Бойова панда та 600 кілограмів золота

Від 26 травня на українських екранах демонструються: анімаційний пригодницький фільм "Панда кунг-фу 2" Дженніфер Ю Нельсон і трилер "600 кг золота" Еріка Беснарда.

Хутро й сало проти гармат і пороху

У стрічці "Панда кунг-фу 2" фанати першої частини дізнаються про таємницю походження панди По, який (цілком передбачувано) виявився прийомним сином гусака-локшинника. Крім того, панді доведеться здійснити стародавнє пророцтво, яке проголосило його рятівником цілого Китаю. Закручений сюжет, мелодраматизм і численні бойові сцени відрізняють мультик від простішої та більш "дитячої" попередньої частини. Разом із тим фільм залишається дуже видовищним.

Кадр із фільму "Панда кунг-фу 2"

Після того як По став Воїном Дракона, він долучився до охорони рідної долини разом із Видатною П'ятіркою кунфуїстів - Тигрицею, Мавпою, Гадюкою, Богомолом та Журавлем. Та якось до їхнього майстра Шифу надходить тривожна звістка: жорстокий павич Лорд Шень планує захопити владу у Китаї і знищити мистецтво кунг-фу за допомогою таємничої могутньої зброї.

По і П'ятірка вирушають до палацу павича. Намагаючись дізнатися секрет зброї Лорда Шеня, панда також відкриває темні сторінки власного минулого. Багато років тому стара віщунка передбачила, що він стане до двобою із Шенем і переможе його. Жорстокий павич напав на селище панд, аби знищити усіх дітей. Мати врятувала По, підкинувши його до чужого двору. Ця звістка надихає панду на подальшу боротьбу, адже Шень стає його особистим ворогом.

У порівнянні із попередньою частиною, образ По став більш глибоким та рефлексивним. Ведмідь залишається веселим гладким ненажерою та водночас починає замислюватися над власним походженням та призначенням. Важкі спогади з минулого не дають По спокою і він вже не такий легковажний та безтурботний, яким був до того. Якщо перша серія розповідала про своєрідну "помсту придурка", який завдяки важкій праці та вірі у себе навчився кунг-фу, то друга вже представляє нам справжнього міфологічного героя-майстра бойових мистецтв.

Перед зйомками "Панди кунг-фу 2" творці стрічки відвідали Китай. Створюючи вигаданий край, в якому живуть герої мультфільму, вони намагалися відобразити величну китайську архітектуру та природу цієї країни. Рухи і пластику деяких героїв аніматори запозичили у китайських спортсменів, які відкривали Пекінську Олімпіаду. Як відомо, церемонію відкриття ставив режисер Чжан Імоу, і "Панда кунг-фу 2", вочевидь таки потрапила під його вплив.

У багатьох фільмах Імоу задіяна багатотисячна масовка, вороги стають до бою у помпезних декораціях серед шовку та золота, а герої настільки майстерні, що можуть вистояти проти стріл та списів цілої армії. Творці "Панди кунг-фу 2", задається, ретельно засвоїли стиль епічний Імоу і намагалися нічим не поступитися китайському майстру (одна битва у гавані чого варта). А з огляду на те, що всі ці бойові сцени ще доводилося створювати на комп'ютері, залишається лише вклонитися аніматорам.

Вочевидь, що студія Dreamworks вступила до двобою зі своїм головним конкурентом Pixar, і їхньою зброєю стали візуальні ефекти і видовищність. Проти холодної сталі та швидкості "Тачок 2", "Панда кунг-фу 2" виставила м'яке хутро і неповороткого кумедного ведмедя панду

Схоже, що студія вирішила серйозно взятися за свого героя - впродовж фільму було чимало натяків на продовження історії. Та з огляду на те, що дехто з родичів По таки залишився живий, мультик ризикує втратити увесь свій кунфуїстський запал і перетворитися на банальну родинну мелодраму.

Оцінка фільму 5 з 5

Люди гинуть за метал

За сюжетом цієї французької стрічки, група авантюристів вирушає у Гаяну, аби обікрасти місцевих золотодобувачів. Вони планують забрати 600 кілограмів золота і переправити його вертольотом у Бразилію. Незадовго до операції один із друзів стає жертвою розбійників і замість нього вирішує виступити його вдова.

План здається ідеальним, але жінка в останній момент затримує вертоліт, аби забрати з собою знайому вагітну дівчину-індіанку. Кулі пошкоджують машину і вона падає посеред джунглів Гаяни. Тепер команда змушена блукати хащами і переправляти свій вантаж голіруч. На них чекають численні небезпеки: хижі тварини, повстанці і власна жадібність.

Кадр із фільму "600 кг золота"

Режисер стрічки "600 кг золота" Ерік Беснард стверджував, що прагнув зняти сучасний пригодницький фільм, але використати у ньому мінімум спецефектів, звернувши основну увагу на згубний вплив золота. Для режисера фігура золотошукача є дуже символічною, адже він витрачає усі сили, щоб знайти самородок і збагатитися, а потім нерідко стає жертвою крадіїв. І навіть якщо для нього все минеться добре, золотошукач все життя страждатиме від параної і ревно охоронятиме свої багатства.

Режисер свідомо чи вимушено (адже зйомки проходили у справжніх джунглях), відмовився від дії, та, на жаль, без цієї складової картина стала прісною та нецікавою. Втомлені, немолоді та пітні люди блукають лісом - саме у цей час золото починає отруювати їхні душі, проте цей складний процес ніяк не відображається на кам'яних обличчях героїв. Ми бачимо вже результат "отруєння": персонажі - ні сіло не впало - починають убивати один одного.

Стрічка "600 кг золота" практично позбавлена напруження та драматизму, проте "моралі" у ній хоч греблю гати.. Про те, що прагнення до наживи - це зло, ми дізнаємося із перших хвилин фільму. Але фінал картини залишається туманним. Що хотів сказати режисер годі й збагнути - чи то він мав на увазі, що майбутнє за жінками, чи натякав, що справжні господарі золота - місцеві індіанці...

Світовий кінематограф знає чимало стрічок і про авантюристів, і про важкі африканські та латиноамериканські реалії. Та фільм "600 кг золота" якимось дивом обійшов і жанрову специфіку авантюрних пригодницьких стрічок, і уник соціальної складової. Єдине, що справді запам'ятовується у цій картині - безкінечні та прекрасні гаянські джунглі.

Оцінка фільму 2 з 5

Фото з kino-teatr.ua, multikino.com.ua.

Реклама:

Головне сьогодні