У Київ їде легендарний автор "штучного сонця"

Еліассон представить у PinchukArtCenter найбільший у Східній Європі доробок своїх творів.

"Я покажу в Києві 20 великих робіт, більшість з яких зроблено спеціально для Києва", - розповів Еліассон у інтерв'ю "Українська правда. Життя".

За його словами, деякі арт-об'єкти він створював декілька років, та вперше їх буде показано в Києві.

Проведення у Києві ексклюзивної виставки Еліассона за своєю вагою в світі сучасного мистецтва може навіть переважити позаминулорічну київську ретроспективу Деміана Хьорста, який подеколи втомлює публіку своїм епатажем.

Часто роботи Еліассона є атракціонами із закладеним набором сенсів, ніж витворами мистецтва в традиційному значенні слова. Але нестандартний підхід до гри з природним середовищем зробив Еліассона однією з ікон сучасного мистецтва.

The Weather Project в Тейт Модерн, Лондон, 2003

Найбільш відомим його арт-об'єктом є штучне сонце, яке у 2003 виставлялося в галереї Тейт Модерн у Лондоні - "The Weather Project". Також в портфоліо гучних проектів Еліассона - водоспади на мостах Нью-Йорка.

Водночас Еліассон повідомив "Українська правда. Життя", що концепція його нових робіт, які будуть представлені в Києві, буде триматися в секреті аж до відкриття виставки.

Роботи Еліассона, який брав участь у круглому столі Віктора Пінчука на тему філантропії у Давосі, є також у приватній колекції українського олігарха.

"Він мене запросив зробити виставку в Києві. У нього дуже якісний погляд на мистецтво", - сказав Еліассон.

Він уже побував в Україні, де оглянув площі PinchukArtCenter для подальшого моделювання майбутньої виставки.

"Ми хочемо виставити в Києві те, що ніколи раніше не виставлялося. Це важливо для залучення іноземної публіки, яку легко розчарувати, коли вони приїжджають і бачать те, що вже виставлялося в інших музеях", - каже Пінчук.

Тим часом, за інформацією "Українська правда. Життя", в Пінчука виникли непорозуміння з новою українською владою щодо офіційного представлення України на Венеціанському бієнале в 2011 році.

Два останні рази Пінчук на запрошення Міністерства культури власним коштом створював український майданчик у Венеції.

Але у 2011 році право представляти Україну на бієнале влада планує віддати київській художниці Оксані Мась, яка користується підтримкою бізнесменів, пов'язаних з Віктором Януковичем.

The New York City Waterfalls

Очікується, що Мась представить на бієнале проект великодніх яєць. Пінчук натомість збирається створити у Венеції незалежний павільйон.

Олафур Еліассон та генеральний директор PinchukArtCenter Екхард Шнайдер

Фото PinchukArtCenter, artobserved.com, blog.sfmoma.org та wikipedia.org

Реклама:

Головне сьогодні