Колекція Зухаїра Мурада: Висока Мода на продаж

Ліванський дизайнер Зухаїр Мурад представив у Києві свою колекцію Haute Сouture сезону весна-літо 2011, показану взимку на Тижні Високої Моди в Парижі.

Сукні відомого дизайнера вдягають на світські події та червоні доріжки світові селебрітіс і голлівудські зірки. Кутюр'є славиться не лише вечірніми, але й весільними нарядами.

Запрошення Зухаїра Мурада стало логічним продовженням розвитку суто комерційного напрямку подібних заходів. Представлена колекція своїм естетичним вирішенням дуже орієнтована на східно-європейський та російський смак, зокрема, наявністю блискучих елементів і каміння, золотих тканин, бахроми і цільнометалевих масивних деталей. Хоча така стилістика і нагадує східні мотиви, та більше тяжіє до сучасних пострадянських смаків.

Демонстрацію колекції організували якось "по-домашньому" в порівнянні з попередніми показами кутюр'є в Києві: спрощена система пропуску на вході, маленький вестибюль зі скудним вибором напоїв, затримка показу більше ніж на годину і спокійне ставлення організаторів до облаштування самого дефіле.

На імпровізованому київському подіумі не було відтворено тих декорацій, з якими Зухаїр Мурад презентував свою колекцію в Парижі. Не приглушали світло в залі, що теж не створило камерної атмосфери показу.

А найголовніше - жодного дрес-коду! На попередніх кутюрних показах в столиці подібні вольності не дозволялись.

Зухаїр Мурад показав столичній публіці колекцію з драпірованих шовкових суконь, пишно оздоблених камінням, коротких бандажних суконь із золотими оздобами і чорних вечірніх нарядів, прикрашених бахромою.

Якщо це і нагадує високу моду, то лише в тій її частині, де необхідне кропітке пришивання декоративного каміння і мережива. В цілому колекція не справила враження чогось надзвичайного чи вибухового.

Сукні на українських дівчатах, не зважаючи на весь блиск та пафос, виглядали не так привабливо, як у паризькому дефіле.

В довгій бахромі спідниць, схожій на "бабусині штори", дівчата заплутувалися і ледь не падали. Взуття цокотіло декоративними пластинками, при цьому моделі розмахували довгими шифоновими шлейфами шовкових суконь до долу.

Кароліна Куркова

Відчутно професійно дефілювала запрошена до участі в показі топ-модель Кароліна Куркова, при цьому широко посміхаючись на всі зуби на камери. Вже стало за традицію, що Кароліна виходить з іменитими дизайнерами на уклін: так було в дефіле Стефана Роллана восени минулого року. Тепер білявка обіймалася із Зухаїром Мурадом.

Як завжди, в Україну доїхала не вся колекція. Не побачили глядачі шикарної сукні нареченої з пишним шлейфом і довжелезною фатою.

Складні драпіровані сукні з тонкого шовку не здивували нинішню публіку: гості часом відверто нудьгували, переговорювались між собою, або знімали показ на телефони, розглядаючи кутюрні сукні через дисплей мобільного. Загальна атмосфера в залі не створювала феєричного настрою від споглядання суконь ручної роботи, які коштують неймовірних грошей. Лише одиниці дивилися показ, затамувавши подих.

Подібні покази в столиці платні, тож потрапити на них може кожен охочий і фінансово спроможний. На відміну від попередніх шоу, коли вартість квитка сягала 1000 американських доларів, внаслідок чого по залу було багато вільних місць, цього разу організатори вгамували апетити, і ціна високого мистецтва становила від 400 грн за місце в останньому ряду до 4000 грн - в першому ряду з квитком на афтерпаті у нічному клубі.

Станом на післяобід дня показу, квитки ще не були розкуплені.

Кароліна Куркова із Зухаїром Мурадом

Серед українських колег ліванського майстра на дефіле завітали скромні Едуард Насиров, Серж Смолін та Світлана Саворона - вони дружньо розмістились в останньому ряду. Вдвох прийшли Тетяна Земскова і Олена Ворожбит. Нескромна Юлія Айсіна була серед глядачів в авангарді. Молода і незалежна жінка останнім часом не упускає можливості відвідати покази достойних іноземних колег по цеху. Приєдналася до Айсіної і дизайнер Ольга Громова, яка залишилась після показу в захопленні від професійності моделі Кароліни Куркової.

Попередні кутюр'є збирали більше зацікавлених українських колег.

Олександр Онищенко прийшов на свято в чоловічій компанії не лише друзів-політиків, але й купи охоронців, що виглядало помітно нав'язливо в невеликому вестибюлі збудованої площадки. Жодних голлівудських зірок, на чиї візити очікувалося, не було помічено в його оточенні.

Весь показ поставлено на комерційну основу. Треба віддати належне, охочим мати в своєму арсеналі сукню від Зухаїра Мурада вибирати буде з чого, оскільки організатори планують трохи розпродати колекцію в Україні.

Через це подія нагадувала демонстрацію колекції вечірніх суконь якогось столичного дому моделей для клієнтів, розміщених у перших рядах. До кожного місця видавались каталоги - ілюстровані посібники з фотографіями нарядів презентованої колекції.

Будь-яку із вподобаних суконь можна буде власноруч помацати, приміряти та навіть придбати протягом двох наступних днів в організованому шоу-румі майстра за попередньою домовленістю. Там же дизайнер зустрічатиметься зі своїми українськими клієнтками та з тими, хто ними схоче стати після побаченого дефіле. Подібних розпродажів високої моди в Україні ще не влаштовували.

Організатор показу - Міжнародна меценатська організація Олександра Онищенка TOP Ukraine.

Реклама:

Головне сьогодні