У Криму вiдкрили заповiдник стародавнього мiста Неаполь Скiфський

— 26 липня 2011, 11:00

У Сiмферополi в понедiлок вiдкрився iсторико-археологiчний заповiдник "Неаполь Скiфський".

Як повiдомляє Інтерфакс-Україна із посиланням на головне управлiння iнформацiйної полiтики Ради мiнiстрiв Крим, у заповiднику, в якому в поточному роцi пiсля 18-рiчної перерви знову вiдновлено археологiчнi роботи, є руїни крiпосних стiн i ворiт Неаполя, залишки мавзолеїв скiфських царiв Арготе i Скiлура, комплекс вирубаних у скелi зернових ям, ритуальний басейн та iншi об'єкти.

Пiд час церемонiї вiдкриття нового екскурсiйного об'єкта Сiмферополя в.о. кримського прем'єра, перший вiце-прем'єр уряду Криму Павло Бурлаков зазначив, що "вiдкриття заповiдника "Неаполь Скiфський" - серйозний крок у справi вiдродження унiкальної пам'ятки нашої iсторiї".

Бурлаков повiдомив, що наразi за рахунок коштiв республiканського бюджету виконано реставрацiю музейного павiльйону, облаштовано територiю та огороджено територiю, розроблено пропозицiї з будiвництва музейного комплексу. Вiн також висловив упевненiсть у тому, що Неаполь Скiфський стане гордiстю Сiмферополя, а жителi i гостi пiвострова отримають можливiсть ознайомитися зi стародавньою iсторiєю Криму.

Перший вiце-прем'єр зазначив, що джерелами фiнансування археологiчних робiт у заповiднику мають стати бюджетнi кошти, а також вкладення меценатiв. "Ми є вiдповiдальними за долю iсторико-культурних релiквiй, якi необхiдно зберегти i передати прийдешнiм поколiнням", - сказав вiн i запевнив, що кримський уряд докладе максимум зусиль, щоб зробити справжнiм надбанням кримчан пам'ятники археологiї, iсторiї та архiтектури, розташованi на територiї пiвострова.

Як повiдомляє ГУ iнформполiтики кримського уряду, iсторiя музеєфiкацiї Неаполя Скiфського розпочалася в 1949 роцi, коли над залишками мавзолею Скiлура було зведено кам'яницю з черепичним дахом, а територiю стародавнього городища оточено кам'яним парканом.

Наприкiнцi 1970-х рокiв на сторiнках кримських газет з'явилися ескiзи проектiв майбутнього музейного будинку, а на зольнику ? 3 розпочато археологiчнi розкопки. У 1989 роцi було зведено павiльйон над мавзолеєм Скiлура, стилiзований пiд стародавню вежу.

Однак незабаром полишене напризволяще городище втратило всi атрибути зародження музейного комплексу, зокрема, дощенту було розiбрано паркан i розграбовано башту над мавзолеєм. Останнiм Неаполь полишили археологи: з 1993 року було припинено розкопки Пiвденного палацу.

Неаполь Скiфський (грец. Neapolis - нове мiсто) - стародавнє мiсто, одна зi скiфських царських фортець у Криму, столиця пiзньоскiфської держави (III столiття до н. е. - III столiття н. е..). Згадується в херсонеськiй декретi II столiття до н. е. i в "Географiї" Страбона. Точний час заснування мiста наразi невiдомий. Найбiльшого розквiту вiн досяг в II столiттi до н. е., а припинив своє iснування пiсля навали готiв (III столiття н. е.).

Реклама:

Головне сьогодні