Спротив корисний, або Мурашко is back. Фото

Будинку в стилі модерн на Малій Житомирській 12А можна заслужено присвоїти статус "зразкового опору". Тут багато років Олександр Глухов відстоює своє законне право на проживання у власній квартирі.

Глухов є викладачем математики в Національному Авіаційному Університеті, який самотужки відстоює Садибу Мурашка.

"Я змушений реагувати сам – писати листи, власноруч підключати свій будинок до тепла, вимагати його ремонту. Але ж я не можу це робити для всіх 4 будинків! Ця проблема має ще когось турбувати, когось цікавити", - коментує Глухов.

"У мене ніякого потягу до революційної діяльності, я переймаюся свавіллям та безкарністю міської влади. Не розумію, чому ця тема не цікавить тих же художників, академіків мистецтв – чому вони не виступають на захист не тільки історичної пам’яті, але й пам’яті про відомого українського художника?", - каже викладач.

Головні претензії у нього - до КМДА. Активіст каже, що з представниками міськради йому найважче спілкуватись.

"Найбільш знущальні відповіді на свої листи я отримав саме від КМДА. Нахабству та цинічності цих людей не має меж. Це просто парадоксальна ситуація – мені простіше потрапити в комітет Верховної Ради, аніж в міськадміністрацію. Від депутатів ВР я отримую відповіді, а від міських депутатів – ні. Якщо у нас в Києві такі депутати – які б гарні не були закони, вони тут, на місцевому рівні не виконуватимуться", - зізнається Глухов.

Так нині виглядає садиба Мурашка

У четвер під стінами його будинку відбулась мистецька акція. Під час перформансу "оживший" художник Мурашко, якого зіграв журналіст Андрій Куликов, закликав українців активно висловлювати свої вимоги.

"Спротив корисний" – таку фразу "Мурашко" залишив на дошці, на якій кожен з учасників акції міг написати свою думку.

"Мурашко" також відкрив пам’ятну дошку "Будинок зразкового супротиву і високої громадянської культури".

"У нашій країні велика біда – нею вже майже два роки правлять грабіжники. Вони нічого про неї не знають і цікавить їх лише руйнування та привласнення. Тому кожна спроба зупинити їх, не дати їм чергової здобичі варта поваги і підтримки."

Юрій Андрухович

"Історія Олександра Глухова мене настільки вразила, що виникла ідея провести арт-акцію на його підтримку. Тоді я звернулася до знайомого куратора арт-групи "ВСУПЕРЕЧ". Було б наївно вважати, що одна акція здатна змінити ситуацію, але вважаю, що сучасне мистецтво має бути соціальним, прагнути активно впливати на реальність, на жаль, українські художники рідко усвідомлюють силу зброї, яка знаходиться у них в руках", каже координатор акції Аксінья Куріна.

Будинок №12-а, 12-б та 14-а,б по вул. Малій Житомирській є пам’ятками культурної спадщини (Садиба Мурашка) та знаходяться в охоронній зоні ансамблю споруд Софійського собору Києва (затвердженій Міністерством культури і туризму України від 23.12.2005 р. №1076).

Починаючи з 1996 р. Головне управління житлового забезпечення КМДА намагається незаконно виселити родину Олександра Глухова з будинку і почати "реконструкцію", що може призвести до повної руйнації пам’ятки.

Реклама:

Головне сьогодні