Тадж-Махал впаде через п'ять років, попереджають учені

— 5 жовтня 2011, 11:27

"Трагедія неминуча, якщо не буде вжито термінових заходів, щоб зупинити руйнування фундаменту", - заявила ініціативна група вчених, яка звернулася в середу до громадськості Індії із закликом не допустити втрати цієї "безцінною перлини".

Тадж-Махал, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО, визнано найбільш відомої туристичної пам'яткою Індії, яку щорічно відвідують понад чотири мільйони чоловік. У 2007 році він увійшов до списку Нових семи чудес світу після опитування більш ніж 100 млн. чоловік, повідомляє Інтерфакс.

Біломармуровий мавзолей ось уже 358 років "пливе" в спекотному мареві над берегом річки Джамни. Таке розташування дозволяє спостерігати великий труд геніальних будівельників у найбільш вигідному ракурсі, з близнюком-відображенням у потоці воді.

Проте в даному випадку краса зажадала занадто великих жертв. "Тадж-Махал стоїть на краю річки, яка є невідривною частиною його архітектурного дизайну, - заявив професор Рам Нат, один з провідних наукових авторитетів у світі в галузі дослідження спадщини епохи моголів, що поєднує в собі елементи перського, індійського та ісламського архітектурних стилів. - Але колись потужна, повноводна Джамна в останні роки сильно обміліла і тепер "вмирає", а без неї не зможе вижити і Тадж-Махал - будівельники просто не закладали такої можливості у свої розрахунки".

Дослідження показали, що в минулому році руйнування досягло критичної точки: почали з'являтися тріщини під самим куполом, навколо розташованої в центрі гробниці дружини імператора, Мумтаз-Махал, і з тих пір час життя мавзолею пішов навіть не на десятиліття, а на роки. За словами вчених, ще одна грізна ознака наближення лиха - недавно виявлений і повільно наростаючий крен чотирьох мінаретів, розташованих по кутах мечеті-усипальні.

ВІДЕО ДНЯ

Така тенденція, як вони вважають, говорить про те, що до перших серйозних руйнувань сьомого дива світу залишилося, якщо негайно не взятися за справу, від двох до п'яти років.

Тривогу істориків і екологів поділяють законодавчі збори міста Агри, поблизу якої зведено пам'ятник вічної любові. "Пора переходити від констатації фактів до термінових військових дій проти руйнівних сил природи", - заявив депутат парламенту Рамшанкар Катери.

Однак, на його думку, в битві за Тадж-Махал перший наступ потрібно починати з порятунку Джамни, "важка хвороба" якої позначається не тільки на стані мавзолею, але й на повсякденному житті простих людей, що живуть на її берегах.

Реклама:

Головне сьогодні