Уоллі Палмер: українська легенда американського року

Виступ другого з учасників "Бітлз" (The Beatles), що дожив до наших днів, Рінґо Старр, у столиці України 4-го червня стане історичною подією для українського року (ми із захватом згадуємо візит Пола Маккартні у 2008 році).

Проте, такою ж мірою українців зацікавить той факт, що серед американських рокерів, які виступатимуть в складі цьогорічного підбору команди "All-Starr Band", буде Уоллі Палмер (Wally Palmar).

Американцям пан Палмер відомий як вокаліст та гітарист рок-сенсації 80-х років - гурту "Романтікс" (The Romantics), який став всесвітньо відомим завдяки своєму гімнові рок-н-ролу "Що мені подобається в тобі" ("What I Like About You"), що захопив увесь вільний світ у 1980 році, коли рок все ще стояв на гребені радіохвиль до приходу гіп-гопу. Він грав на гітарі та гармошці для цього синґлу.

Ще один гіт гурту "Романтікс", "Говорячи уві сні" ("Talking in Your Sleep"), став третім найпопулярнішим синґлом у гіт-параді Білборд (Billboard 100) у лютому 1984 року. Палмер виконав головну вокальну партію для цього гіта та більшість інших мелодій "Романтікс".

І хоч світ знав його як Уоллі Палмера, українській діаспорі він був відомий як Володимир Паламарчук, скаут "Пласту", що виріс серед робочого класу в околицях міста Гамтрамк, штат Мічиґан, пристановища польських та українських іммігрантів Детройту впродовж більшої частини 20-го сторіччя.

В той час він був серед зірок поп-культури діаспори разом з актором Джеком Палансом (Володимиром Палагнюком), який вів національне телевізійне шоу "Хочте вірте, хочте ні" Ріплі" (Ripley's Believe it or Not) (1982-1986), та Майком Крушельницьким, зірковим гокеїстом, який виграв три Кубки Стенлі (1984-1988) пліч-о-пліч з легендою гокею Уейном Ґретцкі.

Сьогодні в Гамтрамку, який наразі надає притулок зростаючому напливу мусульманських іммігрантів, досі стоять Український музей та Українська католицька церква Непорочного Зачаття.

Палмер зростав у цій колисці української культури, закінчив Вищу школу Непорочного Зачаття, де кожного дня з дитсадка до 12-го класу впродовж години вивчав українську мову. (У 1960-х роках у найбільших містах Північної Америки українській мові навчали більше, ніж в багатьох регіонах Україні).

Саме в церкві молодий Палмер дістав свій перший досвід у співах. Він був церковним дяком, монотонно наспівуючи "Господи помилуй" під час обідні. Та священикові не було дано знати, що цей юнак врешті стане відомим за тексти на кшталт "Ти шепочеш мені на вухо: "Скажи мені все те, що я хочу почути!" ("You're whispering in my ear, Tell me all the things that I want to hear!").

Свій вибір імені Уоллі на початку рок-кар'єри він пояснював тим, що "Просто Джиммі, Майк, Річ та Володимир" не дало б результату на тому етапі".

Лише у 2005 році - через 34 роки після того, як він залишив Гамтрамк (частинка України за межами України) - Уоллі разом зі своєю матір'ю Теодосією відвідав свої рідні землі. До цього вона двічі приїжджала сюди з покійним батьком Уоллі, смерть котрого у попередньому році надихнула його побачити землю, з якої пішли його батьки.

Як і десятки тисяч інших українців, які тікали від більшовицького терору впродовж Другої світової війни, родина Паламарчуків покинула Україну бідними селянами, проте півстоліття потому вони повернулися, піднявшись до середнього класу завдяки стрімкому росту американської економіки.

Уоллі та Теодосія зупинилися в готелі "Дніпро" та зійшли на крутий пагорб до Собору Св. Миколая, щоб помолитися на її 80-ий день народження, 9 червня. Під час цієї ж подорожі Уоллі з матір'ю відвідали її рідну оселю у далекому селі Увин, близько 70 кілометрів на північ від Львова.

Приєднавшись до них, я спостерігав, як Уоллі із задоволенням куштував голубці, кишку та фаршировані яйця, які ми запивали самогоном. Його українська мова була бездоганною як для людини, яка провела більшу частину останніх тридцяти років у роз'їздах з рок-гуртом в ізоляції від будь-чого українського.

Між іншим, двоюрідні брати та сестри Палмера нічого не знали про його міжнародну славу. Після кількох чарок горілки я ненароком вибовкав те, що скромний Палмер не хотів, щоб багато хто знав - що він насправді рок-зірка з міжнародним визнанням. Вони виглядали враженими та захопленими, проте, здавалось, не цілком розуміли, який значний вплив на рок-музику він мав.

Так, наприклад, пісня "Що мені подобається в тобі" ("What I Like About You") відома практично кожному американцю старше 32 років і не тільки тому, що її крутили по радіо.

Що є навіть важливішим - її було використано у рекламному ролику пива "Будвайзер" (Budweiser), який почали демонструвати з літа 1985 року та знову і знову повторювали під час спортивних програм по телебаченню.

В Америці є загальне правило: ви не створили рок-гімну, поки його не використано в телевізійній рекламі. А якщо це реклама пива, то ваша пісня гарантовано стане частиною колективної підсвідомості та закарбується у вічній пам'яті десятків мільйонів американців.

Під час свого візиту 2005-го року Палмер висловлювався про виступ в Україні як про нібито цікаву ідею, над якою можна якось подумати. Більшою мірою малася на увазі організація випадкового шоу в якому-небудь підвальному приміщенні Києва.

"В мене таке відчуття, що це не остання моя подорож", - сказав мені Палмер перед тим, як я залишив домівку свого дідуся.

Як кажуть, ніщо не трапляється випадково. Ґарі Райт (Gary Wright), американська рок-легенда, який приєднався до цього етапу туру команди "All-Starr Band", пам'ятав, як Палмер згадував, що він - українець, та зазначив, що серія європейських концертів гурту розпочнеться саме в Києві. Палмер думав, що той жартує.

Під час нашої телефонної розмови після виступу в Лас-Веґасі він сказав, що щойно читав про заворушення 9-го травня у Львові, та запитав, чи буде нормально піднімати блакитно-жовтий прапор у Києві. "Напевно ж", - відповів я. Українці в Києві поки що не образяться на таке.

Він поцікавився, чи можна йому вигукувати деякі фрази українською, які він вивчив у дитинстві: "Добрий вечір, шановні!", "Слава Україні!", а також пісні, які його батьки донесли з війни: "Гей там на горі, січ іде".

Я повідомив, що привітання згодяться. В той час, як козацькі пісні не сильно розповсюджені серед молоді. Я висловив припущення, що, може, підійде щось менш військове, як "Червона Рута", наприклад. Ми досі працюємо над цією піснею, яку він, звичайно, виконає на додаток до двох рок-гітів "Романтікс".

Палмер, також часом подумує дати Рінґо Старру вишиванку в якості сценічного подарунка. А також самому відіграти концерт у вишиванці.

"Я почав грати рок-н-рол через "Бітлз", - сказав він. - "Я б ніколи не повірив, якби одного дня у школі ти б мені сказав, що я гратиму поруч із Рінґо Старром у столиці незалежної України. Я б сказав тобі відчепитися".

А тепер, навпаки, він запрошує всіх на концерт, що колись здавалося неймовірним для всіх нас!

Реклама:

Головне сьогодні