Правила офісного дрес-коду

За основу жіночого ділового одягу взято класичний англійський костюм з жакетом та прямою спідницею нижче коліна. Сучасний костюм для офісу більш демократичний, допускає у зовнішньому вигляді брюки, різні варіанти спідниць, скромні сукні і літні блузи-топи.

В багатьох установах зовнішній вигляд працівників, включаючи одяг, аксесуари і навіть рівень доглянутості прописують у трудовому договорі. Особливо це стосується великих міжнародних компаній, де можуть прописати навіть склад тканини костюму або відтінок блузи.

Для державних установ України також виписано окремий дрес-код, який з моменту свого виходу викликав багато суперечок і дискусій. І він розповсюджується не лише на працівників закладу, але й на відвідувачів.

Існують і загальні негласні правила зовнішнього вигляду в офісі. Так чи інакше, якщо людина в силу своїх робочих обов’язків зустрічається з людьми, веде перемовини або ж просто працює в компанії, яка дотримується строгості і традицій в своїй діяльності, робітник зобов’язаний виглядати пристойно, охайно і носити на роботу ділові костюми та строге невичурне взуття.

А ще існує ряд професій, де “зустрічають по одежці”, або ж по діловому костюму. Це робітники фінансових установ, рецепціоністи. Існують, звичайно, і винятки. Наприклад, у фільмі “Диявол носить Прада” головний редактор примушувала своїх секретарок вдягатись скоріше модно, ніж по-діловому. Подібна вимога стосується здебільшого творчих професій, адже тут зовнішній вигляд говорить про ступінь креативності особистості.

Варіанти сучасних офісних костюмів від DKN

Сьогодні ділова мода переважно не дотримується таких вже строгих правил дрес-коду. В багатьох офісах дозволено з’являтись у трикотажних топах, модельних брюках, плетених кофтинах, у відкритому взутті влітку та високих чоботах взимку.

Та є декілька однозначних вимог до ділового вигляду в офісі, які точно не терпітиме керівництво. Серед того, як не варто з’являтись на роботі, щоб не бути звільненим:

  • занадто відверті та звабливі сукні і спідниці,

  • міні і супер-міні,

  • топи з відкритим животом,

  • низькі брюки,

  • занадто обтягуючий одяг,

  • незастебнуті ґудзики блузи,

  • одяг, що занадто засукується,

  • прозорий одяг,

  • відсутність відповідної спідньої білизни.

Загальні правила ділового дрес-коду нескладні. Основні вимоги до зовнішнього вигляду ми доповнили практичними порадами.

Одяг має бути строгим

Логічно, це костюм з жакету та спідниці, жакету та брюк, можливий костюм-трійка з жилетом, або ділова закрита сукня. До костюму вдягають блузу без зайвих кокетливих рюшів та бантиків чи сорочку, допустима кофтина з тонкого трикотажу чи водолазка.

Жакет приталений, довжиною до середини стегон, з невеликими вилогами, брюки прямі та довгі, з високою або середньою посадкою на талії. Грамотна довжина брюк – до середини підбору. Але й денні підбори вище 7 см не бажані.

Якщо обираєте довгий жакет прямого крою чи двобортний блейзер, віддавайте перевагу більш жіночним доповненням. Маскулінний вигляд, як і занадто відвертий, також не вітається.

Спідниця – олівець, тюльпан чи пряма класична довжиною по коліно чи трохи за коліно, що вважається ідеальною довжиною для будь-яких ніг. Тож маєте зайвий спосіб приховати вади фігури.

Серед суконь ідеальний варіант – сукня-футляр до коліна, як без рукавів у літню пору року або в поєднанні з блузами, так і з рукавчиками три чверті. Не вітаються в офісі ампірні платтячка, сарафани та короткі облягаючи сукні.

Діловий комплект від ZARA

Стандартний офісний костюм з нової колекції у магазині бюджетної торгової марки обійдеться більше ніж у 1000 грн. Спідниця на підкладці потягне в середньому на 500 грн, жакет – 700-900 грн.

