Український "колекціонер" скупився на Christie's на 15 мільйонів?

— 11 лютого 2011, 14:43

Аукціони Christie's у Лондоні "Мистецтво імпресіонізму, модернізму й сюрреалізму" зібрали за один вечір 84,9 мільйони фунтів стерлінгів (136,3 мільйони доларів).

Присутні на аукціоні спостерігачі з агентства Bloomberg зробили висновок, що як мінімум 20 мільйонів з отриманої на аукціоні суми заплатили росіяни - причому телефоном.

Аукціонний дім не розголошує імена своїх покупців, однак зазначає, що 23% склали представники Великобританії, 49% клієнти з Європи, 23% зі США й 5% з країн Азії та інших країн.

Росіянам приписали наступні угоди: кубофутуристичний пейзаж Наталії Гончарової "Яблуні під час цвітіння" 1912 року (3,9 млн. фунтів при естімейті 2,5-3,5 млн. фунтів).

Пейзаж за хвилину пішов у слухавку, яку тримав голова відділу імпресіонізму й модернізму Christie's Тома Сейду. Той же покупець придбав фовістський пейзаж Андре Дерена "Човни в Колліурі" 1905 року за 5,9 млн. фунтів (естімейт 4-6 млн. фунтів).

Ще три покупки зробила для свого телефонного клієнта фахівець Christie's по роботі з російськими клієнтами Сандра Недвецька.

Це рекордне полотно П'єра Боннара "Тераса у Верноні" 1923 року, що досягло 7,2 млн. фунтів при естімейті 3-4 млн. і стало найдорожчим витвором для цього пізнього імпресіоніста, а також картина Рене Магрітта "Магніт", із зображенням оголеної жінки на тлі завіси (4,7 млн. при естімейті 3,5-5,5 млн. фунтів).

Той же покупець придбав "Акторку Лілі Даміта" Кеса ван Донгена за 3 млн. (естімейт 1,5-2 млн. фунтів).

З огляду на те, що Недвецька походить з Києва, можна припустити, що її російськомовний клієнт був не росіянином, а українцем - на що вказують й інші повідомлення, що описують його як представника "колишнього Радянського Союзу".

За матеріалами "Комерсант"

Реклама:

Головне сьогодні