Новинки кінопрокату: на що сходити в кіно 2012 року

Цьогорічний список буде великим. На нас чекає багато продовжень, а також рімейк культового бойовика "Згадати все". На екрани потраплять 3D версії знаменитих кінокартин, серед яких "Титанік", "Зоряні війни. Епізод перший" та диснеївський мультик "Красуня і чудовисько".

Очікуємо також принаймні на три українські кінопрем’єри. Від 19 січня у прокат виходить новий фільм Михайла Іллєнка "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" про українського льотчика, який став вождем індіанського племені.

Картина отримала гран-прі третього Київського міжнародного кінофестивалю.

9 лютого відбудеться прем’єра альманаху "Закохані у Київ". Цей проект продюсера Володимира Хорунжого має бути нашою відповіддю Еммануелю Бенбігі з його кінозбіркою "Париж, я люблю тебе". До речі, режисер Тарас Ткаченко, який зняв для "Закоханих у Київ" короткометражку "Собачий вальс", отримав за цей фільм премію імені Миколи Шустова та 50 тисяч гривень винагороди на цьогорічному Одеському кінофестивалі.

Наприкінці року в кінотеатрах має з’явитися і збірка короткометражок "Україно Goodbye!" від авторів альманаху "Мудаки". Збірка буде присвячена темі еміграції з України, та продюсери картини обіцяли, що вона зовсім не буде похмурою.

Зрештою, важко знайти більш непередбачувану річ, ніж український кінопрокат, тож цілком можливо, що якісь фільми можуть зникнути із планів, а якісь натомість з’явитися.

У цьому списку зібралися здебільшого відомі драми. Деякі з них уже демонструвалися за кордоном, отримали "Золотий глобус" та претендують на "Оскар", а деякі тільки збираються вийти у прокат.

Щось не так з Кевіном (We Need to Talk About Kevin, реж. Лінн Ремсі, США/Велика Британія 2011)

У стрічці йдеться про жінку, яка присвятила все своє життя вихованню єдиного сина, але втратила із ним контакт. П’ятнадцятирічний Кевін вчиняє стрілянину в школі, і мати вбачає у цьому випадку свою провину.

Картина вже здобула визнання на кінофестивалях, зокрема, номінувалася на Золоту пальму в Каннах. Акторка Тільда Свінтон, яка зіграла в стрічці головну роль, номінувалася на престижну американську нагороду "Золотий глобус", яка традиційно вважається "генеральною репетицією" "Оскара".

У прокаті з 2 лютого

Артист (The Artist, реж. Мішель Газанавічус, Франція/Бельгія, 2011)

Іще одна гучна минулорічна новинка. Стрічка Мішеля Газанавічуса побувала на багатьох фестивалях, відкривала Одеський МКФ і номінувалася на Золоту Пальму. Актор Жан Дюжарден, який знявся у головній ролі, здобув нагороду в Каннах, а також "Золотий глобус". Сама ж стрічка отримала "Золотий глобус" в номінації "найкращий музичний або комедійний фільм".

"Артист" оповідає ностальгійну історію про "золотий вік Голлівуду". 1927 року розпочалася ера звукового кіно, але зірка німих фільмів Джордж Валентайн впирається новим віянням. Тим часом для статистки Пеппі Міллер звук став справжнім проривом у кар’єрі. Вона таємно закохана у Валентайна і намагається допомогти йому відновити популярність.

У прокаті з 16 лютого

Прислуга (The Help, реж. Тейт Тейлор, США, 2011)

Стрічка базується на романі Кетрін Стокетт і розповідає про період боротьби чорношкірого населення США за свої громадянські права у 1960-х. Юна журналістка Скіттер (Емма Стоун) повернулася із Нью-Йорка до рідного містечка, що на американському півдні.

Вона одержима ідеєю написати власний роман і прославитися. Темою свого опусу дівчина вибирає життя чорношкірої прислуги, яка працює у білих хазяїв. Скіттер знайомиться із кількома служницями, і для неї відкривається світ нелюдської експлуатації та щоденного приниження.

