Американські кінокритики оголосили списки головних фільмів року

— 13 грудня 2011, 15:07

Свої версії кінопідсумків року оголосили відразу дві лос-анджелеські організації — Асоціація кінокритиків Лос-Анджелеса (Los Angeles Film Critics Association) і розташований там же Американський інститут кіно (American Film Institute, він же AFI), пише Дзеркало тижня.

Критики визнали найкращим фільмом року "Нащадків" Александра Пейна — трагікомедію про спроби багатія з Гаваїв у виконанні Джорджа Клуні розшукати коханця своєї дружини. Слід зазначити, що Асоціація має схильність до творчості Пейна — за "Вискочку" 1999 року він був удостоєний призу "Нове покоління", а обидва знятих ним у 2000-х повнометражних фільми, "Про Шмідта" і "На узбіччі", отримали у відповідні роки призи за найкращий фільм і найкращий сценарій (за "На узбіччі" Пейна також визнали найкращим режисером).

Найкращим режисером кінокритики Лос-Анджелеса назвали Терренса Маліка, найкращим актором — Майкла Фассбендера, найкращою актрисою — Юн Чжон Хі (за фільм південнокорейського режисера Лі Чан Дона "Поезія"), найкращим сценаристом — Асгара Фархаді за "Надер і Сімін: розлучення"; найкращим іноземним фільмом була названа військова драма "Місто життя і смерті" Лу Чуаня.

Дещо за іншою системою підводить підсумки AFI — вони склали традиційні списки найкращих фільмів і кращих телешоу року, причому переможці принципово розставлені не за місцями, а в алфавітному порядку.

До кінодесятки AFI також потрапили "Нащадки", а поряд з ними — вже звичні всім, хто стежить за сезоном нагород, "Дерево життя", "Хранитель часу", "Людина, яка змінила все", стрічки, які от-от вийдуть у прокат — "Дівчина з татуюванням дракона" і "Дж.Едгар", а також "Прислуга" Тейта Тейлора, "Дівич-вечір у Вегасі" Пола Фейга, "Опівночі в Парижі" Вуді Аллена та "Бойовий кінь" Стівена Спілберга, який ще не з'явився в широкому прокаті. Серед найкращих телесеріалів року за версією AFI — "Підпільна імперія", "Ігри престолів", "Американська сімейка".

Зійшлися на думці з приводу кращого фільму року і також оголосили свої кінопідсумки онлайн-кінокритики Нью-Йорка (New York Film Critics Online) і кінокритики Бостона — і ті, й інші віддали пальму першості "Артистові" Мішеля Хазанавічуса.

Кінокритики Сан-Франциско, не погодившись з ними, обрали не менш очевидного претендента і відзначили досягнення Терренса Маліка з його "Деревом життя", назвавши його ж найкращим режисером (а Еммануеля Любецького, який працював над "Деревом", як і багато інших, визнавши кращим оператором).

Найкращими актором і актрисою, за їхньою версією, стали Гері Олдман за "Шпигун, вийди геть" і Тільда ​​Суїнтон за "Щось не так із Кевіном".

Реклама:

Головне сьогодні