Ван Гог не вбивав себе - дослідники

— 17 жовтня 2011, 14:24

До такого висновку прийшли автори масштабного дослідження життя і творчості Ван Гога Стівен Найфех і Грегорі Уайт Сміт, вивчивши раніше не відомі документи та свідчення очевидців.

Вони працювали над книгою під назвою "Ван Гог. Життя" протягом 10 років, їм допомагали близько 20 перекладачів і дослідників, повідомляє в понеділок Інтерфакс з посиланням на ВВС.

Перед смертю Ван Гог жив в одному з готелів французького міста Овер-сюр-Уаз. Він часто ходив малювати в розташовані поблизу пшеничні поля, і до останнього часу вважалося, що 29 липня 1890 під час такої прогулянки він вистрілив у себе з пістолета і помер від отриманого поранення після повернення в готель.

Однак, як стверджує Стівен Найфех "абсолютно ясно, що самогубство не було метою його прогулянки по пшеничному полю".

"Люди, які були з ним знайомі, вважали, що його випадково вбила пара місцевих підлітків, але він вирішив їх захистити і взяв провину на себе", - говорить дослідник.

За словами автора нової біографії, в 1930-і роки подібну версію події записав відомий історик мистецтва Джон Ренвальд, який відвідав Овер-сюр-Уаз і знайшов деякі інші свідчення, які спростовують теорію про самогубство.

На думку Найфеха, найбільш імовірною слід вважати версію вбивства Ван Гога з необережності.

"Дуже важко уявити, що хтось із цих підлітків насправді хотів убити художника", - зазначив він.

Автори книги також прийшли до висновку, що у художника була епілепсія і що сім'я Ван Гога намагалася відправити його до психіатричної лікарні задовго до того, як він погодився на це добровільно.

Реклама:

Головне сьогодні