"Красиво шити не заборониш": колекція Антоніо Берарді

Серед добрих традицій щосезону запрошувати до столиці світових дизайнерів з найсвіжішими колекціями одягу. Чергове шоу стало хорошим подарунком для прихильників таланту британського дизайнера Антоніо Берарді (Antonio Berardi).

Дизайнер Антоніо Берарді привіз до Києва колекцію прет-а-порте весна-літо 2012, яка у вересні була показана на Лондонському Тижні Моди.

Берарді не вперше в Україні. У 2003 році команда Ірини Данилевської вже приймала метра з показом у Києві.

Італієць за походженням, він народився у Великій Британії. Антоніо навчався в Коледжі Святого Мартіна, стажувався у Джона Гальяно, а нині є постійним учасником Лондонського тижня моди.

Послугами дизайнера користується багато голлівудських зірок та співачок: Мадонна, Уітні Х’юстон, Джанет Джексон, Анджеліна Джолі. Та з ними Берарді не бачиться особисто: він продає готові наряди, а всяка зіркова кравчиня може підігнати їх по фігурі знаменитості.

А от на весілля Бекхемів Антоніо не лише пошив одну із церемоніальних суконь для Вікторії, але й пару весільних костюмів для чоловіка і вбрання для дитинки. Дизайнер розповідає, що Пош – одна з його прадавніх подруг.

Одяг від Антоніо Берарді можна придбати і в Києві, в одному з мультибрендових бутиків.

Зараз дизайнер проживає в Мілані, на одній вулиці з Андрієм Шевченко. Час, вільний від подорожей світом, Антоніо намагається проводити з сім’єю на батьківщині у Великий Британії.

"У валізі для подорожей я обов’язково маю пару спортивного взуття, оскільки воно дуже зручне, піджак, парфуми та велику купу білих сорочок. Зі мною завжди подорожує фотографія батьків, яких вже немає."

Майстра характеризують як ввічливу, спокійну, приємну людину з поважним ставленням до кожного. І це відчувалось як в атмосфері спілкування з дизайнером, так в організації дефіле.

Ірина Данилевська поділилась, що у Берарді був доволі скромний райдер: "Спрацювало правило – чим більшої величини зірка, тим простіше все, що навколо неї робиться."

"Антоніо дуже хотів покуштувати української кухні у свій приїзд до Києва, тож з’їв аж два борщі і замовив три види вареників." – розкрила таємницю Ірина Данилевська, яка мала з дизайнером приватну вечерю.

Берарді прибув до Києва в неділю, і пробуде тут майже тиждень. За насиченим графіком майстер не встиг відвідати Український Тиждень Моди, але при цьому воліє залишити час на прогулянки містом. "Київ – інтернаціональне, чарівне та спокійне місто," – відгукується про нього британець.

"Я не мав можливості наочно побачити колекції українських дизайнерів," – розповів дизайнер. Але Ірина Данилевська у напружений для майстра період примірок та кастингів показала Антоніо фото з колекцій молодих українських дизайнерів, і британця особливо захопили роботи Лілі Літковської: "Маю визнати, що вона досягла рівня міжнародного дизайнера."

Дизайнер дуже тепло озивається і про Джона Гальяно, у якого стажувався на зорі своєї кар’єри: "Я працював у нього чотири з половиною роки. Джон – людина добра, чемна і геніальна водночас. Таких, як він, у світі одиниці."

"Не забувайте, що саме Джон Гальяно навчив світ мріяти. І не вірте всьому тому, що пише преса!" – щиросердно підсумував дизайнер.

Але своїм особистим кумиром Антоніо назвав кутюр’є Аззедина Алайю (Azzedine Alaia). Хто знає, можливо, його феєричний показ буде серед наступних, кого побачить Україна.

