Реконструкція Большого театру – вандалізм та непорозуміння, вважає відомий артист

— 29 жовтня 2011, 09:51

"Усе, що зробили з Большим театром – це вандалізм", - сказав народний артист Росії днями Інтерфаксу.

"Коли мені кажуть, що витрачена дика кількість грошей на золото, я хочу побачити саме золото… Коли ми увійшли… не побачили й половини того, що було… Припустимо, в глядацькому залі між ложами є бар'єри, а за бар'єрами стоять колони. На цих колонах ззаду був орнамент із гіпсу, який був вкритий сусальним золотом, рамка також була з сусального золота. Тепер там з пластмаси зроблена форма золотого кольору, приклеєна на клей ПВА. Куди ділося золото, я не знаю", - сказав Цискарідзе Комсомольской правде.

Іще артиста цікавить, куди поділилися антикварні ручки дверей, тепер замінені на нові. Якщо ж поглянути на канделябри, що в коридорі, або й помацати, з'ясується, що кришталь замінили на "скельце", пише tvrain.ru.

"Кажуть, наприклад, що зробили дивовижні гримвбиральні, але це зовсім не так. Що в них дивовижного, якщо в них немає навіть вікон. (У репетиційних залах) такі низькі стелі, що не можна буде підняти балерину – вона зразу вдариться об стелю", - підкреслив він.

Паркет у закулісній частині замінили на кахель, на якому балерини постійно падають. До того ж, підлога тепер холодна, що є дуже небезпечним для будь-якого артиста, який виступає практично босоніж, каже Цискарідзе.

Відносно того, що його не запросили на відкриття Большого театру в п'ятницю, артист жартує, мовляв, він опинився в гарному товаристві.

"А я опинився в хорошій компанії, туди не запросили жодну легенду Большого. Ані Таману Синявську, ані Зураба Соткілаву, ані когось іще. Галина Вишневська прийшла на цей вечір, але її запросили по лінї адміністрації президента, керівництво Большого, вочевидь, не побажало її бачити", - зазначив він.

Цискарідзе запевняє, іти з театру, де він протягом 20 років був на перших ролях, він не збирається. Між тим, каже артист, йому вже винесено догану з якогось "дріб'язкового" приводу, та збираються підписи за його звільнення.

Людиною, що бореться за владу в Большому театрі та використовує результати кращих реставраторів Росії для того, щоби "викружляти" щось для себе, назвав Цискарідзе представник генпідрядника реконструкції та реставрації Большого театру Михайло Сидоров, пише News.ru із посиланням на Русскую службу новостей.

"Там бронзові ручки, тільки вони відновлені за еталонами ХІХ-го сторіччя. Ми бачимо Большой театр саме таким, яким він був у ХІХ-му сторіччі. Все те, що з'явилося там у ХХ-му сторіччі, з театру зникло", - запевнив Сидоров.

Наймасштабнішим та найдорожчим проектом у світі, який заслужив найвищі оцінки експертів ЮНЕСКО, назвало реконструкцію Большого театру німецьке видання Нandelsblatt, пише Инопресса.

Лише за офіційними даними, на реставраційні роботи пішло 500 мільйонів євро.

Реклама:

Головне сьогодні