У прокаті з 16 лютого

Березневі іди (The Ides of March, реж. Джордж Клуні, США, 2011)

Стрічка розповідає про закулісну передвиборчу боротьбу, яка відбувається між кандидатами від демократичної партії. Молодий ідеаліст Ствіен Маєрс (Раян Ґослінґ) керує виборчою кампанією одного із кандидатів. Та незабаром йому доведеться стати зрадником заради успіху власної політичної кар’єри.

Назва "Березневі іди" натякає на убивство Цезаря, яке відбулося у останній день цього римського свята. Герой Ґослінґа тут виступає у ролі Брута, щоправда, із щасливішою, ніж у його прототипа, політичною долею. Стрічка відкривала 68-й Венеційський кінофестиваль.

У прокаті з 16 лютого (?)

Нащадки (The Descendants, реж. Александр Пейн, США, 2011)

Визнаний американськими критиками фільм про багатого гавайського землевласника (Джордж Клуні), який намагається подолати сімейну кризу, налагоджуючи стосунки із двома юними доньками.

Стрічка перемогла у номінації "найкраща драма" на "Золотому глобусі", а виконавець головної ролі Джордж Клуні став найкращим актором драми.

У прокаті з 23 лютого

Коріолан (Coriolanus, реж. Рейф Файнс, Велика Британія, 2011)

Британський актор Ральф Файнс належить до знаменитої мистецької родини, знаної своєю любов’ю до британської літературної класики і театру. Для свого режисерського дебюту Файнс обрав серйозне літературне першоджерело – трагедію Вільяма Шекспіра "Коріолан". У ній йдеться про напівлегендарного римського полководця Ґнея Марція Коріолана, який був змушений піти війною проти власного народу.

Дія фільму "Коріолан" була перенесені у наші дні, проте герої розмовляють високим шекспірівським стилем. У головних ролях Ральф Файнс, Джерард Батлер та Ванесса Редґрейв. Стрічка номінувалася на Золотого Ведмедя на Берлінале.

У прокаті з 23 лютого

Дж. Едґар (J. Edgar, реж. Клінт Іствуд, США, 2011)

Нестаріючий Клінт Іствуд зняв байопік про легендарну постать американської історії – Джона Едґара Ґувера. Саме він перетворив ФБР на могутню і впливову організацію та очолював бюро впродовж п’ятдесяти років.

Авторитарний та підозріливий, Ґувер зміг приструнити нахабних ґанґстерів у 1930-х, а також переслідував усіх, кого вважав нелояльним до державного ладу. Стрічка Іствуда намагається розкрити особистість цього зловісного чоловіка. У ролі Ґувера – Леонардо ДіКапріо.

У прокаті з 23 лютого

Кличко (Klitschko, реж. Себастьян Денгардт, Німеччина, 2011)

Документальна стрічка про українських братів-боксерів, яка знімалася впродовж двох років у різних частинах земної кулі. В картині використані спогади друзів, колег і родичів, а також кадри із сімейного архіву.

Прем’єра фільму відбулася на американському кінофестивалі Трайбека.

У прокаті з 15 березня

Білосніжка (Mirror, Mirror, реж. Таресем Сінґх, США, 2012)

Новий фільм індійсько-голлівудського режисера-візіонера Тарсема Сінґха. 2011 року він розчарував нас недоладною "Війною богів", проте незабаром може виправитися власною адаптацією класичної казки про Білосніжку та сімох гномів.

Та навіть у випадку чергової невдачі, цей фільм варто подивитися лише заради видовища, яке, напевне, влаштує нам Сінґх. У головних ролях Лілі Коллінз, Джулія Робертс та Шон Бін.

У прокаті з 15 березня

Прометей (Prometheus, реж. Рідлі Скотт, США, 2012)

Після малопереконливого "Робін Гуда" Рідлі Скотт два роки нічого не знімав. І ось він знову представляє фільм у жанрі фантастики.