Варто зауважити, що виготовлено такий варіант здебільшого з віскози, суміші вовни з синтетикою чи майже чистої синтетики. Через декілька місяців подібні костюми можна буде купити із сезонною знижкою, хоча вони й тоді не втратять актуальності.

Сьогодні можна поживитись розпродажами літніх залишків: бавовняними жакетами, легкими сорочками, завжди потрібними шовковими блузами. У попередній колекціях та на стоках можна відшукати модний блейзер прямого крою, доповнити його досі актуальними короткими брюками з літніх колекцій або довгою трикотажною сукнею вільного крою з весняних трендів.

Пошити костюм під замовлення – задоволення ще дорожче. Хоча пошитий діловий костюм вважається більш стильним та вишуканим вбранням для офісу. За подібну вишуканість, добру посадку на фігурі та використання якісних матеріалів і фурнітури доведеться віддати ціну в півтора-два рази вищу за готовий бюджетний виріб. І не забувайте, що пошити костюм – це ще й питання часу, і в деяких випадках – ефект неочікуваності.

Одяг має бути зручним та зносостійким

В костюмі, який ви вдягаєте в офіс, ви змушені проводити близько 10 годин поспіль протягом п’яти днів. Тож підбирати костюм слід не лише за зовнішнім виглядом, але й за зручністю посадки, якісним складом матеріалу верху, а також підкладки.

Одяг від Reserved згодиться для офісу

Істина проста: чим натуральніший склад тканини, тим краще до тіла. Деякі суміші волокон надають тканині небажаних властивостей: закочуваність, зминальність, невідпрасований вигляд. Від подібного уберегтись важко. Але крім покладань на власну інтуїцію, в магазині уважніше придивляйтесь до тих моделей, які мірялись: чи “вилізли” в них певні проблемні моменти.

Сировинний склад підкладки – річ не менш важлива. У костюмі із синтетичною підкладкою важко висидіти робочий день. Намагайтесь вивчати етикетки виробу і купуйте по можливості костюми з віскозною підкладкою. Але якщо ви збираєтесь носити з костюмом синтетичні блузи, то ця порада вам мало чим згодиться.

Обирайте костюм по фігурі, але не занадто обтягуючий. Брюки чи спідниця не повинні перетягувати талію, інакше думки про власний дискомфорт відволікатимуть від роботи. А жакет не мусить сковувати рухів у звичному офісному положенні: сидячи за комп’ютером.

Одяг має бути зручним, але не настільки, щоб дозволити собі в’язаний светр, міді-спідницю годе з трикотажного полотна чи безформенну кофтину летюча миша.

Костюм може включати в себе не більше трьох кольорів та двох рисунків

Якщо можете обійтись без рисунків – краще прибережіть їх для вихідних. Будь-який малюнок, крім неконтрастної мініатюрної крапинки чи тонкої смужки, відволікає від робочого настрою, а може й просто дратувати колег.

Смугастий жакет від Marks and Spencer

Крупні малюнки доцільні як доповнення до однотонного фону. Наприклад, комірець, планка та манжети у візерунок на однобарвній сорочці, або подвійна шовкова блуза, де з-під верхнього димчато-прозорого шару тканини проглядає нижній непрозорий візерунчастий матеріал стриманого кольорового рішення.

Кольорові поєднання у діловому костюмі можливі, але це мають бути не контрастні, а суміжні кольори, які в палітрі розташовані поруч, адже вони гармонують між собою якнайкраще.

Ідеальний основний колір костюму: темно-синій, сірий, коричневий. А навколо чорного костюму в офісі точаться дискусії. Якщо чоловікам однозначно слід відмовитись від чорного на роботі, замінивши його на темні хроматичні відтінки, оскільки цей колір припустимий на офіційних заходах та ритуальних службах, то жінкам варто розбавляти чорний костюм білими блузами, і обов’язково тілесними колготами, аж ніяк не чорними.

Блуза мусить бути щодня різна

Як і чоловічу сорочку, не варто вдягати в офіс ту саму блузу другого дня. Нехай вона ще чиста і “зовсім не пахне”, колег це все ж таки відлякає.

