Террі Пратчетт готується до смерті

— 17 червня 2011, 13:12

Письменник-фантаст Террі Пратчетт, якому в 2008 році був поставлений діагноз "хвороба Альцгеймера", розпочав оформлення паперів для подання в швейцарську клініку Dignitas, де йому нададуть послуги з евтаназії.

Як повідомляє Вести.ru, днями канал Бі-бі-сі 2 показав документальний фільм, який зняв письменник. Він називається "Обираючи смерть" (Terry Pratchett: Choosing to die). Головний герой картини - власник мережі готелів і мільйонер Пітер Смідлі. Він, дізнавшись, що невиліковно хворий, відправляється в швейцарську клініку Dignitas і просить надати йому послуги з евтаназії.

"Єдина річ, яка утримує мене від того, щоб негайно підписати всі необхідні папери - це одна чортова книга, яку мені потрібно дописати", - заявив письменник під час прес-конференції, що відбулася після показу його картини на Шеффілдського фестивалі документальних фільмів Doc / Fest.

"Обираючи смерть", пізніше показаний по Бі-бі-сі 2, спровокував неабиякий скандал в суспільстві. Противники евтаназії відразу заявили, що Бі-бі-сі 2 пропагує самогубства.

Сам Пратчетт заявив, проте, що його рішення добровільно піти з життя все-таки не можна назвати остаточним. За словами письменника, він змінює своє рішення кожні дві хвилини.

"Моя дружина категорично не схвалює моє рішення, однак, якщо я все ж вирішу померти, то зроблю це в Англії чи в якому-небудь сонячному місці", - заявив письменник.

Террі Пратчетт додав також, що не збирається "йти на барикади" заради тих, хто вирішив померти, бо просто втомився від життя.

Згідно зі статистикою близько 21% людей, які помирають в клініці Dignitas, не страждають ніякими смертельними захворюваннями.

Реклама:

Головне сьогодні