У полоні ностальгії: Капітан Америка, постмодерністська комедія та Король Лев

Від 28 липня на українських екранах демонструються: фантастична стрічка "Перший месник" Джо Джонстона, романтична комедія "Друзі по сексу" Вілла Ґлюка, романтична комедія "Любов із ризиком для життя" Ніколя Кюша а також 3D версія знаменитого "Короля Лева" Роджера Аллерса та Роба Мінкоффа.

"Перший месник" - з фільму по кадру

З якогось дива фільм "Капітан Америка: перший месник" в нашому прокаті загубив першу частину своєї назви. Можливо у компанії B&H, яка є прокатником стрічки, подумали, що справжнє ім'я супергероя знизить продаж квитків, а чи то просто вирішили показати імперіалістичній Америці дулю в кишені, проте на кіноафіші потрапив кастрований варіант. І ми у цьому маразмі не єдині - так само вчинили прокатники Росії та Південної Кореї.

Втім, плутанина із назвою - далеко не останній негаразд "Першого месника". Сам Капітан Америка з'явився у США під час Другої світової і після закінчення війни переживав і падіння, і підйом своєї популярності. Бажання перенести цього героя на екран з'явилося у Марвел Студіос ще 1997 року. Наступні десять років проект змінював режисерів та сценаристів, особливо не пощастило майбутньому фільмові під час страйку сценаристів 2008 року. У результаті, постановником став Джо Джонстон, відомий за картинами "Джуманджі", "Парк Юрського періоду 3" та "Ідальґо".

Сюжет фільму також мінявся не раз - творцям "Капітана Америки" хотілося показати і бойові звитяги героя на фронтах Другої світової, і його життя після шістдесятирічного пробудження від летаргічного сну. Та, врешті-решт, картина стала ретро-історією про молодого жителя Брукліна, який несподівано для себе стає супергероєм, рятує світ та навіть переживає перше справжнє кохання.

Дія стрічки розгортається 1942 року. Хворобливий хлопець Стів Роджерс мріє воювати із німцями у колишньому підрозділі свого батька. Проте через численні вади здоров'я лікарі незмінно залишають його у тилу. Якось біля чергового призовного пункту Стіва помітив учений Абрагам Ерскін (Стенлі Туччі), який вирішив залучити його до проекту створення суперсолдатів для американської армії.

Їм протистоїть лідер секретної групи Г.І.Д.Р.А нацистський окультист Йоганн Шмідт (Г'юґо Вівінґ). Нацист мріє завоювати увесь світ, а зупинити його може лише Стів Роджерс, який в лабораторії Ерскіна перетворився на супергероя - Капітана Америка.

На цій картині позначилися усі ті негаразди, які з нею трапилися під час виробництва. Вона немов би складається із маленьких клаптиків різних фільмів і взагалі позбавлена стилістичної єдності. Картина нагадує водночас "Хранителів", "Хелбоя" та "Індіану Джонса". Її ритм також постійно збивається - одні сцени затягнуті, а інші минають занадто швидко. І якщо перша частина "Першого месника" ще знята у одному ритмі та ключі, то в другій починають проявлятися усі недоліки режисури.

Втім, були в "Першому меснику" і досить цікаві моменти. Окремим атракціоном стали зміни тіла Кріса Еванса, який із миршавого невдахи перетворюється на красеня-богатиря. Порадували і монструозні німецькі вундерваффен. Взагалі, декорації фільму були на висоті - від Нью-Йорку початку сорокових - до таємних нацистських бункерів з металу та скла.

"Перший месник" став п'ятим фільмом із циклу Всесвіту Марвел. Йому передували дві частини "Залізної людини", "Неймовірний Галк" і "Тор". Ці стрічки входять у грандіозний кінопроект Марвел Студіос, який повинен об'єднати усіх супергероїв Всесвіту. На черзі картина "Месники" та нові серії "Тора" і "Залізної людини". Втім, фінальні кадри "Першого месника" також вказують на ймовірне продовження.

Оцінка фільму 3 з 5

Привіт із дев'яностих

У романтичній комедії "Друзі по сексу" Джастін Тімберлейк та Міла Куніс намагаються дізнатися, чи можна кохатися без кохання. Зовсім недавно над цією ж дилемою мізкували Ештон Кетчер та Наталі Портмен у фільмі "Більше, ніж секс". Звісно, що правильна відповідь тут одна, і ви здогадуєтеся яка, проте нашим героям доведеться пережити низку веселих і не зовсім пригод, аби таки схилитися до правильного варіанту.