Свіжий і бадьорий вигляд щодня забезпечать принаймні дві білі і декілька кольорових змінних блуз, пара тонких трикотажних кофтин і один светр “коледж”. Для літа кількість поточних блуз і топів буде більшою.

“Подвійна” блуза від Chanel

Відкрите взуття в офісі неприпустиме

Від босоніжок, шльопанців та модельного взуття з відкритими пальчиками, і тим паче п’ятами, доведеться відмовитись. Найкращий варіант – туфлі на невисокому та нетонкому підборі. Зайвий шум в коридорі від стуку шпильок не найкраще явище в робочих умовах.

Охайні туфлі класичної форми або невисокі ботильйони з гладкої шкіри неодмінно знайдуться серед пропозицій взуттєвих магазинів.

Також доведеться носити панчохи або колготи, навіть у літню спеку. Голі ноги на роботі – ознака фамільярності. Сьогодні в продажу можна знайти ультратонкі колготи.

Існує негласне правило: чим дорожчі колготи, тим вони якісніші. На добротних панчішно-шкарпеткових виробах складніше зробити затяжку, вони не так швидко рвуться, мають щільне рівномірне переплетення, не дають дешевого лайкрового блиску.

Менше прикрас та дорогоцінностей

В наших слов’янських традиціях звичай вдягати на себе багато прикрас, особливо дорогоцінних. І де ж, як не на роботі ними хвастати? Пам’ятайте: персні та каблучки на кожному пальці – в офісі річ абсолютно несвоєчасна. Варто носити лише символічні прикраси: обручку, каблучку до заручин. Надмірні прикраси з дорогоцінним камінням виглядають недоладно.

А от срібло та біжутерія в одних випадках виглядатимуть скромно та непоказно, а в інших – занадто фамільярно, тож підбирати їх треба вельми обережно. Уникайте надмірного блиску і великої кількості дешевого каміння в прикрасах.

Краще вже дорога і маленька прикраса, ніж дешева і помітна.

Макіяж та зачіска як частина дрес-коду

Маєте довге волосся – збирайте його у вузол або іншу скромну зачіску. Жінкам з короткими зачісками слід щоденно робити укладання. Пишні кучері, незачесане волосся, або ж, навпаки, завелика кількість засобів для укладання для щоденного вигляду – також перебір.

Сірий наряд від Donna Karan. Макіяж та зачіска доповнюють образ

Макіяж в офісі має бути денний, без блискіток та перламутру, яскравих тіней та неприродного кольору помади. Приходити в офіс зовсім без макіяжу теж вважається правилом дурного смаку.

Тим, хто не звик щоденно користуватись декоративною косметикою, можна порадити злегка підводити брови та очі, трохи пудрити виступаючі ділянки обличчя пензлем, а не спонжем, та користуватись бальзамом для губ.

Існує поняття неформальної п’ятниці (casual Friday), коли компанії дозволяють своїм співробітникам виключно в п’ятницю з’являтись в офісі в змішаному стилі ділового та повсякденного одягу. Наприклад, з костюмом можна одягнути яскраву блузу, або обрати брюки-капрі чи широку пишну спідницю, використати трохи більше прикрас ніж зазвичай. Подібні вольності не стосуються тих співробітників, які в п’ятницю мають зустрічі з клієнтами або партнерами.

Рекламна кампанія від Moschino

Вважається, що компанії використовують неформальну п’ятницю для мотивації персоналу і прояву демократичності. Але вона не дозволяє порушувати наведений вище перелік неприпустимого зовнішнього вигляду в офісі.

У статті використано фотоматеріали рекламних кампаній та лук-буків Sinequanone, Hugo Boss, Emanuel Ungaro, Ellassay, Vivienne Westwood, Karl Lagerfeld для Macy’s, Mexx, Burberry Prorsum, Zara, Nicole Miller, BCBG Max Azria, Preen, Mango, DKNY, Reserved, Marks and Spencer, Chanel, Donna Karan, Moschino.

Про помилки офісного дрес-коду читайте у четвер на Українській правді. Життя

Реклама:

Головне сьогодні