"Чоловіче" кіно і пристрасті по-австралійськи

Від 23 червня на українських кіноекранах демонструються: "Тачки 2" Джона Лассетера та Бреда Л'юїса, британський трилер "Без компромісів" режисера Елліотта Лестера та австралійська лірична комедія "Я тебе також кохаю" Дайни Рейд.

Убивця-поліцейський проти вбивці поліцейських.

В оригіналі стрічка має назву "Бліц", за псевдо серійного убивці у картині. Стрічка поки що не вийшла у Сполучених Штатах і доволі невиразно проявила себе у прокаті кількох країн Європи та Азії. Не стала вона касовим чемпіоном і на батьківщині, у Британії. Судячи з усього, на фільм чекає не дуже завидна долі у кінопрокаті. Водночас, перед нами один з доволі рідкісних сучасних фільмів, які ще цілком можливі у Європі, проте практично неможливі у Голлівуді.

У картині двоє головних героїв - брутальний лондонський детектив Том Брент (Джейсон Стетгем) та не менш брутальний серійний убивця поліцейських Баррі Вейс (Ейден Ґіллен). Перший не особливо перебірливий у засобах встановлення порядку, інший являє собою тип клінічного психопата.

[L]І перед нами водночас історія серійних убивств та історія їхнього розслідування. І за жанром це не детектив, а трилер.

Картина відрізняється насамперед доволі жорсткими епізодами бійок та убивств. Обидва головних героїв фільму позбавлені найменших сантиментів та діють згідно власних переконань, не дуже лояльних до оточуючих.

Іншою особливістю стрічки є його візуальний бік. Картинка (оператор-постановник Роб Гарді) підкреслено "сира" і доволі темна, Лондон не схожий на знайому нам з кінематографа ґламурну столицю Британії, а радше скидається на якесь місто третього світу.

І нарешті похмурою є сама атмосфера фільму. Тут нема ліричних епізодів та любовної лінії. Більше того, тут практично не діє закон з великої літери. Перед нами історія у стилі неонуару, тільки на лондонський манер, без фатальої жінки, проте зі справедливою відплатою у фіналі.

Не зайве буде сказати, що картина є однойменною екранізацією роману відомого ірландського письменника Кена Бруена. Любителі кіно пам'ятають попередній фільм, створений за романом Бруена, картину "Охоронець" ( в оригіналі London Boulevard) за участю Кайри Найтлі та Коліна Фаррелла.

Обидві стрічки тримаються не стільки на сюжеті, скільки на персонажах. Кожен з героїв картини тут є окремим гравцем, який не хоче дотримуватися загальних правил.

У стрічці "Без компромісів", крім згаданих поліцейського та серійного убивці, є ще кримінальний журналіст Гарольд Демпі (Дейвід Морріссі), який пише про справу Бліца, офіцер поліції Елізабет Фолс (Зейв Ештон), яка оберігає свого приятеля з банди скінгедів та волоцюга Раднор (Нед Доннегі), який мріє заробити на викритті Бліца. І кожен з них діє на свій страх та ризик, чим додає картині напруження.

І все ж головне протистояння, відповідно, і головний інтерес картини, складається між персонажами Джейсона Стетгема та Ейдена Ґіллена. Чоловіки нічим не поступаються один одному і воюють до самого кінця.

Одним словом, перед нами чоловіче, "тестостеронне" кіно, з одним, проте значущим недоліком - фільм надто передбачуваний. Проте це ще одна особливість сучасного кінематографа, від якої годі сховатися.

Оцінка фільму - 4 з 5

Як вийти заміж по-австралійськи

Давні друзяки Джеймс та Блейк проводять час у барах, випиваючи та знайомлячись із дівчатами. Проте тільки Джеймс може розраховувати на швидкий секс без зобов'язань, бо до Блейка дівчата не дуже прихильні. І ось Джеймс зустрічає Елліс та закохується з першого погляду.

Минає три роки, Джеймсові виповнюється тридцять три, і у день його народження Елліс зізнається йому у коханні, чекаючи на правильну реакцію чоловіка. Проте Джемс аж ніяк не налаштований на шлюб, проте він і не хоче втрати Елліс. Що ж буде далі?

А далі будуть всіляки пристрасті, щоправда, по-австралійськи стримані. Джеймс познайомиться із таким собі Чарлі, який тужить за померлою дружиною та пише зворушливі листи, а Елліс пакуватиме чемодани, аби повернутися до Лондона.

"Я тебе також кохаю" створена не дуже відомими у світі кіно людьми. Режисер цієї стрічки Дайна Рейд більше знана як акторка телесеріалів, а виконавець головної ролі Брендан Ковелл тільки-но з'являється у міжнародних проектах.

У минулі роки така обставина не дуже шкодила австралійським фільмам. Хто знав Мела Ґібсона до "Шаленого Макса", а Г'юго Вівінґа та Ґая Пірса до "Пригод Прісцилли -королеви пустелі"? Не кажучи вже про Рассела Кроу, який увірвався до світу кіно роллю у картині "Ромпер-Стомпер".

Але лірична комедія "Я тебе також кохаю" навряд чи стане проривом для маловідомих астралійських акторів, серед яких особливо виділяється чарівна Івен Стрейговські у ролі Елліс. На жаль, матеріал стрічки малоспрятливий для зіркового злету, зрештою, необов'язковий він і для перегляду.

Оцінка фільму - 2 з 5

Реклама:

Головне сьогодні