Спочатку Скотт збирався робити приквел до "Чужого", але згодом вирішив зняти окрему історію, яка б розгорталася у тому ж самому всесвіті. За сюжетом, група вчених досліджує таємницю зародження людства, але під час космічної подорожі стикається із загрозою, яка може знищити людську расу. У головних ролях: Нумі Рапас, Майкл Фассбендер, Шарліз Терон, Ґай Пірс.

В прокаті з 7 червня

Відродження Темного Лицаря (The Dark Knight Rise, реж. Крістофер Нолан, США/Велика Британія, 2012)

У попередній частині "Темного лицаря" Брюс Вейн, він же Бетмен, взяв на себе злочини політика Ґарві Дента і був змушений переховуватися. Та через вісім років йому доведеться повернутись, щоби врятувати рідне місто від нової хвилі терору. Попри колосальний успіх у США, попередній "Темний лицар" пройшов в Україні на ганебно малій кількості екранів і не мав значної каси.

Сподіваємося, що цього разу українські прокатники виправляться. У ролі Бетмена, як завжди Крістіан Бейл, головного негідника зіграє Том Гарді, а Жінку-Кішку втілить Енн Гетавей.

У прокаті з 26 липня.

Атлас-Хмара (Cloud Atlas, реж. Том Тиквер, Енді Вачовські та Лана Вачовські, Німеччина/США, 2012)

Колишні брати (а тепер брат і сестра) Вачовські нічого не знімали від 2008 року. Том Тиквер також втратив свою репутацію молодого генія та культового режисера. І ось вони зібралися разом заради екранізації роману "Атлас-хмара" Девіда Мітчелла, який вийшов друком 2004 року, здобув чимало літературних нагород, а також потрапив до короткого списку Букерівської премії.

Книга складається з шістьох новел, в яких ідеться про мандри у часі однієї й тієї ж людської душі – від 19 сторіччя до постапокаліптичного майбутнього. У ролях: Голлі Беррі, Том Генкс, Г’ю Ґрант, С’юзан Сарандон, Г’юґо Вівінґ.

В прокаті з 15 жовтня (?)

"Гоббіт. Несподівана подорож" (The Hobbit: An Unexpected Journey, реж. Пітер Джексон, США/Нова Зеландія, 2012)

Після усіх перипетій та змін режисера, "Гоббіт" нарешті вийде на екрани. Принаймні, перша частина історії потішить і фанатів Толкіна, і фанатів Джексона менше, ніж за рік.

На другу чекаємо 2013 року. Сподіваємося, що негаразди зі зйомками не вплинули на якість фільму.
В прокаті з 13 грудня

Фільми, які дуже хочеться бачити в українському прокаті

Дуже голосно та занадто близько (Extremely Loud and Incredibly Close, реж. Стівен Долдрі, США, 2011)

Екранізація однойменного роману Джонатана Сафрана Фоєра ("Все ілюміновано") про десятирічного хлопчика, який втрачає батька під час терактів 11 вересня, проте продовжує їхню спільну гру в слідопитів. І ця гра несподівано відкриває героєві таємницю його батька.

Британський театральний режисер Стівен Долдрі уславився в США жіночою драмою "Години", де розповідав про свою співвітчизницю Вірджинію Вульф. Проте втручання в свою національну трагедію іноземця американські критики витерпіти не змогли, тому фільм "Дуже голосно та занадто близько" зібрав суперечливі відгуки місцевої кінопреси.

Сором (Shame, реж. Стів МакКвін, Велика Британія, 2011)

Стрічка британця Стіва МакКвіна, який уславився на міжнародних фестивалях своїм фільмом "Голод", також здобула прихильність у критиків. У картині йдеться про тридцятирічного американського яппі (Майкл Фассбендер), який старанно приховує свою залежність від сексу. Але приїзд молодшої сестри (Кері Малліґан) остаточно вибиває його із колії.

