міні, то на вас будуть недовгі спідниці простого прямого крою, які можна одягнути з теплими вовняними колготами.

В'язані колготи поступово трансформуються у цупкі легінси і вузькі штани, які також носять з довгими светрами.

Лялечка у коконі

Ще з осені отримали популярність пальта-кокони, які аж ніяк не підкреслюють фігуру дівчини, а своєю конструкцією створюють навколо неї обладунки або ж кокон - такий собі захисний шар з тканини.

Коконоподібні пальта варто носити з цупких тканин, що добре тримають форму. Пальто може бути настільки грубим, що ви у ньому здаватиметесь лялькою Барбі. Але такий вигляд вважається дуже сучасним.

Часто такі пальта виготовляють без рукавів. В цьому випадку, лінія плеча у виробі дуже спущена, а пройма широка. Тож, загалом, вже саме пальто закриває частину руки, а за необхідності зігрітися долоні можна просунути під одежу.

Такі вбрання нагадують модні публікації з "Vogue". Якщо для зими оберете саме таке, носіть його не поспішаючи, так, ніби дефілюєте на очах у кращих фотографів світових модних глянців.

Не останнє місце цієї модної зими посяде одяг з поролонових тканин, які з модних світових подіумів встигли стати надбанням масової моди.

Зі шматка тканини

Під прицілом нові для моди речі. Наприклад, вбрання-мотанки з ефектом загорнутого у тканину тіла. Конструкція такого виробу часто винятково складна, а носити його можна багатьма способами.

Збирається на пік популярності мішкуватий ковдроподібний одяг. Модне пальто чи куртка може запросто нагадувати собою великий шмат тканини, стьобану ковдру, на крайній випадок, товстий плед, дивним чином накинутий на тіло. Так, як вам зручно почуватися на домашньому дивані, можна сміливо йти в місто чи офіс.

Ще одна тенденція наступного сезону - геометричні речі з простих фігур: квадратні рукави, ромбовидні сукні. Такий одяг не одразу оціниш у магазині, якщо він висить на тремпелі, а не на манекені. Але він багато що розкаже про свою власницю. Адже такі новації лише для сміливих та цілком упевнених у собі дівчат.

Одяг, пошитий з фігур, особливо виграшно виглядатиме у різнокольоровому вирішенні, що завдяки сполученню і заломленню різних ліній може нагадувати собою калейдоскоп з поєднань тканин. А у трикотажному асортименті таку роль зіграє візерунок та напрямок плетення.

Старе кіно

Для ділової моди варто порадити двобортні жакети прямого крою з глибоким декольте. Модним кольором є сірий, а візерунками - ялинка і класична сіра клітинка, як у старому радянському чорно-білому кіно.

Звичні шовкові та бавовняні блузи варто перевісити в шафі подалі. Їх місце посядуть вичурні кофтинки з тонкого трикотажу. Для такого необтяжливого ділового костюму підійдуть широкі штани з великою кількістю защипів по талії і такі ж бриджі, а також спідниці-штани. Це вже образ ділової дами з американського кіно 90-х років.

Жоден фільм того часу не обходився без занадто коротких спідничок і довжелезних тонких ніжок красунь-актрис. Сучасна ж тенденція до короткої довжини спідниць і відкритих ніг торкнулася і суконь. Навіть трикотажні облягаючі сукні з довгим рукавом і коміром під горло ледь прикривають сідниці.

У тенденції також вузькі бандажні сукні складного крою з великою кількістю оздоблювальних елементів: застрочених складочок, защипів, рельєфних аплікацій.

Справжнім новаторством сезону стануть сукні з двох деталей: блуза плюс спідниця, виконані з двох різних тканин. Вони й справді нагадують повноцінний комплект одягу.

Для післяробочого часу можна обрати спокусливу сукню зі стразами, або, якщо ви ходите вечорами танцювати сальсу, динамічнішу з бахромою, з тканини в пелюстки, луску чи пластини. До того ж, все це можна доповнювати золотом і сріблом одночасно - сьогодні це вже норма.

Наостанок маленька шпаргалка для модниць з того, чим не варто оновлювати зимовий гардероб.

Не модно:

тканини у дрібний візерунок;

тканини з написами і гігантськими принтами;

занадто яскраве кольорове вирішення основного костюму;

довгі пухнасті натуральні шуби;

бавовняні блузи, вдягнуті під жилет;

ділові костюми зі щільнооблягаючими брюками;

спідниці довжиною міді;

шорти під високі чоботи;

джинси.

Фото з рекламних кампаній Dolce&Gabbana, Chanel, Burberry, Roberto Cavalli, Prada, Yves Saint Laurent, Zara та Ports 1961