Парижани зможуть купувати гарячі багети через автомат
Кидаючи туди євро, клієнт очікує, поки з віконця випаде свіжовипечений французький батон. Гарячий та свіжий - це основна вимога французів до багету, пише Deutsche Welle.
Жан-Луї Гехт, ініціатор встановлення першого багет-автомату, займається випічкою багетів все своє доросле життя. Раніше він тримав власну булочну на сході Франції.
"Я знаю всіх своїх клієнтів в обличчя. І якщо хтось з них не встигав купити багет у робочі години, то навідувався до мене додому. На це постійно скаржилася моя дружина. Тож я вирішив напхати багетами автомат", - описує Гехт походження ідеї.
Але купувати готові багети французам було б не до смаку. Тож розробник вигадав трюк: усі багети випечені на дві третини.
Коли ж клієнт опускає монетку, автомат допікає його і продає вже готовий продукт. Гехт обіцяє, що батон залишатиметься свіжим упродовж трьох діб.
Чимало туристів і мешканців Парижа від нового автомату у захваті. Багети тепер доступні цілодобово, а не лише з настанням ранку.
Одначе прихильники французьких кулінарних традицій та культурної спадщини вважають новинку справжньою катастрофою. Кажуть, що це зовсім не пасує французькій культурі.
Тим не менше, дехто з клієнтів зізнається, що незважаючи на зручність продовжить купувати багети й у традиційних булочних. Більшість пояснює це приязним ставленням до співробітників пекарень, яких вони знають особисто і можуть перекинутися з ними кількома словами. З автоматом, на жаль, попліткувати не вийде.