Прем’єра фільму відбулася на 68-му Венеційському кінофестивалі. Там "Сором" номінувався на Золотого лева, отримав нагороду ФІПРЕССІ, а Майкл Фассбендер здобув престижний Кубок Вольпі.

Небезпечний метод (A Dangerous Method, реж. Девід Кроненберґ, Німеччина/Велика Британія/Канада, 2011)

Фільм присвячено непростим стосункам, які поєднували віденського психоаналітика Зіґмунда Фрейда, його учня Карла Ґустава Юнґа та юну російську емігрантку Сабіну Шпільрейн.

Ті, хто цікавився історією психоаналізу, знають про фінал цього трикутника: Юнґ та Фрейд посварилися назавжди, а Шпільрейн повернулася до Росії, де і загинула під час нацистської окупації. Стрічка розкаже про народження психоаналізу та про душевні переживання його засновників напередодні Першої світової війни. У ролі Фрейда знявся Віґґо Мортінсен, Сабіну Шпільрейн втілила Кайра Найтлі, а Юнґа зіграв Майкл Фассбендер.

Залізна Леді (The Iron Lady, реж. Філліда Ллойд, Франція/Велика Британія, 2011)

Філліда Ллойд уславилася як театральна режисерка та постановниця опер, а у кіно дебютувала екранізацією мюзиклу "Мама мія!". Тепер Ллойд замахнулася на цілком серйозну драму із життя не аби кого, а самої Марґарет Тетчер. У головній ролі майстриня перевтілення Меріл Стріп.

Родина колишньої прем’єрки стрічку засудила, сама Тетчер на прем’єрі не з’явилася, а критики написали дуже суперечливі відгуки. Так чи так, а подивитися на гру Стріп у гримі Залізної Леді – саме собою неабияке задоволення. За цю роль вона отримала "Золотий глобус".

Дикуни (Savages, реж. Олівер Стоун, США, 2012)
Цього разу Олівер Стоун представляє бойовик, проте, цілком ймовірно, що й тут також не обійдеться без його улюбленого режисером політичного пафосу.

Зрештою, фабула стрічки звучить цікаво: двоє простих любителів "травички" виступають проти цілого мексиканського наркокартелю, який викрав їхню кохану дівчину. У ролях наші улюблені зірки бойовиків: Джон Траволта, Сальма Гаєк, Ума Турман та Бенісіо Дель Торо.

Окрім вищезгаданих фільмів, хотілося побачити екранізацію "Великого Ґетсбі" База Лурмана, драму "Лінкольн" Спілберґа (ну, це вже може на наступний рік), "Життя Пі" Енґа Лі, фантастичний трилер "Гравітація" Альфонсо Куарона і "двадцятичотирьохгодинну одіссею мультимільйонера по Мангеттену" - "Космополіс" Девіда Кроненберґа. А ще нові проекти знімають Кетрін Біґелов та Терренс Маллік і вони теж заявлені на цей рік.

Фільми, як говорять самі за себе
Ще на нас чекають фільми, сюжет яких можна і не дізнаватися – їхні назви та імена їхніх творців говорять самі за себе: це сатира на Саддама Хусейна "Диктатор" за участі коміка Саші Барона Коена (сподіваюсь, хоч цей фільм цензура пропустить), традиційний готичний трилер від Тіма Бартона "Похмурі тіні" за участю Джонні Деппа та Гелени Бонем Картер, шпигунський трилер Тоні Ґілроя "Спадщина Борна", щоправда без самого Борна та нова серія бондіани "Бонд 23" від Сема Мендеса.

Не забудьте про супергеройське кіно "Месники" Джосса Відона, в якому зійдуться усі герої Марвел - від Капітана Америка до Тора і Залізної людини.

Дати виходу у прокат: "Месники" (The Avengers) - 3.05"Диктатор", (The Dictator) – 10.05, "Похмурі тіні" (10.05) "Спадщина Борна" (The Bourne Legacy) – 2.08, "Бонд 23" (Skyfall) – 25.10.

Фото з imdb.com

Реклама:

Головне сьогодні