Власний стиль дизайнера за його особистим визначенням звучить як "бароко-рок-н-рол". І це свідчить про двоїстість натури майстра: "Мої батьки були родом із Сицилії. А я народився та виріс в Британії. В мені живе дуалізм: я увібрав у себе мінімалізм та практичність британців, але, з іншого боку, мої італійські корені підбурюють мене на романтику та жіночність."

В колекціях Антоніо Берарді ви не знайдете різких коливань його творчості.

"Перший поштовх до створення колекції – прагнення показати свої можливості," – розповідає врівноважений дизайнер. "Я особисто вже більш зрілий в моді – і це зобов’язує до сталості. Я не можу змінювати колекції із сезону в сезон, а мушу озиратися на мої попередні доробки, щоб творити в одному обраному руслі."

"Від попередньої колекції ця відрізняється більш продуманою побудовою, доповнена вишивкою та лакованими аплікаціями. Тут є все, чого не вистачало попередній колекції."

Запрошення на шоу Антоніо Берарді здебільшого розійшлися "по своїх", але відвідати його можна було і за гроші. Квитки у першому та другому ряду коштували $350, третій та четвертий ряд обійшовся б глядачам у $200.

Серед публіки було доволі багато з дизайнерської тусовки – молоді дарування: Наталя Каменська та Олеся Кононова, Марія Бех, Ліля Літковська, Серж Смолін; і усталені майстри: Тетяна Земскова та Олена Ворожбит, Ольга Громова, Христина Бобкова та Вікторія Гресь, яка тинялася залою задовго до початку вечірки.

На жаль, в показі не брала участі улюблена модель дизайнера Алла Костромічова, зате українських дівчат-моделей митець "зацінив". А ще душевний дизайнер щиро воліє, щоб в показах українців брали участь моделі зі світовими іменами, серед яких українок насправді дуже багато.

Не дивлячись на запевнення дизайнера в дуальності його творчості, в нинішній колекції чітко відчувався італійський дух: приталені силуети з короткими спідничками, поєднання контрастних кольорів, лакова шкіра, блискучі тканини та шиття лелітками, навіть колоритне блискуче взуття.

Показ пройшов на одному диханні: настільки художньо та логічно було вибудовано дефіле. Кольори змінювались один за одним: від невагомого білосніжного, кремового та ніжно-смарагдового до соковито-червоного та елегантного чорного на завершенні показу.

"Чистенько." – так відреагували на колекцію українські колеги.

Обтягуючі жіночні сукні, що підкреслюють кожен вигин жіночого тіла, у Антоніо Берарді перемежовувались хлопчачими силуетами і панцирами жакетів.

В колекції багато жагуче-червоних нарядів, у популярності котрих наступної весни вже важко сумніватись. Не дивлячись на всю вишуканість та помірну стриманість, Антоніо точно підмічає тренди наступного сезону: короткі вузенькі сукні, плаття до долу з легкими летючими спідницями, жакетні костюми прямого крою – на кожен з виходів знайдуться поціновувачі.

Щільна вишивка лелітками та цупка лакована шкіра створюють ефект обладунків, а візерунки та форми, навпаки, додають образності справжньої дами серця. У колоскових візерунках можна вгледіти щось і від українських вишивок.

Не менш чарівно виглядали аксесуари – клатчі у вигляді маленьких портфельчиків.

Захоплені вешн-віківські завсідники після показу тільки й обмінювались один з одним однією ґрунтовною думкою: нашим дизайнерам варто повчитись на подібних колекціях.

Цього вечора Антоніо Берарді не тільки показав справжній майстер-клас українській публіці, але і встиг роздати поради простим модницям. Гардероб модної жінки на наступний весняно-літній сезон дизайнер зі світовим іменем описав як комплект базових речей: брючний костюм, тому що жінка має виглядати елегантно, але при цьому почуватися зручно; витримане універсальне платтячко, яке можна носити вдень та вдягати як вечірню сукню; та біла чоловіча сорочка від коханого, бо на жінках це виглядає шалено привабливо.

Реклама:

Головне сьогодні