Прем’єри тижня: Мандри морські та космічні

Від 24 березня на українських екранах демонструються: комедія "Мандри Гуллівера" Роба Леттермана, комедія "Прибулець Павло" Ґреґа Моттоли та мультфільм "Кукарача" Армена Аділханяна.

Розмір не має значення

У сучасній голлівудській версії класичного роману Джонатана Свіфта лікар Лемюель Гуллівер став працівником поштового відділу великої газети, а також "переїхав" з Британії на Мангеттен. Водночас, гостра сатира Свіфта, яка висміювала людську глупоту і слабкості, перетворилася на типову історію про невдаху, який взяв себе у руки, став героєм і завоював кохання дівчини.

Лемюель Гуллівер (Джек Блек) не має друзів та коханої, вже десять років займає скромну та низькооплачувану посаду, а у вільний час грає на віртуальній гітарі та бавиться ляльками із "Зоряних воєн". На додачу до всього, він закоханий у симпатичну редакторку Дарсі (Аманда Піт) з відділу подорожей, проте не наважується освідчитися їй.

Щоби привернути увагу Дарсі, Гуллівер вдає з себе досвідченого мандрівника і згоджується поїхати у Бермудський трикутник. Там, нашвидкуруч навчившись керувати яхтою, Лемюель виходить у море і потрапляє у шторм. Гігантський вир переносить його у країну Ліліпутів.

Отримавши у свої володіння здоровенного дядька, ліліпути одразу ж починають використовувати його для власних господарських потреб. Проте Лемюелю вдається потоваришувати зі сміливим та чесним Гораціо (Джейсон Сеґел), ув'язненим за кохання до красуні-принцеси (Емілі Блант). Так і орав би Гуллівер ліліпутські поля до самої смерті, якби не щасливий випадок: йому вдалося врятувати короля і принцесу від нападу ворожих сусідів-блефусканців

Розчулений монарх звільнює свого рятівника і незабаром Гуллівер стає улюбленцем всієї Ліліпутії. Маленькі чоловічки будують для нього будинок, штампують футболки з його зображенням і ставлять вистави за його улюбленими фільмами.

Проте популярність Гуллівера не дає спокою нареченому принцеси - генералу Едварду, який до того часу був найзнаменитішою людиною в королівстві. Тож генерал вдається до найрізноманітніших підступів, щоб дискредитувати Гуллівера в очах співвітчизників.

Хоча стрічка "Мандри Гуллівера" і розповідає про пригоди вже далеко не юного огрядного дядька, вона розрахована насамперед на дітей. Головний герой нагадує таку собі дорослу дитину, захоплену кінофільмами, коміксами та супергероями. Та й жарти у картині максимально стерильні, а найбільш непристойною сценою у "Мандрах" є використання Гуллівером власного "шланга" під час тушіння пожежі.

Крім того, творці картини не ускладнювали собі життя поясненнями феноменальних здібностей ліліпутів, які у лічені дні здатні побудувати будинок, відремонтувати корабель та сконструювати робота. А їхні несподівані зміни одягу зі стилю дев'ятнадцятого сторіччя на моду сторіччя двадцять першого взагалі важко збагнути. Також не дуже зрозуміло, чому рідкісне ім'я "Лемюель Гуллівер" сприймається усіма як належне. Хіба ніхто не читає книжок?

Взагалі, уся ця катавасія із принцесою, блефусканцями і заздрісником-Едвардом нагадує типовий шкільний фільм, де красень-лідер футбольної команди натягує труси на голову героєві-ботану, а той згодом бере реванш і починає зустрічатися із найкрасивішою дівчиною в школі.

Зрештою, незважаючи на те, що фільм "Мандри Гуллівера" розрахований на дитячу аудиторію, значна частина його жартів будується на пародіях картин, які сучасним дітям можуть бути і не знайомі. Погодьтеся, не кожна десятирічна дитина дивилася "Титанік" та "Зоряні війни: Імперія завдає удару у відповідь". Тому дорослим цей фільм видасться занадто передбачуваним, а діти можуть не зрозуміти деяких жартів.

Оцінка фільму 2,5 з 5

Що це було? Прибулець Павло!

Двоє бовдурів-британців Ґрегем та Клайв приїздять на фестиваль коміксів у США, а потім беруть напрокат трейлер і вирушають в туристичну поїздку по місцях, де колись бачили НЛО. Звісно, друзі мріють побачити справжнього чужопланетянина, але вони й не очікують, що контакт станеться так швидко й несподівано.

Мандруючи вночі запилюженими американськими дорогами, хлопці стають свідками автомобільної аварії. Та замість водія з машини вилазить гуманоїд із сірою шкірою та велетенськими вологими очима. Прибулець називається Павлом і просить Ґрегема та Клайва підкинути його до літаючої тарілки, яка прилетить за ним за кілька днів.

Повагавшись, друзі беруть Павла із собою, проте вони не знають, що за ними розпочали полювання агенти секретної служби, які мають завдання захопити прибульця для дослідів і знищити усіх, хто його бачив.

Косміт виявляється "своїм у ногу пацаном": він курить, вживає травичку і матюкається - цьому він навчився за шістдесят років полону на секретній військовій базі. А ще Павло займався популяризацією власного образу у масовій культурі і консультував Стівена Спілберґа перед створенням "Чужопланетянина".

Дорогою до мандрівників долучається релігійна фанатичка Рут (Крістен Віґ), яку чужопланетянин зміг переконати в хибності теорії креаціонізму, прокрутивши їй у голові картинки створення світу і продемонструвавши свої надприродні здібності. Тож уся ця пістрява компанія намагається доправити прибульця до місця призначення, а також вберегти його від всюдисущих таємних агентів.

Сценарій картини написали британські коміки Саймон Пеґґ та Нік Фрост, які і зіграли Ґрегема та Клайва, а режисером виступив Ґреґ Моттола, відомий за фільмом "Суперперці".

Вже самі ці імена у титрах обіцяли справді дотепне та непересічне видовище. Та стрічка, яка одразу ж "зачепила" сценами на фестивалі коміксів, згодом почала здавати свої позиції. Можливо, річ у тім, що цього разу Пеґґ та Фрост вирішили обійтися без їдкої сатири своїх найзнаменитіших фільмів "Зомбі на ім'я Шон" та "Типу круті лягаві".

У картині "Прибулець Павло" вони зізналися в коханні багатьом знаменитим фільмам про прибульців - від "Чужого" до "Близьких контактів третього роду", не забувши і про культовий серіал "Цілком таємно". Проте автори картини просто гралися із цитатами з масової культури, не претендуючи на якийсь глибокий зміст.

Навряд чи "Прибулець Павло" досягне популярності попередніх картин за участю Пегга та Фроста, проте це якраз та комедія, на яку варто сходити на вихідних із друзями після важкого трудового тижня. Та зауважте дітей, дуже релігійних осіб, а також людей, які неадекватно реагують на матюки, все ж таки брати з собою не варто.

Оцінка фільму 4 з 5

"Кукарача"

В Москві на Чистих Прудах, у процесорі комп'ютера живе весела компанія тарганів та мишеня Хвіст. Вони, як і люди, включені в боротьбу за виживання, проте намагаються не втратити чистоту душі. Справжнім відкриттям для комах стає дружба із маленьким хлопчиком, якому вони випадково рятують життя...

Реклама:

Головне сьогодні