"1040 метрів під землею": китайські враження від української шахти

Покинуті вагоньєтки, втомлені обличчя шахтарів, одинокі та чорні тунелі: все це надихнуло китайського художника Цая Гоцяна на створення масштабного арт-проекту "1040 метрів під землею".

Проект, що відкрився у центрі Ізоляція (колишній завод із виробництва ізоляційних матеріалів) у Донецьку, являє собою дві нових інсталяції художника. Сам майстер працював у співробітництві із художниками, шахтарями і волонтерами, створюючи порохові малюнки на полотні. Процес підготовки був відкритий для бажаючих - можливість побачити художника під час творчого процесу мали всі відвідувачі виставки.

Сама ідея виставки "1040 метрів під землею" народилася від вражень художника, після його відвідування вугільної і соляної шахти промислового Донбасу в травні 2011-го року. Під час свого візиту, Цай Гоян спустився на 1040 метрів під землю і пройшов більше 1000 метрів підземним тунелем. Після цього художник здійснив підйом на терикон, висотою 50 метрів. Там йому відкрилася дивовижна панорама міста: білий дим фабричних труб та яскраво-помаранчевий водоспад розплавленої сталі.

У своїй роботі китайський художник прагнув розказати про долі людей, представників колись прославленого робочого класу, у епоху надто стрімких змін.

"Пам'ятники на плечах"

Інсталяція порохових картин "Пам'ятники на плечах" включає 27 портретів шахтарів - 9 із сольової шахти "Артемсіль" в місті Соледар, а також 18 із вугільної шахти "Жовтневий рудник" у Донецьку.

У процесі створення картини

В холах кожної із цих шахт 18 місцевих художників на чолі із китайським майстром зробили замальовки портретів шахтарів після робочої зміни. Потім картини дороблювалися уже безпосередньо на території Ізоляції, де художники збільшили свої замальовки, а волонтери допомогли вирізати трафарети збільшених ескізів.

Після цього Цай підготував картини до вибуху, наносячи порох різних фракцій і зернистості на полотна для досягнення візуальних ефектів.

"Колискові"

Інсталяція художника, що називається "Колискові" розташована у цеху колишнього заводу, що постраждав від пожежі. Дев'ять старих вагоньєток, що стоять одна за одною, наче спускаються до тунелю.

Вагоньєтки, що готують до експозиції

На кожній "колисці" транслюються кадри хронік - серед них вторгнення німецьких військ під час Другої світової війни, нове "гарне" життя при радянській владі, кохання між робітниками і т.д.

Про художника

Цай Гоян народився у 1957 році у місті Цюаньчжоу, Китай. Він вивчав сценічний дизайн у Шанхайській театральній академії. З тих пір діапазон його діяльності в мистецтві значно розширився і включає малюнок, інсталяцію, відео та перформанс. З 1986 по 1995 роки він вивчав властивості пороху для своїх малюнків. Дякуючи цьому досвіду, він проводить масштабні експерименти із вибуховими речовинами і розробляє знакові роботи із перформативною частиною виготовлення порохових картин.

Цай Гоян

Спираючись на східну філософію і соціальні проблеми сучасності, його проекти передбачають налагодження інформаційного обміну між глядачами і Всесвітом навколо них, враховуючи місцеві особливості культури та історії. Наразі художник живе і працює в Нью-Йорку.

Зазначимо, що виставка працюватиме з 27 серпня по 13 листопада 2011 року. До Дня шахтаря будуть організовані спеціальні екскурсії по експозиції.

Фото з izolyatsia.org

Реклама:

Головне сьогодні