У Криму вiдкрили заповiдник стародавнього мiста Неаполь Скiфський

— 26 липня 2011, 11:00

У Сiмферополi в понедiлок вiдкрився iсторико-археологiчний заповiдник "Неаполь Скiфський".

Як повiдомляє Інтерфакс-Україна із посиланням на головне управлiння iнформацiйної полiтики Ради мiнiстрiв Крим, у заповiднику, в якому в поточному роцi пiсля 18-рiчної перерви знову вiдновлено археологiчнi роботи, є руїни крiпосних стiн i ворiт Неаполя, залишки мавзолеїв скiфських царiв Арготе i Скiлура, комплекс вирубаних у скелi зернових ям, ритуальний басейн та iншi об'єкти.

Пiд час церемонiї вiдкриття нового екскурсiйного об'єкта Сiмферополя в.о. кримського прем'єра, перший вiце-прем'єр уряду Криму Павло Бурлаков зазначив, що "вiдкриття заповiдника "Неаполь Скiфський" - серйозний крок у справi вiдродження унiкальної пам'ятки нашої iсторiї".

Бурлаков повiдомив, що наразi за рахунок коштiв республiканського бюджету виконано реставрацiю музейного павiльйону, облаштовано територiю та огороджено територiю, розроблено пропозицiї з будiвництва музейного комплексу. Вiн також висловив упевненiсть у тому, що Неаполь Скiфський стане гордiстю Сiмферополя, а жителi i гостi пiвострова отримають можливiсть ознайомитися зi стародавньою iсторiєю Криму.

Перший вiце-прем'єр зазначив, що джерелами фiнансування археологiчних робiт у заповiднику мають стати бюджетнi кошти, а також вкладення меценатiв. "Ми є вiдповiдальними за долю iсторико-культурних релiквiй, якi необхiдно зберегти i передати прийдешнiм поколiнням", - сказав вiн i запевнив, що кримський уряд докладе максимум зусиль, щоб зробити справжнiм надбанням кримчан пам'ятники археологiї, iсторiї та архiтектури, розташованi на територiї пiвострова.

ВІДЕО ДНЯ

Як повiдомляє ГУ iнформполiтики кримського уряду, iсторiя музеєфiкацiї Неаполя Скiфського розпочалася в 1949 роцi, коли над залишками мавзолею Скiлура було зведено кам'яницю з черепичним дахом, а територiю стародавнього городища оточено кам'яним парканом.

Наприкiнцi 1970-х рокiв на сторiнках кримських газет з'явилися ескiзи проектiв майбутнього музейного будинку, а на зольнику ? 3 розпочато археологiчнi розкопки. У 1989 роцi було зведено павiльйон над мавзолеєм Скiлура, стилiзований пiд стародавню вежу.

Однак незабаром полишене напризволяще городище втратило всi атрибути зародження музейного комплексу, зокрема, дощенту було розiбрано паркан i розграбовано башту над мавзолеєм. Останнiм Неаполь полишили археологи: з 1993 року було припинено розкопки Пiвденного палацу.

Неаполь Скiфський (грец. Neapolis - нове мiсто) - стародавнє мiсто, одна зi скiфських царських фортець у Криму, столиця пiзньоскiфської держави (III столiття до н. е. - III столiття н. е..). Згадується в херсонеськiй декретi II столiття до н. е. i в "Географiї" Страбона. Точний час заснування мiста наразi невiдомий. Найбiльшого розквiту вiн досяг в II столiттi до н. е., а припинив своє iснування пiсля навали готiв (III столiття н. е.).

Реклама:

Головне сьогодні