Археологи знайшли еротичне мистецтво часів кам’яного віку

— 25 липня 2011, 13:32

Грот завдовжки приблизно п'ять метрів відкрили ще 1991 року, але значення наскельного живопису підтвердили тільки зараз, пише "Німецька хвиля".

Йдеться про найстаріші зразки печерного мистецтва в Центральній Європі, сказала Беате Царгес з земельного відомства охорони пам'яток. Науковці, які обстежили знахідку, припускають, що печерні малюнки було створено приблизно 12 тисяч років тому.

У гроті знаходяться природні закам'янілості, які за формою нагадують людські геніталії. Саме це, як припускають науковці, могло надихнути первісних митців до створення наскельних "гравюр" такої ж тематики.

Якщо перші висновки підтвердить подальша експертиза, то грот у Баварії визнають найстарішою знахідкою печерного мистецтва кам'яного віку в Німеччині. Точне місцезнаходження грота з сенсаційною знахідкою чиновники досі не розкривають. Подібні печери є і в інших країнах Європи, зокрема, на півдні Франції та на півночі Іспанії.

Але ця - "перша відома печера такого історичного значення", кажуть у баварському земельному відомстві з охорони пам'яток.

На думку, геолога та археолога Бернгарда Гека, який досліджував грот, люди кам'яного віку надавали цьому місцю особливого значення, можливо, у цій печері відзначали свята плодючості чи проводили певні магічні ритуали.

На підтвердження такої гіпотези він також наводить спрощене зображення жіночого тіла на стіні печери.

Себастіан Зоммер з баварського земельного відомства з охорони пам'яток не так однозначно трактує знайдене первісне мистецтво. "Те, що думали люди 12 тисяч років тому, нам сьогодні дуже складно осягнути", - сказав він, застерігши від передчасних висновків. Дослідження триватимуть до осені.

Реклама:

Головне сьогодні