Рок-скандал у 3D

Перший у Києві рок-фестиваль у 3D форматі закінчився скандалом. До столиці приїхали зірки російського року, щоби показати шоу у тривимірному просторі. Але виступили не всі. Екс-фронтмен "Агати Крісті" Глеб Самойлов вийшов на сцену тільки, щоби вибачитися.

У виставковому центрі на Броварському проспекті сконструювали спеціальне обладнання, яке дозволяє поєднати виступ артистів у реальному часі з їхньою ексклюзивною тривимірною програмою - встановили спеціальні плазмені панелі, що переливаються усіма вогнями веселки і голографічні екрани.

Серьга. Тут і далі фото автора
Усім глядачам вручили окуляри, щоби протягом усього шоу можна було споглядати рок-кумирів у 3D-ефектах.

Організатори хвалилися, що такого в Європі ніхто не робив. Своє ноу-хау вони збираються записати до Книги рекордів Гіннеса України. Старих усім відомих російських рокерів вирішили осучаснити. Щоби вони не тільки власною енергетикою народ адреналінили. А ефектно виглядали у променях, переливах та 3D технологій.

У тривимірному просторі запросили грати "Сплін", "Арію", "Смислові галюцинації", "Чичерину", "Город 312", Серьгу, Бутусова та "Ю-Пітер", Гліба Самолова та його "The Matrixx". А от Арбеніна разом з "Нічними снайперами" київське 3D-шоу пропустила через свій концерт в Уфі, хоч афіші обіцяли й її приїзд.

Учасники фестивалю

Російські рок-зірки такі новації сприймали з подивом. Юлія Чичерина та Сергій Бобунець зі "Смислових галюцінацій" наввипередки завели розмову про роль 3D в їхньому рокерському житті.

Сергій Бобунець, "Смислові галюцінації": "Я думаю, що це правильна ідея, бо всім вже зрозуміло, що просто відвідання рок-концертів людей цікавить все менше і менше. Є Youtube, де можна подивитися виступ будь-якого артиста. Така тенденція, що людям треба щось більше, ніж просто подивитися, як Юлька Чичерина дуріє на сцені".

С.Бобунець

Юлія Чичерина: Є думка, що 3D у великій кількості небезпечне для мозку...

Сергій Бобунець, "Смислові галюцінації": Мені здається, що 3D буде дуже швидко розвиватися, як тільки з'являться телевізори, які можна буде дивитися без окулярів. Такі нам вже Apple обіцяє.

Юлія Чичерина: Ага. Будемо дріт вставляти собі в башку і 3D буде.

Сергій Бобунець, "Смислові галюцінації": Юлька, дай мені розгорнутися. Люди вже починають думати про те, щоби знімати і кліпи в 3D. Фільми - само собою, але там інші бюджети. Незабаром хвиля інтересу до цієї технології зросте. Інше питання, у що це виллється.

Юлія Чичерина: Але я точно знаю, що жодні технології не зможуть замінити прекрасної реальності, того моменту тут і зараз. Але цей фестиваль винесе людям мізки. Люди "підсідають" на Інтернет, їх несе у віртуальний простір, а тут у них буде ще повний реалізм.

Але до Києва рокерів у такому зірковому складі і у такій кількості заманили не сучасними технологіями, а один одним. Вони зізналися, що приїхали, бо давно не бачилися. Ну і сам Київ їм подобається. Сергій Бобунець, якого свої називають "Буба", так і "запостив" на фесйбуці: "Лечу у весняний Київ. Сподіваюсь там все, як раніше - повітря просочене атмосферою любові та свободи". І весь час звітує про своє перебування - "їм борщ з пампушками", та "на прес-конференції зустрівся з Глібом Самойлович та Чичериною, дуже радий, Слава Бутусов їде з Одеси. Над Києвом згущаються хмари Свердловського року".

Ю.Чичерина

Флегматичний В'ячеслав Бутусов зовні радощів від спілкування не проявляв. Нам зізнався, що якби не рок та пісні, то просто молився б у келіях. У нього зараз така потреба. Але підкорився волі Всевишнього, який направив його до Києва. У гримерці перед концертом він пив каву, розмовляв з кимось по телефону і терпляче фотографувався з техперсоналом концерту. Бутусов щойно повернувся з Одеси, де презентував свій новий альбом "Цветы и тернии". Про 3D-формат концерту почув перед виступом і не міг зрозуміти, чому присвячений фестиваль.

