Рентген виявив "картину в картині" на шедеврі Гойї

— 23 вересня 2011, 11:18

Приховане зображення було знайдено за допомогою дослідження полотна методом рентгенівської спектрометрії.

На виявленої картині зображений французький генерал, який, за припущеннями дослідників, може виявитися братом Наполеона Бонапарта Жозефом, пише ВВС з посиланням на представникиів музею "Райксмузеум" в Амстердамі.

Гойя створив портрет судді дона Рамона в 1823 році, а прихований під шарами фарби портрет, за оцінками вчених, він намалював між 1809 і 1813 роками.

На думку музейних працівників, іспанський художник міг приховати це зображення під іншою картиною з політичних міркувань.

Жозеф Бонапарт був королем Іспанії з 1808 по 1813 роки. Коли армія Наполеона була вигнана з країни і король Фердинанд VII знову вступив на трон, Гойя, можливо, не хотів, щоб його пов'язували з французьким режимом.

Гойя деякий час перебував на службі у французького короля і боявся переслідувань, хоча його поновили на посаді першого придворного художника при іспанському дворі.

Втім, будучи незадоволеним деспотичним правлінням Фердинанда, він попросив дозволу оселитися у Франції, де і жив аж до смерті в 1828 році.

Нове зображення на картині було виявлено завдяки технології, створеної Університетом Антверпена і Делфтським технічним університетом.

При дії рентгенівського випромінювання на той чи інший твір мистецтва атоми в шарах фарби починають самі випускати рентгенівське випромінювання, що дозволяє визначити хімічні речовини, з яких вони складаються. Це допомагає створити колірну карту, по якій можна виявити приховане зображення.

Ця технологія вперше застосовувалася при дослідженні полотен Ван Гога два роки тому, коли на картині "Клаптик трави" 1887 було виявлено приховане зображення селянки.

Відтоді була розроблена компактна версія рентгенівського "сканера", що дозволяє музеям вивчати картини, які вимагають настільки дбайливого ставлення, що не можуть бути перевезені за межі музею.

Згідно з інформацією "Райксмузеум", прихована картина Гойї являє собою "портрет чоловіка у військовій формі".

Риси його обличчя не були виписані, але "відзнаки, що прикрашають його форму, відносяться до вищих чинів лицарського ордену, створеного Жозефом Бонапартом, коли його брат, імператор Наполеон зробив його королем Іспанії", - повідомляють представники музею.

"Лише 15 генералів, включаючи Жозефа, мали право носити військову форму та медалі, хоча поки не можна з повною достовірністю визначити, хто саме з них зображений на картині", - додають музейні працівники

Портрет дона Рамона Сатуе, під яким ховається зображення військового наполеонівських часів, зараз виставлений в музеї Роттердама. Він буде знаходиться там до відкриття основної будівлі музею "Райксмузеум" в 2013 році.

Реклама:

Головне сьогодні