Борисові Акуніну закидають екстремізм

— 27 жовтня 2011, 14:21

Про це письменник, чиє справжнє ім'я Григорій Чхартишвілі, розповів у своєму блозі, пише Лента.ру.

Зі слів автора, із видавництва "Захаров", яке випустило його останній роман про пригоди Ераста Фандоріна, йому була надіслана копія повістки. У ній для надання пояснень до Пресненського відділу СК викликали директора видавництва, Ірину Богат.

Причиною виклику стала заява такого собі пана Воєводіна, який розгледів у романі Акуніна "висловлювання екстремістського характеру".

Для перевірки Богат повинна надати копію договору Чхартишвілі з видавництвом та компанією, що відповідала за друк книги, екземпляр роману та контактні дані письменника.

"Ну ось, моїй злочинній діяльності, здається, настає кінець… Якась пильна людина розкрила істинну суть моєї так званої творчості, поділилася своїм відкриттям з компетентними органами, й ті, звісно ж, одразу побачили, що це не маячня, і не осіннє загострення, це дуже серйозно. Я одразу збагнув, що цього разу мені не втекти від викриття", - написав Чхартишвілі в своєму LiveJournal.

Утім, як повідомила за кілька годин Лента.ру із посиланням на РИА Новости, слідчий комітет не знайшов у романі жодних екстремістьських висловлювань у романі Акуніна. Карну справу вирішено не порушувати.

Зі слів письменника, щойно він дізнався про повістку, одразу ж заходився гортати роман, перевіряючи, невже його "звіряча ненависть до Батьківщини та до титульної нації" та "людожерські погляди" якимось чином вирвалися назовні.

Знайдену цитату автор наводити не став, аби "не поглиблювати своєї провини", лише вказав сторінку – 177, рядок із 10-го по 12-й.

Читачі блогу Акуніна відшукали це місце й процитували в коментарях: "Маса возражал, что русские таких тонкостей не заметят, они неспособны даже отличить удон от собы. Он, конечно, был прав".

Як поділився Чхартишвілі, це вже не перший випадок, коли "істинний патріот" намагається притягти його до відповіді.

"Із нескінченним цинізмом та зміїною хитрістю я написав у пояснювальній записці, яку від мене вимагали, що думка, висловлена персонажем, не завжди збігається з позицією автора та що я ставлюся до російської нації – як і до всіх іншиз націй – з глибокою повагою", - пригадав письменник.

Із 1998-го року Чхартишвілі випустив під псевдонімом Борис Акунін більше двох десятків художніх творів. Найбільшу популярністю серед читачів здобула серія детективних романів про пригоди Ераста Фандоріна. Книга "Весь світ театр" вийшла в 2009-му році.

Реклама:

Головне сьогодні