Тест

Шкляр упевнений, що він таки отримає Шевченківську премію

За словами Шкляра, він не сподівався, що президент України Віктор Янукович включить його до списку нагороджених після того, як написав главі держави лист, в якому повідомив, що відмовляється від премії.

"Це його право: включати мене до списку лауреатів зараз чи пізніше, коли я досягну своєї мети. Я висунув умову: візьму свою премію, коли з посади міністра освіти піде українофоб Табачник. Після того, як я публічно зробив цю заяву, я спокійно сплю і перебуваю у згоді зі своєю совістю", - заявив він в інтерв`ю газеті "КоммерсантЪ-Украина".

За словами письменника, з приходом на посаду міністра освіти Дмитра Табачника в суспільстві настала інтелектуальна стагнація.

"І я вирішив розворушити ситуацію. Для мене Табачник є фігурою, в якій концентрувалося все українофобство, вся неповага до української нації", - сказав він.

Шкляр запевнив, що і не думав, що глава держави підпише указ про звільнення Табачника і про присудження йому (Шкляру) премії.

"Однак вважаю, що у свідомості читачів я цю премію вже одержав. Хоча для мене отримання Шевченківської премії важливе - це визнання на державному рівні. Можливо, Віктор Янукович вручить мені премію, коли піде Табачник, а якщо ні, і він покаже себе не українським президентом, то премію зможе вручити наступний президент. Я упевнений, що одержу цю премію", - сказав письменник.

Нагадаємо, Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури Шкляру за роман "Залишенець. Чорний ворон". Таке рішення було ухвалене в результаті таємного голосування за підтримки 17 представників комітету.

4 березня Шкляр заявив, що не може прийняти Шевченківську премію, поки посаду міністра освіти і науки, молоді і спорту обіймає Табачник.

Того самого дня Янукович підписав указ про присудження шести діячам культури Національної премії України імені Тараса Шевченка у розмірі 250 тисяч гривень кожна. Серед нагороджених Василя Шкляра не було.