Кінопрем'єри: фантастика, любовний трикутник і Шекспір

Дуже підліткова історія

Стрічка "Я номер чотири" - результат співпраці режисера Ді.Дж Карузо та продюсера Майкла Бея. Бей уславився своїми видовищними та малозмістовними блокбастерами, розрахованими здебільшого на підлітків. У Карузо репутація режисера "на підхваті", який здатен знімати прохідні бойовики без зайвих авторських претензій.

"Я номер четвертий" базується на однойменному підлітковому фантастичному романі, авторства Джеймса Фрея та Джобі Г'юза. Студія "Дрімворкс" купила права на роман ще до його офіційної публікації. А з огляду на те, що паперовий "Я номер четвертий" матиме щонайменше шість томів, на нас, ймовірно, чекатимуть продовження.

Головним героєм стрічки (як і книжки) є підліток-чужопланетянин (Алекс Петтіфер), який потрапив на Землю, після того як його рідну планету захопили злі Маґодоріанці. Про нього піклується охоронець Генрі (Тімоті Оліфант), адже батьки хлопця загинули. Юнакові доводиться ховатися від ворогів, постійно переїжджаючи та змінюючи імена.

Цього разу він із охоронцем потрапив до містечка Парадіз, що в Огайо, і отримує ім'я Джон Сміт. Проте юнак не один - десь на Землі ховаються ще дев'ятеро врятованих дітей. Троє вже загинули від рук Маґодоріанців. Джон має стати четвертим.

І хоча Джон - чужопланетянин, він прагне навчатися у школі, зустрічатися з коханою дівчиною, мати поруч вірних друзів, тобто жити як пересічний підліток. У Парадізі Джон зустрічає своє перше кохання, а також знаходить друга, схибленого на НЛО. Хлопець мріє залишитися в Огайо назавжди. Звісно, після того, як поборе усіх своїх ворогів.

"Я номер чотири" - це типове підліткове кіно, в якому школа, друзі та батьки органічно співіснують із суперменськими здібностями та хижими монстрами, які чигають за рогом. Стрічка не відкриває нічого нового у цій тематиці - наш герой спортивний та дужий, його подружка симпатична "нетипова" білявка, а найліпший друг - хоч і "фрік" та слабкий фізично, проте мужній та відданий.

На темному боці сили виступає колишній залицяльник дівчини, звісно, футболіст і найкрутіший хлопець у школі, а також група голомозих татуйованих молодиків із гострими зубами, які чомусь нікого не дивують ані своїм зовнішнім виглядом, ані довгими шкіряними плащами.

Ді. Джей Карузо зняв фільм цілком у дусі свого продюсера - екран мерехтить від типово "беєвського" калейдоскопу вогню, вибухів, карколомних трюків та ефектних бойових сцен. Треба віддати належне і чудовому оператору Ґільєрмо Наварро ("Оскар" за "Лабіринт Фавна"), завдяки якому фільм вийшов дуже видовищним та красивим.

Не обійшлося у картині і без незримої присутності іншого продюсера - Стівена Спілберґа, який побудував свою кар'єру саме на чужопланетянах. Карузо зробив реверанс у його бік, фактично покадрово відтворивши сцену першого нападу акули з культових "Щелеп".

Проте найбільше "Я номер чотири" все таки нагадує інший гіт - дівчачу вампірську сагу "Сутінки". У цих стрічках подібна і головна колізія (нехороші монстри полюють за хорошими), і характери персонажів. Схожі навіть польоти камери над лісом, як у першій частині "Сутінок" (прикметно, що оператор Ґільєрмо Наварро працюватиме над останньою частиною саги). Щоправда, замість дівчини тут головним героєм став хлопець.

Коли "Сутінки" тільки вийшли на екрани, здавалося, що вони захоплять винятково жіночу аудиторію. Проте їхня популярність не оминула й такий суто чоловічо-тестостероновий жанр, як бойовик. Втім, цей вплив аж ніяк не зашкодив стрічці "Я номер чотири". Чим невибагливіша річ, тим важче її зіпсувати.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Кохання і перетягування ковдри

Картина "Звідки ти знаєш" отримала свою назву із репліки одного з героїв: "А звідки ти знаєш, що це кохання"? Відповідь на це запитання впродовж всього фільму шукали одразу троє героїв. У центр непростого любовного трикутника потрапили софтболістка Ліса (Різ Візерспун), бейсболіст Метті (Овен Вілсон) та бізнесмен Джордж (Пол Радд).

