Померла зірка фільму "Дама з собачкою"

— 29 серпня 2011, 09:59

Ія Сергіївна Саввіна померла 27-го серпня на 76-му році життя, повідомляється на сайті МХТ імені Чехова .

"Московський Художній театр глибоко сумує і висловлює свої найщиріші співчуття родині Ії Саввін, її рідним і друзям, а також всім шанувальникам видатного таланту цієї воістину народної артистки", - йдеться в повідомленні.

Де і коли відбудеться прощання з артисткою, буде повідомлено додатково.

Першою відомою роллю Ії Саввін в 1957 році стала Ліда Матісова у виставі "Така любов" Студентського театру МГУ. Саввина тоді вчилася на факультеті журналістики МДУ, який закінчила в 1958 році.

У 1960-му році Саввіна зіграла головну роль в екранізації "Дама з собачкою", режисер Йосип Хейфіц. У тому ж році актриса вступила в трупу театру імені Моссовета.

Серед десятків успішно зіграних нею ролей: Нора ("Нора"), Соня ("Петербурзькі сновидіння"), Фері ("Дивна місіс Севідж"), Саша Душечкина ("Турбаза"), Маша ("Ленінградський проспект").

На сцені Художнього театру Саввіна дебютувала в 1977 році в ролі Марії Львівни в "Дачниках". У списку її ролей в МХТ: Вязнікова ("Зворотній зв'язок"), Мати ("Ельдорадо"), Галина ("Качине полювання"), Поліна Андрєєва ("Чайка"), Коллонтай («Так переможемо!"), Міленіна ("Засідання парткому"), Войницька ("Дядя Ваня"), Калерія Федорівна ("Срібна весілля"), Ліззі ("Московський хор"), Шарлотта ("Вишневий сад"), Зінаїда Саввишна ("Іванов"), Хлестова ("Горе з розуму"), баба Даша ("Плач в жменю"), Кабанова ("Гроза"), Анфіса ("Три сестри").

Саввіна до останнього часу виходила на сцену МХТ в спектаклях "Різдвяні мрії", "Новий американець"і "Кішки-мишки".

Саввина зіграла кілька десятків ролей в кіно. У числі фільмів з її участю: "Дама з собачкою", "Лагідна", "Історія Асі Клячин, яка любила та не вийшла заміж", "Служили два товариші", "Відкрита книга", "Гараж".

Голосом Ії Саввін розмовляє Паць - один з героїв серії мультфільмів про Вінні-Пуха та його друзів, створених в 1969-1972 роках.

Ії Саввіній в 1990 році було присвоєно звання народної артистки СРСР. В 1983 році вона стала лауреатом Державної премії СРСР, в 1990 році - Держпремії РРФСР. Саввіна нагороджена орденом Дружби і орденом "За заслуги перед Вітчизною" IV ступеню.

Реклама:

Головне сьогодні