НРКУ закрила авторську програму Леся Танюка

— 17 жовтня 2011, 17:17

Передача виходила щочетверга на третьому каналі Українського радіо - радіо "Культура". Цю інформацію "Телекритиці" підтвердили автор програми та керівництво НРКУ.

Останній випуск програми "Політика і мораль" вийшов минулого четверга, 13 жовтня. Це був повтор раніше записаного випуску (до цього проект виходив здебільшого в прямому ефірі).

Лесь Танюк вбачає в закритті його проекту прояв "цензури проти демократії". "Радіо "Культура" давно відчуває на собі тиск цензури, там давно познімали всі авторські програми, я один тримався два з половиною роки", - зазначив він.

За словами пана Танюка, спершу НРКУ скоротила хронометраж його програми із 45 до 35 хвилин. Потім запропонували підписати угоду, яка зобов'язувала автора заздалегідь повідомляти назву і тему програми.

"Я підписав, тому що одна справа – повідомити, а інша – дзвінки слухачів, які формують розмову, – пояснив пан Танюк. – Тепер мені сказали провести програму про Бабин Яр, про що я вже робив дві програми. І коли мене люди питатимуть про арешт Тимошенко, я не буду про це відповідати, а повертатимуся до старої теми".

Зрештою, каже Танюк, на радіо повідомили про зміну концепції: "Редактор мені сказала, що є проблема зі словом "політика", що всі політичні програми переводяться на Перший канал радіо, де обов'язково має бути ведучий від радіо і двоє гостей, які сперечаються між собою, а в мене монолог. Але ж який це монолог, коли є я і публіка?".

Генеральний директор Національної радіокомпанії України Тарас Аврахов пояснив "Телекритиці" відмову від авторської програми "Політика і мораль" Леся Танюка тим, що радіо "Культура" відтепер випускатиме лише програми про культуру.

"Канал "Культура" має працювати у темі культури і не дублювати інші канали Українського радіо. Донедавна випадки перетину аналогічної тематики на різних каналах мали місце, тому з вересня було відкореговано сітку мовлення НРКУ, що дозволило чіткіше вибудувати програмну концепцію каналів Українського радіо, аби кожен з них мав своє власне "обличчя", забезпечивши слухачеві ширший вибір передач та чітку ідентифікацію програм. У цьому зв'язку стала очевидною невідповідність концепції програми "Політика і мораль" концепції каналу "Культура". Ми були б раді, якби Лесь Танюк вів на каналі "Культура" програму, присвячену саме культурі та духовності", - зауважив Аврахов.

Директор радіо "Культура" Неля Даниленко повідомила, що Лесю Танюку пропонували вести програму про проблеми театру, оскільки він є відомим театрознавцем і режисером, або про шістдесятників, про яких він робив кілька гарних випусків "Політики і моралі".

Однак Лесь Танюк відмовився. "Мені пропонували змінити формат, щоб я не обговорював політику, олігархів і Януковича, а щоб це була по суті балаканина про культуру", – наголосив він.

На запитання "Телекритики", чи не бажала НРКУ перенести програму "Політика і мораль" з культурно-мистецького каналу "Культура" на Перший канал Українського радіо, який є громадсько-політичним, Тарас Аврахов відповів, що на Першому каналі концепцією не передбачені авторські програми, там є лише журналістські.

"Стосовно ж політики та дотичних до неї питань ми б вітали участь Леся Степановича (як гостя ефіру. - ТК) як людини, що має свою позицію, у відповідних програмах Першого каналу Українського радіо, де він у прямому ефірі може обстоювати власну точку зору", - додав гендиректор НРКУ.

Минулого року на Першому каналі Національного радіо були закриті всі авторські програми.

Реклама:

Головне сьогодні