У роковини Чорнобиля Андрухович читав свої спогади про Прип'ять

— 27 квітня 2011, 10:36

26 квітня в столичному Інституті проблем сучасного мистецтва відкрилася пересувна виставка фотографій і плакатів "Вулиця ентузіастів", присвячена 25-річчю Чорнобильської катастрофи, повідомляє Gazeta.ua

Виставка має продемонструвати, які наслідки може мати "атомний ентузіазм". Експозиція також буде показана в Варшаві, Брюсселі, Фрайбурзі та Гартові.

"26 квітня 1986-го відбулася подія після якої, здавалося, що світ вже не буде таким, як був. Але аварія на Фукусімі примусила по-новому подивитися на проблему. Стало зрозуміло, що Чорнобиль не був поворотною точкою. Жахливі наслідки обох катастроф перевищили всі статистичні розрахунки. Постає питання: хто відшкодує збитки після Фукусіми? Жодна приватна фірма не зможе цього зробити.

Атомна енергетика виявилася приватною справою, а відшкодування збитків - державною. Ця виставка зробить свій внесок в обговорення цих та інших складних питань", - сказав посол Німеччини Ганс-Юрґен Гаймзьот.

На відкритті виступив письменник Юрій Андрухович. Спеціально до події він написав есе, в якому пригадав минулорічну поїздку до Прип'яті.

"Цього дня завжди дуже парадоксальні відчуття: це випадає на надзвичайно красиві дні, починається цвітіння і буяння природи, що поєднується з пам'яттю про страшну техногенну катастрофу. Мій текст дотичний до 25-річчя Чорнобильської аварії, це свого роду репортаж з Прип'яті. Там є все: розповіді, роздуми і тематичні відхилення.

Їздив туди минулої осені, зробив фотографії і нотатки. Пізніше написав есе, яке увійде до моєї майбутньої книги про 111 міст. Це буде єдине мертве місто в цій книжці. До речі, Прип'ять - це унікальний населений пункт, який проіснував лише 16 років", - розповів письменник.

Організатори також анонсували виступ Ліни Костенко, яка дала свою попередню згоду. Але останні кілька днів з нею не було зв'язку і на подію вона не прийшла.

Реклама:

Головне сьогодні