- Я не знаю, що таке 3D. Як архітектор знаю, що таке 3-вимір, 4-вимір, а 3D не знаю. Це виключно комп'ютерний термін. А от чому присвячений фестиваль, я поки що не можу зрозуміти. Я не розумію, чому російські колективи приїхали грати в Київ.

Але ви також погодилися приїхати. Ви не питали для чого?

- Я не був впевнений, що це міжнародний фестиваль груп із України, Білорусі та Молдови, як це буває зазвичай. Тому я не розумію формат, він музикальний чи комп'ютерний.

Якщо б дізналися про формат раніше не приїхали б?

- Я вважаю, що настав час вникати в те, що відбувається. Тому що такі дивні події відбуваються, що треба розуміти, щоби уникати конфузів.

Що ви маєте на увазі?

- Наприклад, влітку нас посилено агітували на фестиваль під Челябінськом, а там скінчилося усе якимось братовбивством с бейсбольними бітами. Так що треба бути в курсі.

Цього року сольно ще збираєтеся до Києва? Включили його до програми святкування десятиріччя "Ю-Пітера"?

- Ми ще не обговорювали це питання. Так вийшло, що несподівано настав період святкувань. Чим більше ми живемо, тим більше круглих дат, і ми ставимося до них вибірково. 10 років - для колективу, звичайно великий термін, але перед ювілеєм - дитячий привід.

В.Бутусов

На сцені "Рок за роком" Бутусов відспівав пару своїх хітів так "кіношний". Рокери міняли один одного. Але тілько-но фани розігріються виступом "Спліна" чи "Смислових галюцинацій", як вони вже йдуть зі сцени. На кожен з гуртів виділили по 3-4 пісні. Більше організатори концерту не могли собі дозволити. Керівництво МВЦ, де відбувався рок-фест, поставило суворі часові обмеження - фестиваль має закінчитися не пізніше 22-00. Бо навколо виставкового комплексу житлові будинки і потужне рокове гарчання не має заважати сновидінням мешканців.

Зі сцени ледь випхали "Арію", яка і сама розігрілася, і публіку завела, що довелося натякати, аби дали дорогу рок-колегам.

"Ми б грали-грали і співали ще, але нам сказали зупинитися. Київ дуже добре зустрічає. Нам подобається. І це незвичне шоу. У мене, звичайно, окулярів на потилиці не було, але виглядає це красиво і незвично", - сказав фронтмен "Арії" Артур Беркут.

Після запальної "Арії" фанівській запал трохи втихомирила і додала романтики у п'ятничний рок-вечір Ая і "Город 312": "На приємну ніч, щоби наснилося щось хороше", - сказала солістка гурту.

А далі почалися непередбачувані сюрпризи. Концерт перетнув відведені часові рамки, а ще не виступили Чичерина та екс-фронтмен "Агати Крісті" Гліб Самойлов зі своїм новим гуртом "Глеб Самойлофф and The Matrixx".

Звук просто виключили. Юлія Чичерина таки вийшла на сцену і відспівала з напіввимкненою апаратурою. Під час її виступу вимикали то мікрофони, то екрани, то підсилювачі звуку.

А коли прийшла черга Самойлова, звуку взагалі вже не було. В залі увімкнули світло, натякаючи на кінець нічного сейшну. Фанати обурено гули. Частина з них прийшли послухати саме Самойлова. Організатори рок-фесту вмовляли Гліба вийти на сцену і вибачитися, аби прихильники не подумали, що він не приїхав. А Самойлов не міг зрозуміти, чому має падати на коліна перед прихильниками через чужі проколи:

"Це мені нагадує Радянський Союз, 80-ті роки, коли міліція розганяла рок-фестиваль".

Зрештою він вийшов до фанів разом зі своїм гуртом, але його почули тільки перші ряди:

"Хто мене чує? Слухайте всі і передайте іншим. Ми не можемо виступити, тому що керівництво МВЦ нам не дає. Тут виключили звук. Ми були готові зранку виступати. Ми спеціально для цього приїхали до Києва. Дякую органайзерам" - сказав Самойлов і пішов до гримерки.

Зрозумівши, що більше нічого не світить, усі розійшлися. А рокери наступного дня поїхали до Донецька. Там також обіцяють показати грандіозне 3D-шоу.

Реклама:

Головне сьогодні