Тест

Зі ставки Гітлера хочуть зробити музей

Глава Вінницької облдержадміністрації Микола Джига наполягає на створенні туристичного маршруту на "Ставку "Вервольф".

Про це він заявив на нараді в ОДА, повідомляє УНІАН.

"Навколо цього об'єкта вже багато років точиться багато розмов, тому на "ставці Вервольф" пора створити туристичний маршрут, музей пам'яті жертв фашизму таким чином, щоб цей музей нагадував про ті часи, які пережили наші люди, про жертви та героїзм нашого народу", - зазначив він.

"Також має бути продемонстроване обличчя ворога-фашиста. Ми маємо продемонструвати якого ворога переміг наш народ", - додав Джига.

Керівник області доручив, щоб землю під "Ставкою Вервольф" було вилучено з користування "Вінницяоблагроліс" та передано Вінницькому краєзнавчому музею.

За словами Джиги, біля цього об'єкту має бути створений музей, де будуть представлені історичні речі часів Великої Вітчизняної війни.

"Для створення цього об'єкту мають бути направлені усі сили управління культури Вінницької облдержадміністрації та залучені найкращі фахівці області", - наголосив він.

Ставка Гітлера "Вервольф" (нім. Werwolf - "перевертень", "вовкулака") розміщалася за 8 км на північ від Вінниці біля села Коло-Михайлівка.

Вона призначалася для керування військовими діями на Східному фронті, а деякі дослідники припускають, що і для подальших бойових дій у напрямку Ірану та Індії.

Будівництво велося з осені 1941 року, діяти почала з квітня 1942, в березні 1944 року, напередодні німецького відступу, ставку висадили у повітря.

"Вервольф" фактично був зменшеною копією головної ставки Гітлера "Вольфшанце" в Східній Прусії. Мала електростанцію, аеродром, водопостачання.

Наземна частина - 81 дерев`яний будинок, підземна - три залізобетонних бомбосховища, зокрема головний бункер Гітлера з товщиною стін 2,5 м, перекриттів - 4,5 м.