Рекрутер Джеймі (Міла Куніс) - жителька Нью-Йорку, а популярний блоґер Ділан (Джастін Тімберлейк) мешкає у Лос-Анджелесі, проте ці люди мають багато спільного між собою. Зокрема, вони ніяк не можуть налагодити своє особисте життя і вже зареклися заводити серйозні стосунки. Доля зводить їх у Нью-Йорку, куди Джеймі запрошує Ділана на співбесіду у популярний журнал GQ. Її завдання - переконати хлопця зайняти посаду редактора журналу, тому вона використовує увесь арсенал жіночих чарів, аби вплинути на рішення Ділана

Хлопець приймає пропозицію і переїздить до Нью-Йорка. Майже весь час він проводить зі своєю новою подругою Джеймі, проте заводити романтичні стосунки не наважується. Одного дня вони укладають угоду, що займатимуться сексом без жодних зобов'язань та ревнощів. Все іде добре, доки "друзі по сексу" не починають закохуватися один в одного. Тоді їхня дружба опиняється під загрозою.

Варто відзначити, що між Мілою Куніс та Джастіном Тімберлейком виникла така важлива для романтичних комедій любовна "хімія". Ці молоді, симпатичні та дуже сексуальні молоді люди справді пасували один одному. У фільмі з'явився і Вуді Гарельсон, який зіграв спортивного коментатора в GQ - галасливого та безпосереднього гомосексуала Томмі. Чудова Патріція Кларксон втілила маму Джеймі - непосидючого ветерана сексуальної революції.

На другому плані усе той же Нью-Йорк і трохи Лос-Анджелесу. Творці фільму постаралися, аби усі локації виглядали якомога природніше і не боялися знімати "на натурі". Здається мода сімдесятих повертається, тому навіть такий умовний жанр як романтична комедія не боїться показати своїх героїв на фоні залатаної дороги на звичайній міській вулиці.

Крім того, "Друзі по сексу" викликають стійке відчуття ностальгії за епохою постмодернізму в кіно, яка закінчилася на початку двотисячних. Тоді кінострічки часто висміювали сюжетні штампи і стереотипи. У "Записках на полях" до "Імені Рози" Умберто Еко писав, що слова "я тебе кохаю" стали звучати тривіально, тому закохані повинні гратися у складну гру із цитатами, аби освідчитися так, щоб не виглядати банальними в очах партнера.

"Друзі по сексу" звернулися до цього старого прийому і не прогадали. Стрічка знущається із стереотипів романтичних комедій і водночас дотримується усіх правил свого жанру. Проте вона не виглядає банальною, адже встановила між собою та кіноштампами своєрідний іронічний бар'єр. Звісно це не рятує картину від сюжетних провалів, яких чимало у другій половині фільму (а от перша майже ідеальна та дуже смішна), проте дозволяє дивитися її без відчуття незручності.

Оцінка фільму 3,5 з 5

"Любов з ризиком для життя"

Жульєн працює консультантом подружніх пар, але сам не може налагодити стосунки із жінками. З усіма його пасіями раптом починають траплятися нещасні випадки, тож дівчата тікають від чоловіка як від вогню. У Джоанни, навпаки, все гаразд і на роботі, і в особистому житті. Та на свою голову вона закохується у Жульєна. Чи зможе вона зняти прокляття зі свого коханого та пережити усі негаразди?

"Король Лев у 3D"

3D версія знаменитого диснеївського мультика, який вийшов на екрани 1994 року та здобув два "Оскари". Тепер і в українських глядачів з'явилася можливість побачити улюблений фільм на великому екрані. У стрічці йдеться про лева на ім'я Сімба, який повинен помститися дядькові за убивство батька та відстояти свою владу у африканській саванні.

Хитрий Скар заздрив своєму братові Мусафі, який був справедливим та мудрим царем . Разом із загоном приспішників-гієн він убив брата, а потім переконав його маленького сина у тому, що той сам винен у смерті батька. Наляканий Сімба втік із рідних місць. Лише через багато років несподівана зустріч із подругою дитинства Налою відкрила йому правду. Юний принц вирушає додому, аби встановити справедливість та покарати Скара.

Фото з kino-teatr.ua, multikino.com

Реклама:

Головне сьогодні