"Греммі - 2011": Леді Гага з яйця та відносний провал Емінема

Більше за всіх - п'ять нагород - одержала група Lady Antebellum, її композиція Need You Know і однойменний диск удостоїлися "Греммі" в номінаціях "Пісня року" та "Запис року".

Леді Гага винесли на червону килимову доріжку в гігантському коконі. Їй дісталося три грамофони: Bad Romance стала "Кращим жіночим вокальним виступом року", кліп на цю ж пісню - "Кращим музичним відеокліпом", а Fame Monster назвали "Кращим вокальним поп-альбомом".

"Пісня року" - Lady Antebellum "Need You Know"

По три нагороди одержали також реппер Jay-Z та Джон Ледженд, що виступає в жанрі соул. Дві з трьох статуеток Jay-Z приніс його дует з Алішею Кіс Empire State of Mind - у номінаціях "Краща реп-пісня" та "Кращий спільний проект у жанрі реп".

Невдача Емінема

Емінем виступив відносно невдало: він номінувався одразу в 10 категоріях, але одержав лише дві нагороди: "Кращий реп-альбом" (за Recovery) та "Краще сольне виконання репу" (за Not Afraid).

При цьому артист проґавив "Греммі" за "Кращий альбом": у цій номінації переміг третій студійний диск канадських рокерів Arcade Fire за назвою The Suburbs.

"Кращий кліп року" - Lady Gaga "Bad Romance"

У декількох номінаціях нагороди дісталися британським музикантам. Дві з них одержав Джефф Бек за кращі інструментальні виконання в жанрах рок та поп. Пол Маккартні став лауреатом "Греммі" за краще вокальне рок-виконання: цим призом було відзначено запис концерту екс-бітла Good Evening New York City.

Тим часом зібрання творів "Бітлз" стало "Кращим історичним альбомом".

"Греммі" за кращий рок-альбом одержала група Muse із платівкою The Resistance.

"Кращий альбом року" - Arcade Fire "The Suburbs"

Кращим танцювальним треком стала композиція Only Girl in the World Ріанни.

"Кращим класичним альбомом" став "Реквієм" Джузеппе Верді. У його створенні брали участь російські артисти - солісти Маріїнського театру Ільдар Абдразаков та Ольга Бородіна.

Незвичайні виступи

Як і завжди, церемонія вручення "Греммі" буяла незвичайними та екстравагантними виступами.

Відкрила захід музична присвята Арете Франклін, що сама виступити не змогла через нещодавно перенесену операцію. Одразу три артисти виконали хіти "королеви соулу": так, Крістіна Агілера заспівала Аіn't No Way.

Леді Гагу винесли на сцену чи то в гігантському яйці, чи то коконі. "Вилупившись" із цієї оболонки, діва виконала свій новий сингл Born This Way, що позиціонується як новий гімн для геїв та лесбіянок.

Також на церемонії "Греммі" уперше за своє довге життя виступив фронтмен "Роллінг Стоунз" сер Мік Джаггер. Йому аплодували стоячи за присвяту соул-виконавцю Соломону Берку, що помер торік, - Everybody Needs Somebody To Love.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Реклама:

Головне сьогодні