На Львівщині затоплює унікальну церкву XV століття. Відео

— 18 липня 2011, 10:35

Старовинна церква руйнується на Львівщині. Унікальний дерев'яний храм XV століття у Дрогобичі більше місяця без покрівлі. Відтоді, як її зруйнував град, дощем заливає стіни та унікальні розписи XVII сторіччя, повідомляє 5 канал.

Церква святого Юра є однією із 16 храмових споруд України та Польщі, які можуть потрапити до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але в такому напівзруйнованому стані - шанси у церкви мінімальні.

За словами заввідділом пам'яток архітектури місцевого музею Лесі Летнянчик, дощі дедалі більше заливають храм, вода змиває безцінні розписи, якими оздоблені усі стіни церкви від бань до підлоги.

Таких унікальних споруд не знайти у всій Європі, кажуть фахівці. Ця збудована ще у XV столітті. Під її куполами - розташовані два храми. Окрасою є настінні розписи, виконані ще у XVII столітті і збережені в первозданному вигляді й досі. Через це - дрогобицька церква входить до числа кращих пам'яток світу.

На реконструкцію храму потрібно щонайменше три мільйони гривень, без цих коштів експерти з ЮНЕСКО, які оглядатимуть храм восени, позитивної відповіді не дадуть. А чергового наступу природи пам'ятка архітектури просто не витримає.

Працівники музею кажуть: якщо не знайдуть коштів у найближчі місяці, самі візьмуться перекривати дах. Бо дощів, снігу та морозів дерев'яна церква і розписи можуть не витримати.

Реклама:

Головне сьогодні