"Чоловіче" кіно і пристрасті по-австралійськи

Від 23 червня на українських кіноекранах демонструються: "Тачки 2" Джона Лассетера та Бреда Л'юїса, британський трилер "Без компромісів" режисера Елліотта Лестера та австралійська лірична комедія "Я тебе також кохаю" Дайни Рейд.

Убивця-поліцейський проти вбивці поліцейських.

В оригіналі стрічка має назву "Бліц", за псевдо серійного убивці у картині. Стрічка поки що не вийшла у Сполучених Штатах і доволі невиразно проявила себе у прокаті кількох країн Європи та Азії. Не стала вона касовим чемпіоном і на батьківщині, у Британії. Судячи з усього, на фільм чекає не дуже завидна долі у кінопрокаті. Водночас, перед нами один з доволі рідкісних сучасних фільмів, які ще цілком можливі у Європі, проте практично неможливі у Голлівуді.

У картині двоє головних героїв - брутальний лондонський детектив Том Брент (Джейсон Стетгем) та не менш брутальний серійний убивця поліцейських Баррі Вейс (Ейден Ґіллен). Перший не особливо перебірливий у засобах встановлення порядку, інший являє собою тип клінічного психопата.

[L]І перед нами водночас історія серійних убивств та історія їхнього розслідування. І за жанром це не детектив, а трилер.

ВІДЕО ДНЯ
Картина відрізняється насамперед доволі жорсткими епізодами бійок та убивств. Обидва головних героїв фільму позбавлені найменших сантиментів та діють згідно власних переконань, не дуже лояльних до оточуючих.

Іншою особливістю стрічки є його візуальний бік. Картинка (оператор-постановник Роб Гарді) підкреслено "сира" і доволі темна, Лондон не схожий на знайому нам з кінематографа ґламурну столицю Британії, а радше скидається на якесь місто третього світу.

І нарешті похмурою є сама атмосфера фільму. Тут нема ліричних епізодів та любовної лінії. Більше того, тут практично не діє закон з великої літери. Перед нами історія у стилі неонуару, тільки на лондонський манер, без фатальої жінки, проте зі справедливою відплатою у фіналі.

Не зайве буде сказати, що картина є однойменною екранізацією роману відомого ірландського письменника Кена Бруена. Любителі кіно пам'ятають попередній фільм, створений за романом Бруена, картину "Охоронець" ( в оригіналі London Boulevard) за участю Кайри Найтлі та Коліна Фаррелла.

Обидві стрічки тримаються не стільки на сюжеті, скільки на персонажах. Кожен з героїв картини тут є окремим гравцем, який не хоче дотримуватися загальних правил.

У стрічці "Без компромісів", крім згаданих поліцейського та серійного убивці, є ще кримінальний журналіст Гарольд Демпі (Дейвід Морріссі), який пише про справу Бліца, офіцер поліції Елізабет Фолс (Зейв Ештон), яка оберігає свого приятеля з банди скінгедів та волоцюга Раднор (Нед Доннегі), який мріє заробити на викритті Бліца. І кожен з них діє на свій страх та ризик, чим додає картині напруження.

І все ж головне протистояння, відповідно, і головний інтерес картини, складається між персонажами Джейсона Стетгема та Ейдена Ґіллена. Чоловіки нічим не поступаються один одному і воюють до самого кінця.

Одним словом, перед нами чоловіче, "тестостеронне" кіно, з одним, проте значущим недоліком - фільм надто передбачуваний. Проте це ще одна особливість сучасного кінематографа, від якої годі сховатися.

Оцінка фільму - 4 з 5

Як вийти заміж по-австралійськи

Давні друзяки Джеймс та Блейк проводять час у барах, випиваючи та знайомлячись із дівчатами. Проте тільки Джеймс може розраховувати на швидкий секс без зобов'язань, бо до Блейка дівчата не дуже прихильні. І ось Джеймс зустрічає Елліс та закохується з першого погляду.

Минає три роки, Джеймсові виповнюється тридцять три, і у день його народження Елліс зізнається йому у коханні, чекаючи на правильну реакцію чоловіка. Проте Джемс аж ніяк не налаштований на шлюб, проте він і не хоче втрати Елліс. Що ж буде далі?

А далі будуть всіляки пристрасті, щоправда, по-австралійськи стримані. Джеймс познайомиться із таким собі Чарлі, який тужить за померлою дружиною та пише зворушливі листи, а Елліс пакуватиме чемодани, аби повернутися до Лондона.

"Я тебе також кохаю" створена не дуже відомими у світі кіно людьми. Режисер цієї стрічки Дайна Рейд більше знана як акторка телесеріалів, а виконавець головної ролі Брендан Ковелл тільки-но з'являється у міжнародних проектах.

У минулі роки така обставина не дуже шкодила австралійським фільмам. Хто знав Мела Ґібсона до "Шаленого Макса", а Г'юго Вівінґа та Ґая Пірса до "Пригод Прісцилли -королеви пустелі"? Не кажучи вже про Рассела Кроу, який увірвався до світу кіно роллю у картині "Ромпер-Стомпер".

Але лірична комедія "Я тебе також кохаю" навряд чи стане проривом для маловідомих астралійських акторів, серед яких особливо виділяється чарівна Івен Стрейговські у ролі Елліс. На жаль, матеріал стрічки малоспрятливий для зіркового злету, зрештою, необов'язковий він і для перегляду.

Оцінка фільму - 2 з 5

Реклама:

Головне сьогодні