Українські й польські реставратори відновлюють спільну культурну спадщину

— 18 листопада 2011, 11:11

Роботи ведуться в рамках проекту "Збереження об’єктів спільної культурної спадщини", повідомляє Deutsche Welle.

На реставраційні роботи на Личаківському цвинтарі Міністерство культури й національної спадщини Польщі надало цього року півмільйона злотих.

Упродовж року було відновлено шість надгробних пам’ятників, котрі являють собою справжні витвори мистецтва. Серед них, зокрема, надгробок на могилі відомої письменниці й акторки Габріели Запольської, скульптора Антона Шімзера, родини Куриловичів тощо.

"Причому, окрім кам’яних скульптур, з цього року реставратори взялися й за чавунні надгробки", – підкреслив професор Варшавської академії мистецтв Януш Смаза, котрий є координатором проекту з польського боку.

"Критерієм відбору надгробків для реставрації була, по-перше, їхня мистецька та історична цінність, а, по-друге, – їхній аварійний стан, – розповів Deutsche Welle куратор проекту з українського боку, професор Львівської національної академії мистецтв Юрій Островський, – тобто рятувалися у першу чергу ті, що могли завалитися у будь-який момент".

На даний момент завершився черговий етап робіт, але сам проект триватиме й надалі.

Також у рамках проекту зараз триває реставрація дерев’яного вівтаря "Голгофа", який перебував у Вірменській церкві. До початку Чемпіонату Європи з футболу вівтар у відреставрованому вигляді повернеться на своє місце. Також до вказаного терміну буде відновлено зіпсований часом і пліснявою стінопис Вірменської церкви.

Реклама:

Головне сьогодні