Тридцятирічна Ліса все життя займалася спортом, проте несподівано для себе втратила місце в команді через свій вік. Вона вирішила знайти розраду в нових стосунках та отримала одразу двох залицяльників. І обидва налаштовані рішуче.

Красивий та багатий бейсболіст Метті легко змінював дівчат, доки в один прекрасний момент не закохався в Лісу і не вирішив спробувати себе у серйозних стосунках.

Джорджа підставив власний татко-шахрай (Джек Ніколсон), і тепер йому загрожує три роки в'язниці. Проте замість студіювання юридичних книг та консультацій з адвокатами, він витрачає усі сили, аби добитися прихильності Ліси.

У фільмі немає центрального персонажа, дія весь час переходить від одного героя до іншого, тож важко сказати, про кого конкретно розповідає картина. Різ Візерспун, Овен Вілсон та Пол Радд чудові актори першого плану, і в цій картині кожен з них явно перетягує ковдру на себе.

Втім, Вілсону вдалося створити найбільш переконливий образ - його нарцисичний, жіночний та дуже великодушний Метті викликає більшу симпатію, аніж інші персонажі, зіграні без жодного натхнення. Скажімо, Ніколсону, який втілив батька Джорджа, взагалі не було що грати у цьому фільмі, він просто промовляв репліки в камеру і гіпнотизував публіку своєю фірмовою глумливою усмішкою.

Взагалі, стрічка видалася надто затягнутою, дії у ній майже немає, тож доки герої вирішать, хто із ким буде зустрічатися, починає здаватися, що минуло не дві години (занадто багато як на романтичну комедію), а як мінімум вдвічі більше. Діалоги ж персонажів настільки химерні, що інколи відчуваєш ніяковість за акторів, які мали промовляти свої репліки перед камерою.

Загалом, картина "Звідки ти знаєш" сильно розчаровує, особливо з огляду на її акторський потенціал. Можливо, причина у тому, що фільм був у виробництві з 2005 року і режисерові Джеймсові Л. Бруксу не стало дихання закінчити його так, як хотілося.

Оцінка фільму 2,5 з 5

"Ґномео і Джульєтта в 3D"

Новий мультик від режисера "Спіріта - душі прерій" та "Шрека 2" Келлі Есбері.

Стрічка базується на знаменитій трагедії Вільяма Шекспіра "Ромео і Джульєтта", щоправда, у ролі нещасних веронських закоханих тут виступають керамічні садові гноми із ворогуючих кланів.

Ніхто з людей не знає, що залишившись без нагляду, садові гноми оживають і займаються власними справами.

У сусідніх подвір'ях живуть непримиренні супротивники: гноми із червоними ковпачками ворогують із гномами, які вбираються у синє. Представниця "червоного клану" Джульєтта покохала красеня Ґномео із чужого клану. Їм доведеться боротися за своє щастя, адже батьки ніколи не погодяться на їхній союз.

"Поцілунок крізь стіну"

Молодий помічник фокусника Кєша втрачає роботу і залишається без грошей, житла та перспектив на майбутнє. На додачу до всього, він закоханий у журналістку Алісу, яка бачить у ньому лише матеріал для статті.

Блукаючи нічною Москвою, Кєша зустрічає Волоцюгу, який за невеличку пожертву обіцяє виконати будь-яке бажання. А після розмови із ним, хлопець розуміє, що може проходити крізь стіни. Застосовуючи новий незвичайний дар, Кєша намагається добитися кохання Аліси.

У ролях: Антон Шаґін (Кєша), Іван Охлобистін (Волоцюга), Павєл Воля (Растаман), Алєксандр Адабашьян (Ярило Ольґовіч), Каріна Андолєнко (Аліса), Свєтлана Нємоляєва (бабуся Аліси) та інші.

"Дівчина, яка підривала повітряні замки"

Остання частина зі шведської кіноадаптації, знятої за трилогією Стіґа Ларссона "Міленіум".

Після кривавої бійки із братом і батьком, Лісбет Саландер потрапила до рук поліції. Тепер вона знаходиться під жорстким наглядом у лікарні. Коли вона видужає остаточно, то постане перед судом, за підозрою в трьох убивствах та замаху на іще одне.

Журналіст Міхаель Блумквіст намагається допомогти подрузі довести свою непричетність і вивести на чисту воду таємне угрупування, до якої належав її батько. Тим часом угрупування оголосило полювання на дівчину. Проте Лісбет рішуче налаштована розквитатися з усіма, хто з дитинства калічив її життя. Вона ще раз кинула виклик усім чоловікам, які ненавидять жінок.

Реклама:

Головне сьогодні